Kiezen wanneer leven voltooid is
“Het is te gek voor woorden dat familie moet worden ingeschakeld in verpleeghuizen”, schrijft B. van Dam in de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Wees dan als land zo humaan om burgers te laten kiezen wanneer hun leven…
Stijging Nederlandse overlijdens over de grens
Het aantal landgenoten dat in het buitenland overlijdt, neemt volgens het AD flink toe. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en alarmcentrales zien de aantallen stijgen, maar hebben geen sluitende verklaring. Het ministerie noteert zelfs bijna een verdriedubbeling sinds 2017. In…
Wat is het goede moment voor de dood
Adelheid Roosen en Hugo Borst richten zich na In De Leeuwenhoek (2018) en Thuis op Zuid (2020) bij Human opnieuw met humor en mededogen op de processen rond dementie en dood, die ze bij hun moeders hadden gezien. De tv-rubriek…
Toenemende angst anderen tot last te zijn
De angst anderen tot last te zijn is toegenomen, ziet Annemarieke van der Woude, predikant en geestelijk verzorger. Die kant van het euthanasiedebat vraagt meer aandacht, schrijft zij in Trouw. Het aantal complexe en ingewilligde euthanasieverzoeken, zoals bijvoorbeeld van mensen…
Deze maatschappij biedt weinig troost
Na het overlijden van zijn vrouw in juli besloot Jan Siebelink dat hij nooit meer zou schrijven. Intussen is er alweer twijfel; ook de dood is een onderwerp. De Volkskrant spreekt Siebelink (86) een maand na de begrafenis van zijn…
Prima, straks een schone lei, zegt 96-jarige
Dichter en schrijver Ellen Deckwitz ging afgelopen weken langs de senioren in haar familie om ze, nu het nog kan, te interviewen. Over wat ze van hun leven vonden en of ze nog tips en trucs voor de achterblijvers hadden….
Veel oude uitvaartverzekeringen zoek
Uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen raken volgens de Telegraaf steeds vaker zoek. Duizenden Nederlanders zijn hun papieren kwijt en weten niet meer bij welke verzekeraar hun polis is ondergebracht. Ook komt het voor dat onduidelijk is waar een overleden familielid verzekerd was….
Maak werk van veilig en legaal stervensmiddel
“De meeste Nederlanders vinden dat je zelf mag beslissen over je leven. Hoog tijd dus dat het OM stopt met zijn achterhoedegevecht tegen de (medische) euthanasiepraktijk nu, en dat de doodswens van mensen met een voltooid leven wordt gerespecteerd.” Dat…
Geen recht op samen oud worden
Toen haar man stierf, moest filosoof Marja Havermans dat aanvaarden. Met die stoïcijnse wijsheid troost ze nu lotgenoten. Ze vertel erover in Trouw. Het zal je gebeuren: uit het niets krijg je je doodvonnis. Dat overkwam Paul, de echtgenoot van…
Ondernemers die helpen de rouw te verzachten
Niets zo abstract als de dood. Soms kan iets tastbaars helpen om een verlies te verwerken. Het FD portretteert drie creatieven, die werk maken waarin overledenen een klein beetje voortleven. ‘Mensen zijn veel meer bezig met rouw dan vroeger, op…
Stervenszorg niet: u vraagt wij draaien
Over haar werk en onderzoek in een hospice in De Bilt schreef Cathelijne Verboeket-Crul een boek. Ze ziet veel dilemma’s rond het sterven, aldus NRC. Cathelijne Verboeket-Crul (54), die bijna vijftien jaar in de stervenszorg werkt, ziet dat patiënten en…
Er uit kunnen stappen als je niet meer wil?
Moeten fysiek gezonde ouderen desgewenst met deskundige hulp uit het leven kunnen stappen? D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt zegt in het FD volmondig ja, maar hoogleraar Anne-Mei The vindt het een zwaktebod. The is in de praktijk zelden een eenduidige doodswens tegengekomen….
Luisterend oor na verlies dierbare
Veel senioren treuren in stilte om het verlies van een dierbare, terwijl ze behoefte hebben om hierover te praten. Dat signaleerden vrijwilligers van seniorenvereniging KBO-Brabant, aldus de Telegraaf. Ze riepen de hulp in van Vereniging leven met dood, die honderden…
Levenstestament net als winterbanden
Vroeger had niemand winterbanden, maar opeens lijken ze alomtegenwoordig. Voor levenstestamenten geldt dat net zo, schrijft EW magazine. Logisch, want ze bieden zekerheid. Toch is zo’n akte –net als winterbanden- niet noodzakelijk. In het eerste kwartaal van 2024 passeerden bij…
Drang tot zelfbehoud zet je niet zomaar opzij
Besluiten tot sterven als je je niet meer kunt redden: autonomie of het moreel failliet van de maatschappij? Dagblad Trouw vroeg de lezers te reageren en die zijn verdeeld. Niet zomaar -“Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Zij kunnen…
Geen middel X maar middel L: Levenslust
“Laten we het middel L op de markt brengen. De L van Levenslust.” Dat schrijft emeritus hoogleraar Tinie Kardol in de Telegraaf naar aanleiding van de rechtszaak rond zelfdodingsmiddel X. Middel L is “gratis te verkrijgen van de gemeenschap om…
Maak zelfdoding niet gemakkelijker door gebrek aan goede zorg
“Sommige politici en organisaties zoals de Corporatie Laatste Wil vinden dat mensen met hulp van een dodelijk middel mogen sterven zonder dat een arts hun situatie toetst aan de euthanasiewet. Zij willen dat zelfbeschikking op de dood een recht wordt….
Wat wil de nabestaande?
Een NRC-artikel ‘Begraven of cremeren? Voorkom ongemak en laat het weten’ gaat uit van de wensen van de overledene. Maar de overledene is er niet meer en heeft eigenlijk ‘niets te willen’, reageert Paul A. Kirschner uit Hoensbroek: Het gaat…
Als 83-jarige ineens bij criminele organisatie
“Het is een wonderlijke ervaring om op 83-jarige leeftijd ineens lid te zijn van een criminele organisatie”, schrijft M. Poels in het AD over de rechtszaak rond Coöperatie Laatste Wil. “een organisatie die strijdt om mensen de mogelijkheid te bieden…
Hoe plan je je uitvaart?
Mensen denken liever niet na over het einde van hun leven. Dat kan moeilijke situaties opleveren als de uitvaart geregeld moet worden. NRC geeft vijf tips van experts: Begraven of cremeren? Het graf De uitvaartverzekering De rouwkaarten De invulling van…
Klaar met het leven, geen uitzichtloos lijden
“In de vergrijsde wijk waarin ik werk, bereiken mij geregeld signalen van ouderen die hopen ‘morgen niet meer wakker te worden’”, schrijft Wouter de Ruijter (huisarts en UWV-verzekeringsarts) in Trouw in een kritisch commentaar op de ‘levenseindewet van D66’. “Zij…
Omarm vrijwillige keuze
Chris Zijdeveld en partner willen graag de regie over het leven zelf behouden maar ook de beëindiging daarvan. Maar dan graag met hulp van de overheid. Daarover berichtte Trouw. Trouw-lezer José Jeuken uit Nederhemert reageert: “Hoe moedig als mensen hiervoor…
Krijg ik straks ook een pil als het genoeg is?
Na de zestig moeten we van minister Helder gaan nadenken over onze toekomst. Maar juist wie aan het einde van zijn leven autonomie wil, krijgt die niet, schrijft Chris Zijdeveld (oud-wethouder Schiedam) in Trouw. Zijdeveld en zijn vrouw (79 en…
Doorgeschoten zorgformule
Het wetsvoorstel Voltooid leven, is los van details, in principe een prima plan, schrijft Heleen Houterman uit Middelburg in de Volkskrant. “Wanneer is je leven niet meer menswaardig leefbaar en dus voltooid? Dat kun je alleen zelf bepalen, zeker in…
Palliatieve wijkcentra oprichten
Nu de zorg vastloopt en dat ook gevolgen heeft voor de laatste levensfase, ligt een verschuiving van de palliatieve zorg van ziekenhuizen naar thuis voor de hand. Richt daarom palliatieve wijkcentra op. Dat schrijven Sander de Hosson (longarts en medeoprichter…
Bureaucratie rond laatste zorg
Palliatieve zorg is de laatste zorg die een mens kan krijgen. Maar zelfs daarbij kunnen administratieve hoepels en geldgedreven keuzes volgens de Volkskrant het leven (en de dood) van de patiënt zuur maken. ‘Ga vooral niet dood in december’, zegt…
Kleine uitvaart een blijvertje
Een kleine rondgang langs uitvaartleiders leert volgens Trouw dat ze allemaal dezelfde ervaring hebben opgedaan: de lockdowns tijdens de coronajaren hebben de acceptatie van de intieme uitvaart versneld. “De aanwezigen merkten dat zo’n kleine plechtigheid heel mooi kan zijn. En…
Aanhoudende oversterfte langzaam ontrafeld
Er blijven meer mensen sterven dan verwacht sinds de coronapandemie, aldus het AD. In 2023 was er een oversterfte van 12.700 mensen. Puzzelstukjes die moeten verklaren hoe dat kan, vallen langzaam op hun plek. Hoewel de coronapandemie al even achter…
Zelfbeschikkingsrecht niet ontkennen
Zelfdoding na een voltooid leven wordt ten onrechte gezien als lelijk en vreselijk, schrijft Frank Heibloem uit Baarn in de Volkskrant. “Hoe verschrikkelijk zelfdoding is, hangt af van de omstandigheden en de gehanteerde methode. Wie voor de trein of van…
Uitvaart vaak oververzekerd
Uitvaartverzekeraars keren volgens de Telegraaf regelmatig duizenden euro’s minder geld uit aan een begrafenis of crematie van een overleden persoon dan waarvoor is gespaard. Door ’oververzekering’ blijft het geld dan onaangeroerd en op de rekening staan van de maatschappij en…
Sterven moet weer doodnormaal worden
De geboorte van een kind krijgt eindeloos veel aandacht, maar een sterfbed: daar hebben we het liever niet over. Onterecht, vindt Ester Kuiper volgens de Leeuwarder Courant . Meer aandacht voor het laatste stukje is een van de zaken waar…
Duo-euthanasie stijgende trend
Oud-premier Dries van Agt en zijn vrouw Eugenie stierven tegelijk, hand in hand. Dergelijke duo-euthanasie wint aan populariteit, blijkt volgens de Volkskrant uit de cijfers. ‘Vaak liggen partners hand in hand’, zegt Constance de Vries van het Expertisecentrum Euthanasie in…
Begeleid stoppen met eten en drinken
Circa zevenhonderd Nederlanders kiezen jaarlijks voor levensbeëindiging door bewust te stoppen met eten en drinken. Dat is 1,7 procent van alle sterfgevallen. “Terwijl er veel meer ouderen zijn die vinden dat hun leven voltooid is en daarom graag op een…
Sterven is niet de enige uitweg
Als een eenzame oudere wil sterven, gaat de politieke discussie vooral over hoe je hulp bij het sterven legaal maakt. Je mist dan waar het om draait in het gesprek over voltooid leven, zegt medisch ethicus Margot Zomers in het…
Regie houden? Op tijd in actie komen
Seniorenvereniging Beek en Donk organiseerde een bijeenkomst met een consulente van de Nederlandse vereniging vrijwillig levenseinde (NVVE). Diverse vormen van levenseinde (zoals euthanasie, palliatieve sedatie, geen eten/drinken en behandeling niet starten of stoppen) kwamen aan de orde en de verschillen…
Ook duurzaam na je dood? Laat je resomeren
We proberen duurzaam te leven, waarom dan ook niet duurzaam na je sterven? Laat je lichaam resomeren in plaats van cremeren. Maar dan moet de overheid deze vorm van lijkverwerking wel legaliseren, bepleit in Trouw Mariette Schönfeld, deelnemer van de…
Stoppen met eten en drinken onmenselijke dood
Een van de redenen waarom mensen kunnen opzien tegen oud worden, is het vooruitzicht dat het een lijdensweg wordt,schrijft Ted van Lieshout uit Amsterdam in NRC. “We blijven langer leven en daar helpt de gezondheidszorg bij, maar als dat leven…
Een openhartig gesprek met de familie
Euthanasie en niet-reanimeer-beleid zijn er om ongeneeslijke patiënten een lang sterfbed te besparen. Maar hoe voorkomt men dat zijn naasten jarenlang voor hem of haar moeten zorgen, vraagt Alexander Rinnooy Kan (o.a. voormalig voorzitter van de SER) zich af in…
Doorbehandelen: ja of nee?
Op de intensive cares van ziekenhuizen wordt elke dag besloten over doorgaan of stoppen met behandelen, over leven en dood. Aranka Akkermans onderzocht hoe dokters en naasten van patiënten over die moeilijke beslissing praten. En wat er beter kan. Het…
Sterven voor beginners
Gijsbert van Es geeft in NRC zeven tips om de dood met enige mildheid tot het leven toe te laten. 1 Doe gewoon over de dood: Het verdriet van nabestaanden laat zich reeds bij leven verzachten door gesprekken erover niet…
Meer wantrouwen naar geneeskunde
Als klinisch ethicus op de grootste ic van Nederland stond Erwin Kompanje ruim veertig jaar voor dilemma’s over leven en dood. Hij zag volgens de Volkskrant zingeving belangrijker worden, maar ook de argwaan jegens de geneeskunde toenemen. ‘Nu de populatie…
Humor tot in de kist
Bertus Reinds durfde het volgens AD aan om in zijn eigen overlijdensbericht een snoeiharde grap over zichzelf te maken. En met succes: de advertentie wordt op sociale media massaal geliket en gedeeld Humor tot in de kist, heet dat…
Hoe ouder hoe vrolijker
Nu vertaler Hans van Pinxteren tachtig is, voelt hij zich een stuk vrolijker dan toen hij twintig was. Dagblad Trouw vroeg hem naar zijn geheim. “Je instellen op de dood is je instellen op de vrijheid. Als je geleerd hebt…
Bang voor de lange remweg naar het einde
In Trouw verwoordde Jeroen Pauw de angst van vele ouderen, reageert een lezer van de krant: geen angst voor de dood, maar voor de ‘lange remweg’ erheen. Trouw interviewde Pauw (1960) in de serie Tien Geboden. Pau zei daarin niet…
Als 82-jarige als crimineel door het leven
Het Openbaar Ministerie gaat twee bestuursleden en vijf leden van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) vervolgen voor deelname aan een criminele organisatie. “Is er sprake van cocaïne-import, een ripdeal of hebben zij liquidaties gepleegd? Niets van dat al”, reageert Fok…
Regel nu de hulp bij voltooid leven
De burger wil een regeling voor hulp bij voltooid leven. Negeer dat niet, schrijft Fransien van ter Beek van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Trouw. Het veelgehoorde argument dat maar een kleine groep gezonde ouderen hun…
Oversterfte steeds minder mysterieus
De oorzaken van de hoge oversterfte in de laatste jaren beginnen volgens de Volkskrant duidelijk te worden: Verschoven ziektepatronen, vallende ouderen en, jawel, corona zelf lijken enkele redenen dat jaarlijks duizenden mensen meer overlijden dan gebruikelijk. Gijs van Loef, een…
Rustig thuis sterven
Een uitvinder-arts, een wijkverpleegkundige en een longarts wisten met hun ‘palliakit’ de verlammende bureaucratie in de zorg te doorbreken. Binnenkort vergoeden alle zorgverzekeraars deze eerste-hulp-bij-sterven. Dat meldt de Volkskrant. Het zal niet vaak gebeuren dat een huisarts zich trots voelt…
Sterfrecht voor kwetsbare ouderen
“Klakkeloos allerlei medisch geweld over mensen uitstorten, dat vind ik slechte zorg”, schrijft huisarts Rinske van de Goor in haar column in de Volkskrant .”Bij ouderen geldt dat extra, want hun kansen op goed herstel zijn veel kleiner.” Vorig jaar…
Mag ieder zelf manier van overlijden bepalen?
Aspirant-Kamerleden waren vrijdag in Pakhuis de Zwijger bijeen om te debatteren over een vrijwillig levenseinde, voor een publiek van geëngageerde ouderen voor wie zelfbeschikking vanzelfsprekend is. De Volkskrant bericht over het debat, georganiseerd door de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig…
De 75-jarige mag van D66 wél dood. Waarom?
Deze week heeft D66 een gewijzigd Wetsvoorstel voltooid leven gepresenteerd, naar aanleiding van kritiek van diverse onderzoekscommissies en de Raad van State. Theo Boer (hoogleraar ethiek van de gezondheidszorg in Groningen) schrijft in Trouw dat ook het nieuwe voorstel de…
D66: langere bedenktijd bij ‘voltooid leven’
Ouderen van boven de 75 jaar die zelf willen beschikken over hun moment van overlijden, moeten daar onder strenge voorwaarden hulp bij kunnen krijgen. Een wetsvoorstel van D66 daarover is definitief af, meldt Trouw. De drempels liggen hoger dan in…
Uitvaart wordt intiemer en persoonlijker
De ouderwetse begraafplaats is achterhaald. In plaats van een grote kale aula willen nabestaanden steeds vaker een intieme en persoonlijke plek. En bij een crematie willen ‘we’ mee naar de oven, aldus het AD. “Je ziet al langer dat onze…
Pleidooi proeftuin met zelfdodingsmiddelen
Een wetenschappelijk experiment waarbij minstens tienduizend vrijwilligers een zelfdodingsmiddel ter beschikking krijgen en tien jaar lang worden gevolgd. Is dat wenselijk en haalbaar of zijn er te veel ethische en juridische obstakels? Niet als het ligt aan Coöperatie Laatste Wil…
Als uitgedoofde zombie sterven in je huis
Bij het mortuarium van de afdeling pathologie van het Amsterdam UMC worden ze een beetje moedeloos van de significante toename van sterk ontbondenen. Van de 324 doden die het mortuarium dit jaar verwerkte, verkeert zeker een derde in rottende toestand…
Laat verpleeghuis geen fuik worden
‘Dat doen wij hier niet”, kreeg een vrouw met de ziekte van Parkinson in het verpleeghuis te horen op haar verzoek om euthanasie. In NRC vandaag een opiniestuk van Dorothea Touwen, docent medische ethiek (LUMC) en oud-lid van een Regionale…
Liever maar niet gezond op cruise?
Een Australische echtpaar boekte 51 opeenvolgende cruises, omdat een jarenlang verblijf op een schip goedkoper is dan een verblijf in een verzorgingshuis. Peter de Waard schrijft er over in zijn column in de Volkskrant. De ‘oude dag’ wordt steeds langer…
Hulpbehoevende oudere is sluitpost geworden
“In elk geval moeten zorgverleners luisteren naar de oudere die weloverwogen herhaalt dat ze niet meer wil leven. Haar niet betuttelen maar horen wat ze zegt en zonodig doorverwijzen naar een ander.” Dat schrijft NRC in een commentaar naar aanleiding…
Moeten we zo lang mogelijk willen leven?
Moeten we zo lang mogelijk willen leven? De zorgkosten worden immers te hoog, er is te weinig personeel, en dan is er nog de dreiging van klimaatverandering. Emeritus hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg Johan Mackenbach vindt van niet. Hoogleraar gerontologie Andrea Maier…
Klaar met leven maar niet gehoord
Diny Kuppens (81) schreef dat haar euthanasiewens wordt genegeerd. NRC publiceert een selectie van de reacties op haar artikel. Doorverwijzen “Natuurlijk staat het de arts vrij zijn medewerking aan euthanasie te weigeren, maar volgens de richtlijnen van de KNMG heeft…
In dit verpleeghuis mag ik niet dood
Ze heeft een prachtig leven gehad, schrijft Diny Kuppens (81, lijdend aan parkinson). Maar nu zit ze in een verpleeghuis en krijgt ze geen euthanasie. De vroegere ouderenverzorgster schrijft daarover in NRC, die haar verhaal paginagroot afdrukt. “Toen ik nog…
Jenny Arean (81) wil zelf de regie houden
Jenny Arean brengt zondag in Carré een muzikale ode aan Ramses Shaffy, 65 jaar nadat ze als jonge zangeres met lakschoentjes en een plastic anjer op haar mutsje debuteerde bij het cabaret van Wim Kan. Zij vindt ’romantisch gelul’ over…
Gewoon bang om oud te worden
Peter Borst uit Beverwijk denkt dat met de steeds terugkerende verhoging van de ziektekosten en de deplorabele staat van de ouderenzorg in de toekomst euthanasie steeds meer de oplossing gaan worden, schrijft hij in de Telegraaf. “Je bent in de…
Euthanasie alleen als je nog ‘helder’ bent
Artsen worstelen met euthanasieverzoeken die ze krijgen van mensen met gevorderde dementie, en die dus niet meer wilsbekwaam zijn. Maar ook mensen zelf die zijn getroffen door bijvoorbeeld alzheimer staan voor een groot dilemma: ze mogen alleen een einde aan…
Checklist voor doe-het-zelf-uitvaart
Kistenmaker Radboud Spruit (62) uit Utrecht maakte een checklist voor de doe-het-zelf-uitvaart, vertelt hij in NRC. Eerste punt: bel de huisarts zodra de persoon om wie het gaat, is overleden. Komt de dood onaangekondigd, bel dan 112. Wat niet nodig…
Artsen worstelen met euthanasie bij dementie
Veel artsen ervaren emotionele belasting en onzekerheid bij een verzoek tot euthanasie bij patiënten met dementie, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Dat komt door de verwachtingen over een vooraf opgestelde wilsverklaring, de lastige beoordeling van de wilsbekwaamheid en de…
Wat willen we, na de dood
Dela, de grootste uitvaartorganisatie van Nederland, deed onderzoek naar de dood. Daaruit komt volgens het AD dat 50 procent van de mensen gecremeerd wil worden, 28 procent begraven (daarvan heeft 31 procent een voorkeur voor een natuurbegraafplaats), 10 procent wil…
Hoezeer het levenseinde leeft
Het levenseinde mag op het eerste gezicht een beladen onderwerp van gesprek zijn, in de praktijk van alledag blijkt het toch enorm te leven. Dat zegt professor Bregje Onwuteaka-Philipsen, hoogleraar Levenseindeonderzoek aan Amsterdam UMC en voorzitter van het Consortium Palliatieve…
Duurzaam na de dood
‘Gewoon’ begraven of gecremeerd worden, of liever composteren tot vruchtbare aarde? Duurzame alternatieven voor lijkbezorging worden goed ontvangen in de uitvaartsector, maar leveren ook (praktische) bezwaren op, aldus het FD. Een uitvaartbegeleider die stichting Veraarden oprichtte om deze duurzame techniek…
Maatschap Euthanasie Zorg
Enkele artsen werken aan een nieuwe aanbieder voor euthanasiezorg. Ze willen volgens Medisch Contact als zelfstandig werkenden in maatschapsverband andere artsen bijstaan in euthanasiezaken, en een alternatief bieden voor mensen die euthanasie willen. Een groep van nu zes artsen werkt…
Altijd maar in leven gehouden, waarom toch?
Als ambulanceverpleegkundige komt Gert Terink uit Oegstgeest in aanraking met ouder wordende mensen. Hij schrijft daarover in de ‘brief van de dag’ het AD. “Zij vertellen vaak dat ze er geen zin meer in hebben. Steeds maar weer de gang…
Respijtzorg in het hospice
Het vorige week geopende hospice Het Tweede Thuis op Wieringen biedt een vervangende zorgplek aan voor mantelzorgers die op adem willen komen. Het hospice neemt de zorg tijdelijk over waardoor mantelzorgers worden ontlast, meldt NH Nieuws. Naast het bieden van…
Levenstestament populair, ook oorzaak ruzies
Wie regelt mijn zaken als ik dat zelf niet meer kan, door bijvoorbeeld dementie? Nu ouderen langer zelfstandig moeten blijven wonen, maken meer mensen zich daar zorgen over, aldus het AD. Het leidt tot een groeiende vraag bij notariskantoren naar…
Kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven
Gezondheidszorg voor de groeiende groep kwetsbare ouderen gaat nog te vaak over behandelen en genezen. Vaker is een gesprek over het levenseinde meer op zijn plaats. Dat stelt Hanneke Westerink-Bos (verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde bij Zorgspectrum) in NRC in een stuk…
De ouderenzorg en het voltooide leven
Miel Vanstreels werkte van 1974 tot 2014 (met veel plezier en toewijding) in de ouderenzorg: als verpleeghulp, als afdelingshoofd, als maatschappelijk werker en cliëntadviseur. “Ik heb de opkomst van de bejaardenhuizen meegemaakt, als afsluiting van mijn carrière moest ik verzorgingshuizen…
Eenvoud in de uitvaart: lijkwade vervangt kist
Geen kist, maar gewikkeld in een doek op een plank. Uitvaartondernemers zien de vraag naar de ‘wade’ toenemen en spreken volgens het AD al van een trend. Personeel wordt bijgeschoold in de verschillende wikkeltechnieken. “Nabestaanden willen persoonlijker, zachter en duurzamer…
Hospice strengere screening
Twentse hospices hebben vorig jaar tenminste 18 bewoners noodgedwongen weer uitgeplaatst, meldt dagblad Tubantia. De bewoners kwamen binnen met het idee dat ze zouden sterven. Maar ze knapten op. Het gebeurt steeds vaker dat terminaal zieken langer dan drie maanden…
Vrijwilliger kan mantelzorger helpen
Ontlast mantelzorgers in de laatste levensfase met vrijwilligers. Daarop wijst Carla Aalderink, directeur van VPTZ Nederland, de koepelorganisatie van vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg, in Trouw. In Nederland zijn ruim 13.000 vrijwilligers betrokken bij mensen in de laatste levensfase….
Amsterdam tijdens hittegolf levensgevaarlijk
Uit het onderzoek blijkt dat vooral inwoners ouder dan 85 jaar in Parijs en Amsterdam zich zorgen moeten maken bij een hittegolf, meldt het FD. Zij hebben in dat geval in vergelijking met andere steden in Europa een hoger risico…
Wie de regie wil, moet nadenken over de dood
Zelfbeschikking is een groot goed, zeker als het over het eigen lichaam gaat en de eigen laatste waardigheid. Dat schrijft NRC in een commentaar na een vijfdelige serie over beslissingen op de grens van leven en dood. Uit de serie…
Verwerpelijke discriminatie op leeftijd
Er bestaan in een medische behandeling grenzen aan wat er kan en moet gebeuren, en het is normaal om daarbij de leeftijd van patiënten in overweging te nemen. Maar nu horen we opeens een heel ander soort overwegingen, die passen…
Erfgenaam vindt laatste zorg te duur
Een bijzondere zaak waaruit duidelijk blijkt dat de verhoudingen binnen het gezin slecht zijn. Die conclusie kun je wel trekken na het lezen van de uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant, schrijft notaris Ernst Loendersloot in zijn column in de Telegraaf….
Vaker keuze voor versterven
Hulpverleners noemen volgens NRC versterven de ultieme vorm van zelfbeschikking. Sterven zonder medicijnen, zonder euthanasietraject, zonder bewijs van wilsbekwaamheid en artsen hoeven niets goed te keuren. Hoe zorg je voor zulke patiënten? Wat mag en kan een hulpverlener doen? En…
Euthanasie niet op bevel of op verzoek
De problemen in de zorg zijn door Jet Bussemaker en haar team afgelopen week duidelijk aan de orde gesteld, schrijft Nelleke Noordervliet in haar column in Trouw: Te veel behoefte aan zorg. Te weinig mensen om die te geven. Er…
Slapend sterven niet op bestelling
Het aantal Nederlanders dat sterft met palliatieve sedatie was nog nooit zo hoog als nu, schrijft NRC. ‘Slapend sterven’ – zo noemen patiënten en hun naasten het vaak – heeft de afgelopen jaren een opvallende vlucht genomen. Bijna een kwart…
Stel de dingen niet uit
Andrea Maier, internist en gerontoloog, zette haar ideeën over veroudering uiteen in een boek met de provocerende titel Eeuwig Houdbaar. Veelbesproken uitspraken staan op haar naam, zoals de stelling dat ‘veroudering een ziekte is’. Met de jaren is ze zich…
Praten over de dood werkt bevrijdend
De 82-jarige Vlissinger Herman Goetheer is een van de eerste Zeeuwen die zogeheten ACP-gesprekken heeft gevoerd. Dat zijn gesprekken met hulpverleners over je zorgwensen in de laatste levensfase. De Zeeuwse zorgorganisaties willen dat meer mensen dat gaan doen. Goetheer kan…
Beslissen op de grens van leven en dood
Patiënten willen steeds meer regie over het einde van hun leven. Zorgverleners staan daardoor voor ingewikkelde keuzes. Hoe beslis je wanneer en op welke manier iemand sterft? NRC publiceert vandaag de proloog van een serie artikelen: Hoe de dood steeds…
Mens durf te sterven, maar ook te leven!
Het recht op zelfbeschikking is een groot recht, dat we in Nederland gelukkig een warm hart toedragen, schrijft Gerhard Knol uit Almere in de Volkskrant. “Een logisch gevolg is ervoor kunnen kiezen niet meer te willen leven omdat je niks…
Wetsvoorstel voltooid leven geen Plan 75
Predikant en docent Annemarieke van der Woude ziet overeenkomsten tussen Plan 75 en het wetsvoorstel voltooid leven, schreef zij in Trouw. De Japanse film is volgens haar een waarschuwing tegen de vermeende rationaliteit van een plan dat de dood voorstelt…
Het fictieve Plan 75 lijkt eng redelijk
De fictieve oplossing voor de enorme vergrijzing in Japan, in de film Plan 75, komt wel heel dichtbij het wetsvoorstel in Nederland voor voltooid leven, constateert Annemarieke van der Woude (remonstrants predikant en docent aan de Radboud Universiteit)in Trouw. Bovenal…
Plan 75 akelig griezelige bijsmaak
Volkskrant-columnist Merel van Vroonhoven zag afgelopen week in de bioscoop het Japanse sciencefictiondrama Plan 75 (Bent u 75 jaar of ouder? Kies dan voor een zachte, pijnloze dood). Zij zag de film op de avond waarop in de Eerste Kamer…
Sarco Pod belooft humane, snelle dood
Op het 50-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is de Sarco Pod gepresenteerd, een machine die een zachte, vredige dood zou bieden. Met een rode knop wordt het proces gestart waarbij stikstof wordt toegevoegd aan de…
Uitvaartbranche wil afspraken over AI
De uitvaartbranche wil dat er regels komen die bepalen of overleden personen via kunstmatige intelligentie (AI) digitaal tot leven mogen worden gewekt. Ook is het verstandig om opvattingen hierover vast te leggen in een testament, adviseert branchevereniging BGNU volgens het…
Van wilsverklaring naar wensverklaring
Hilde Palland, lid van de Tweede Kamer voor het CDA, pleit in het AD voor een wensverklaring in plaats van een wilsverklaring. “Hoe geven we de laatste levensfase vorm en hoe geven we aandacht aan zingeving en zorgen? Veel ouderen…
Doorbehandelen geen garantie levenskwaliteit
Minister Ernst Kuipers juicht het toe dat artsen met patiënten en naasten steeds vaker spreken over wel of niet behandelen en over hoe een patiënt de laatste levensfase voor zich ziet. Niet om kosten te drukken, benadrukt hij in een…
Meer kwaliteitseisen uitvaartbranche
De uitvaartbranche kampte in 2022 met enorme beleggingsverliezen, maar de stijgende rente bleek een zegen voor de solvabiliteit. Vooruitblikkend pleiten de topmensen van Dela en Monuta in de Volkskrant voor certificering in de nieuwe wet op de lijkbezorging. Bij een…
Plakje troost: Grote Uitvaartcaketest
Het bakje troost met plakje cake is al decennialang het onbetwiste symbool van de Nederlandse uitvaart. Museum Tot Zover wijdt een tentoonstelling aan begrafeniseten, en initieerde de Grote Uitvaartcaketest. De Volkskrant schrijft er over. Er bestaan vele soorten: brokkelig droog,…
Plan voltooid leven weer uit de la
Coalitiepartij D66 gelooft er heilig in, maar het voltooid leven-plan lijkt lastig te reanimeren na kritiek van de Raad van State. In de Tweede Kamer dreigt volgens het AD een meerderheid te ontstaan tegen de huidige opzet van de wet,…
Never nooit in een verpleeghuis!
Zo, nu staat het zwart-op-wit in de krant, schrijft Ans Peters uit Zeist in de Volkskrant: Onthoud en noteer: ik wil onder geen beding naar een verpleeghuis. Rillend van afkeer las Peters in de Volkskrant een column van Thomas van…