Ook duurzaam na je dood? Laat je resomeren

We proberen duurzaam te leven, waarom dan ook niet duurzaam na je sterven? Laat je lichaam resomeren in plaats van cremeren. Maar dan moet de overheid deze vorm van lijkverwerking wel legaliseren, bepleit in Trouw Mariette Schönfeld, deelnemer van de Nationale Denktank 2023 met het thema ‘Betekenisvol Ouder worden’.

In een woongroep sprak Schönfeld (Generatie-Z) over resomatie met een ouderenpanel. “Ik verwachtte weinig steun. Maar waar mijn jongere collega’s lijkverwerking maar een duister onderwerp vonden, hadden mijn tafelgenoten er geen enkel probleem ermee. Je hebt immers niet de luxe om gesprekken over de dood te vermijden als je elk moment kunt sterven.”

Niet serieus genomen

De ouderen aan haar tafel waren unaniem, schrijft Schönfeld in Trouw: duurzaamheid is belangrijk, dood ga je toch, dus je zou hier een groene keuze in moeten kunnen maken. “Maar ouderen worden niet serieus genomen als deelnemers in de energietransitie, en duurzaamheidskwesties die alleen voor hen urgent zijn, hebben onterecht weinig prioriteit.”

Grote klimaatwinst

Want de klimaatwinst die behaald kan worden met resomatie is groot, aldus Schönfeld. “Als dit direct in 2018 legaal zou zijn geworden en vanaf toen alle overledenen zich hadden laten resomeren, hadden we vanaf dat moment tot wel 135 kiloton CO2-uitstoot kunnen voorkomen. Ongeveer evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 90.000 huishoudens. In de huidige vergrijzingsgolf is het dus bizar dat we de verduurzaming van de uitvaart­industrie niet hoger op de agenda hebben.”

In Londen kan het wel

Hopelijk maken de ouderen uit het panel de legalisatie van resomeren nog mee, besluit Schönfeld haar opiniestuk in Trouw. Tot die tijd is er een iets minder groen alternatief: vliegen naar Londen waar het legaal is, en je daar laten resomeren. Je bespaart 80 kg CO2 tegenover een crematie. “Dat kan makkelijker: legaliseer resomatie en geef elke Nederlander de mogelijkheid duurzame levens- en stervenskeuzes te maken.”