Loodzware verpleging in
Billen wassen heette de openingsaflevering van documentairereeks Zorgen (BNNVara), gelukkig terug te kijken via NPO Start, schrijft de Volkskrant: Het is waar de eerstejaars mbo-verpleegkunde die in deze reeks worden gevolgd het meest tegen opzien. ‘Piemels wassen, dat gaat moeilijk…
Liefdevol, geduldig en onmisbaar
Veel medewerkers in de gezondheidszorg gaan gebukt onder het imago van ‘billenwassers’. Ten onrechte, zegt fotograaf John van Hamond in de Volkskrant , want het zorgstelsel kan niet zonder hen. Wat John van Hamond vooral raakte was het engelengeduld van…
Nog meer voor elkaar zorgen
Heel Hapert Helpt; onder dat motto is een sociaal proefproject in het dorp afgetrapt. Het Eindhovens Dagblad bericht erover: Dagelijks de ogen druppelen van je buurvrouw, een alleenstaande helpen met zijn steunkousen, wekelijks de boodschappen sjouwen… Tijdens de aftrap van…
Snel geld vrijmaken voor ouderenzorg
Terwijl er stevig is bezuinigd op ouderenzorg, veel bejaardentehuizen zijn gesloten en er volop wordt ingezet op langer thuiswonen, laat de praktijk juist zien dat de zorgvraag toeneemt, schrijft B. van Dam in de Telegraaf. “En terwijl enerzijds geroepen wordt…
Bezuinigen op zorg kost uiteindelijk altijd meer
Natuurlijk geldt niet voor iedereen die een respectabele leeftijd bereikt dat ze verward of – schrikbeeld – dementie krijgen, aldus een commentaar van het Noordhollands Dagblad. “Vooral krantenlezers blijven nog tot op zeer hoge leeftijd bij de pinken en zich…
Recordvraag gedwongen opnames
Voor een recordaantal zestigplussers is vorig jaar om een gedwongen opname gevraagd in een verpleeghuis of ggz-instelling. Dat blijkt uit cijfers die de Telegraaf opvroeg bij de Raad voor de Rechtspraak. Vaak gaat het om ouderen van wie wordt gevreesd…
Zorg voor wie dat het hardst nodig heeft
In Renkum wonen bovengemiddeld veel ouderen en die hebben steeds meer zorg nodig. Om dat betaalbaar te houden en om de wachtlijsten aan te pakken, richt Renkum zich op wie de zorg het hardst nodig heeft, aldus de Gelderlander. De…
Pre-alzheimer: je wilt niet alles weten
Speurdrang in de zorg zadelt je op met kennis waar je niks aan hebt. Oud-huisarts Joost Zaat zou dat geld liever in schone lucht of armoedebestrijding steken, schrijft hij in Trouw: dat levert meer gezondheidswinst op. De Raad voor Volksgezondheid…
Verpleeghuis? Zo willen wij niet oud worden
Na alle beloften tot verbetering gaat het alleen maar slechter in de verpleeghuizen, blijkt uit een groot onderzoek van het AD samen met vakbond FNV. Duizend verpleeghuismedewerkers uit heel Nederland vulden op verzoek van FNV, AD en aangesloten regionale kranten…
Persoonsgebonden budget ontoereikend
Steeds meer mensen die zorg zelf regelen met een persoonsgebonden budget (pgb), kunnen niet genoeg zorgverleners meer vinden omdat die elders meer kunnen verdienen. Dit komt doordat pgb-tarieven veel minder zijn gestegen dan de zorgkosten. Dit laat belangenvereniging Per Saldo…
Een jaar sociale zorgplicht
Ouderen en ouderenzorg worden ondergewaardeerd in onze samenleving. Een jaar sociale zorgplicht zou veel oplossen, want een gebrekkige sociale infrastructuur verzwakt een land net zo hard als een gebrekkige defensie dat doet. Dat schrijft Anne de Beus (docent fysiotherapie aan…
Slim huis als mantelzorger
Stel je voor: een huis dat de taken van een mantelzorger overneemt. Een woning die ’meevoelt’, ervoor zorgt dat je genoeg eet en drinkt, je zelfs aanmoedigt om te bewegen en op tijd naar bed te gaan. Het klinkt als…
Oma op bankje heilzamer dan sofa therapeut
Eenzaam, depressief of gespannen? Soms heb je dan alleen maar een oudere vrouw op een bankje nodig. Daarom komen de ‘vriendschapsbankjes’, een initiatief uit Zimbabwe om mensen gratis geestelijke gezondheidszorg te bieden, naar het Britse graafschap Sussex. Dat meldt Trouw….
Opeens helemaal de weg kwijt
Verwarring, vergeetachtigheid en onvoorspelbaar gedrag: iemand met een delier kan van het ene op het andere moment een heel ander persoon lijken te zijn geworden, aldus het AD. Ongeveer 20 procent van de ouderen die fysiek ziek zijn, krijgt een…
Ongeschoold personeel probleem bij dementie
Zuidzorg in Veldhoven heeft de afgelopen anderhalf jaar veel ongeschoolde medewerkers aangenomen. Dat levert problemen op bij de zorg voor ouderen die lijden aan dementie, aldus het Eindhovens Dagblad in een artikel naar aanleiding van het afbreken van de zorg…
Veel patiënten met hartfalen te weinig medicatie
Bijna zes op de tien patiënten met hartfalen krijgen niet de complete therapie. Als ze wél de vier aangewezen medicijnen gebruiken, belanden ze minder vaak in het ziekenhuis én leven ze langer, meldt het AD. 244.000 Nederlanders hebben hartfalen. Bij…
Huisarts werk maken van duurzame band
Huisarts Otto Maarsingh is voorvechter en onderzoeker van continuïteit van zorg, aldus het FD. Dat betekent op persoonlijk niveau: een vaste hulpverlener die de patiënt kent en volgt. Continuïteit verbetert gezondheid, tevredenheid, werkvreugde en verlaagt kosten, blijkt uit onderzoek. Een…
Zelfredzaam in het verpleeghuis
Bewoners van verpleeghuis Nij Dekama in Weidum scheppen sinds kort weer zelf hun eten op. Die zelfredzaamheid brengt hen een gevoel van eigenwaarde én ontlast het personeel, aldus de Leeuwarder Courant. Best bijzonder dat zo’n klein dorp met 540 inwoners…
Tegen gordelroos vaccineren, zo snel mogelijk
“Tot enkele jaren geleden was gordelroos voor mij de sierlijke naam van een niet al te kwalijke ziekte”, schrijft Frits Abrahams in zijn column in NRC. “Wat kon een gordel van rozen nou voor kwaad stichten? Hooguit een beetje ongemak,…
Gordelroosvaccin, tijd voor vergoeding
Vaccinatie tegen gordelroos redt zelden levens, maar voorkomt wél veel langdurige pijn, functieverlies en verlaagt naar nu blijkt mogelijk ook de kans op dementie. Het gaat hier niet om het verlengen van levensduur, maar om het behouden van levenskwaliteit. Juist…
Thuiszorg nieuwe manier van denken
Bij het Waalwijkse thuiszorgbedrijf Actief Zorg – één van de grootste in het land –hebben ze een enorme sporttas met allerlei hulpmiddelen voor ouderen: om zelf kousen aan- en uit te trekken, ogen te druppelen, hun rug te wassen of…
Investeren in zorgmedewerkers het belangrijkst
“Ik denk wel dat investeren in zorgmedewerkers het belangrijkste is. Maar het is een optelsom van dingen die we moeten doen en laten.” Dat zegt Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg aan Amsterdam UMC en voorzitter van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland…
Eén hulpaanbieder per wijk
Onder financiële druk kiest Utrecht een nieuwe aanpak voor de hulp aan kwetsbare inwoners. De gemeente snoeit drastisch in het aantal zorgaanbieders: vanaf 2027 krijgen inwoners één aanspreekpunt in hun wijk. Digitale hulpmiddelen en begeleiding in groepsverband moeten het…
Ouderen de dupe van huisartsentekort
“Het tekort aan huisartsen staat niet op zichzelf en hangt samen met allerlei bewegingen, het ‘langer-thuisbeleid’ van de overheid.” Dat zegt Iris Wallenburg, hoogleraar sociologie van de zorg aan de Erasmus School of Health Policy & Management, in Trouw. Twee…
Vermogen verlagen voor verzorgingshuis?
U bent 77 jaar, al enige tijd gescheiden en u heeft een dochter en een kleinzoon. U woont in een praktisch hypotheekvrije woning en bent bezorgd wat er met uw vermogen gebeurt als u in een verzorgingshuis komt. Kunt u…
Liever zorgzame buurt dan verzorgingshuizen
Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid om verzorgingshuizen opnieuw te openen. Maar daar is geen personeel voor, los van andere bezwaren. Kies voor zorgzame buurten. Dat stellen in het AD Guus Bannenberg en Jan Smelik (bestuursleden van Nederland Zorgt voor…
Ouderen worden aan hun lot overgelaten
De moeder (88) van Ilona Dekker zou in Amsterdam huishoudelijke hulp krijgen, maar vanwege onder meer gebrekkige communicatie van de gemeente en een zorginstelling besloot ze die taak toch zelf op zich te nemen. ‘Ze is afhankelijk van zorg die…
Opmars prostaatkanker duurt voort
Bijna 70.000 mannen kregen vorig jaar de diagnose kanker. Bij ruim één op de vijf – 15.212 mannen – ging het om prostaatkanker. Die ziekte is al jaren in opmars, aldus NRC: in het jaar 2000 kregen net iets meer…
Niet meer op de zorg mopperen
Hoe goed is de zorg in Nederland nu eigenlijk geregeld? Veel mensen mopperen erover, ook omdat de zorg van ouderen steeds vaker neerkomt op familieleden en bekenden. Hoofdredacteur Marieke ’t Hart van Telegraaf-magazine Vrouw Kan daar als mantelzorger over meepraten….
Corona prikadvies voor ouderen
De Gezondheidsraad adviseert volgens het AD om ook dit najaar coronavaccinaties aan te bieden aan 60-plussers, mensen uit medische risicogroepen en personen van 50 tot 59 jaar die jaarlijks de griepprik ontvangen. Net als voorgaande jaren verwacht de Gezondheidsraad dat…
Corona prikadvies voor ouderen
De Gezondheidsraad adviseert volgens het AD om ook dit najaar coronavaccinaties aan te bieden aan 60-plussers, mensen uit medische risicogroepen en personen van 50 tot 59 jaar die jaarlijks de griepprik ontvangen. Net als voorgaande jaren verwacht de Gezondheidsraad dat…
Meer aandacht voor delier
Verwarring, vergeetachtigheid en onvoorspelbaar gedrag: iemand met een delier kan van het ene op het andere moment een heel ander persoon lijken te zijn geworden. Wat is een delier precies, en waarom treft het vooral ouderen? Internist-geriater Barbara van Munster…
Voor een nieuwe knie naar Spanje
Voor haartransplantaties ga je naar Turkije, in België kom je sneller in aanmerking voor een maagverkleining en Spanje is de perfecte plek voor een nieuwe knie. Mensen blijven niet meer binnen de landsgrenzen voor een medische behandeling, aldus een reportage…
Aardverschuiving in kankerzorg
Bepaalde vormen van kanker of ingewikkelde vaatproblemen worden vanaf 2027 in veel minder ziekenhuizen behandeld. Maar die zijn wel veel gespecialiseerder, aldus de Volkskrant. Na honderden uren vergaderen en duizenden pagina’s notulen, rapporten en impactanalyses is er witte rook: medisch…
Wachtlijst voor gordelroosvaccin
Sinds december is sprake van een run op het vaccin tegen gordelroos. Probleem: het is duur en wordt niet vergoed. Wachtlijsten. Extra vaccinatiedagen. Overboekte spreekuren. De vraag naar het vaccin tegen gordelroos is volgens NRC plots sterk toegenomen. GGD Hollands…
Maak vak in ouderenzorg aantrekkelijker
‘Onderuitputting van de begroting’ – het is volgens een commentaar van NRC verhullend taalgebruik voor medische zorg die niet is gegeven. De 165 miljoen euro die minister Agema (Volksgezondheid, PVV) vorige week zei te kunnen besparen op de wijkverpleging, lijkt…
Buurtpreventie ook voor sociale veiligheid
Laren kampt met een enorme vergrijzing terwijl de problematiek in de zorgsector toeneemt. Het CDA roept in de Gooi- en Eemlander iedereen op om mee te denken naar oplossingen tijdens een debatavond op maandag 24 maart. Volgens recente cijfers van…
Voor Powerful Ageing strenger selecteren
Ouderen die huishoudelijke hulp aanvragen, moeten in sommige gemeenten eerst een programma volgen dat hen sterker maakt. De verplichting leidt tot schrijnende situaties, aldus een reportage in NRC. Het klinkt mooi: een uitgebreid fitnessprogramma voor ouderen, vergoed door de gemeente….
Mondzorg reikt veel dieper
“Met goede mondzorg laat je mensen weer meedoen”, aldus tandarts-geriatrie Peter de Goede op Internationale Mondgezondheidsdag. De Goede werkt al ruim veertig jaar in de mondzorg voor ouderen. Afgelopen week ontving hij de Mondzorg Award van tandartsenorganisatie KNMT voor zijn…
Langer thuis, maar minder thuiszorg – kan dat?
Ouderen moeten langer thuis wonen en doen dus vaker een beroep op zorg aan huis. Toch wil minister Agema 165 miljoen bezuinigen op de thuiszorg. Dat klinkt onlogisch, schrijft NRC. Het vorige kabinet besloot dat ouderen langer thuis moeten blijven…
Zo lang mogelijk fijn thuis in Velp
Hoe kunnen ouderen in het vergrijzende Nederland langer zelfstandig blijven wonen? En hoe belanden ze minder in het ziekenhuis? In Velp lijken ze daar volgens de AD-serie Zorgen voor Morgen hét antwoord op te hebben gevonden, al krijgt dat nog…
Cardioloog kijkt niet meer alleen naar het hart
Het Spaarne Gasthuis heeft een nieuwe unit binnen de cardiologische afdeling in Haarlem-Zuid waar kwetsbare ouderen niet alleen aan hun hart worden geholpen, meldt het Haarlems Dagblad: op de Geriatrische Cardiologische Unit worden ook andere gezondheidsproblemen in kaart worden gebracht…
Kwetsbare oudere kan nergens meer heen
Mensen die een indicatie hebben voor het verpleeghuis, kunnen volgens de Telegraaf daar lang niet altijd terecht. Er zijn te weinig plekken en daarom is het beleid om mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis te verzorgen. Maar of…
Wmo bijdrage hogere inkomens fors omhoog
Mensen met hogere inkomens gaan over twee jaar fors meer betalen voor huishoudelijke hulp, vervoer of andere diensten die zij inschakelen via de Wet maatschappelijke ondersteuning. De eigen bijdrage wordt inkomensafhankelijk en vervijftienvoudigd voor hoge inkomens, aldus de Volkskrant. Met…
Award voor tandarts-geriatrie
“Het winnen van de Award voelt voor mij als een oeuvre award.” Dat zegt tandarts-geriatrie Peter de Goede, die is onderscheiden met de Mondzorg Award van tandartsenorganisatie KNMT. Voor de KNMT Mondzorg Award komt een persoon of groep personen in…
Soms is niet behandelen gewoon beter
Meer behandelen is niet per se beter. Dat stelt vaatchirurg en hoogleraar Lijckle van der Laan (Amphia Ziekenhuis Breda) volgens dagblad BN De Stem. Vooral bij kwetsbare ouderen kan het vermijden van zware ingrepen juist leiden tot een hogere kwaliteit…
Kampioen worden in omzien naar elkaar
Wie in 2040 oud en hulpbehoevend is, kan het best in Meierijstad wonen. Deze gemeente wil kampioen worden in ‘noaberschap’ oftewel omzien naar elkaar; van de kleinste kernen tot in Veghel. Deze ambitie loopt volgens het Eindhovens Dagblad als een…
Onnodig in de luiers na prostaatoperatie
Van alle patiënten die in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen een prostaatverwijdering ondergaan, declareert ruim de helft een jaar later nog luiers. Dat is tien keer vaker dan in het ziekenhuis waar de minste patiënten incontinent raken na deze ingreep….
Minder huishoudelijke hulp, meer zelf doen
Voor ouderen in Den Bosch die straks huishoudelijke hulp vanuit de Wmo mogen ontvangen, wordt deze hulp teruggeschroefd naar één keer per twee weken. Daarnaast wordt er meer eigen inzet verwacht, aldus het Brabants Dagblad. Door personeelstekort en meer aanvragen…
De hersenen beter begrijpen
De tweelingzussen Annemieke Rozemuller en Willeke van Zelst werkten samen aan een beter begrip van hersenaandoeningen als alzheimer en parkinson. Daarbij hebben ze elkaar vanuit hun eigen vakgebied carrièrelang aangevuld, vertellen zij in een interview in Trouw. Toen Annemieke Rozemuller-Kwakkel…
Commerciële ouderenzorg hier geen misstanden
Regelmatig verschijnen er studies naar de gevolgen van commercialisering van de ouderenzorg in het buitenland. De resultaten zijn soms schokkend. Een econometrisch onderzoek vindt zulke misstanden niet in Nederland, meldt het FD. Commerciële ouderenzorgaanbieders, waaronder partijen in handen van private…
Woonzorgcentrum liet jarenlang te veel betalen
Groot Hoogwaak in Noordwijk heeft jarenlang veel te veel servicekosten doorberekend aan haar huurders, veelal kwetsbare ouderen. Dat blijkt volgens het Leidsch Dagblad uit jaarrekeningen van Groot Hoogwaak en uit een onderzoeksrapport van de Huurcommissie. Een groep huurders eist een…
Ouderenzorg in coronatijd volwassen geworden
‘Waar ik veel last van heb gehad, is de term ‘dor hout’; de gedachte dat onze bewoners, ook zij die nog lang niet klaar waren met het leven, wel dood mochten. Hoe is het toch mogelijk deze groep zo te…
Langer thuis gaat vaak helemaal niet goed
Wanneer ben je eigenlijk oud? Prof. dr. Marcel Levi en huisarts Hans van Santen spraken daarover in een live podcast waarvan de nieuwsbrief van Ouderenberaad Zuid-Holland Noord verslag doet. In Velp, waar Van Santen huisarts is, is 28% van zijn…
Aafje de beste omdat cliënten op 2 staan
Bij zorgorganisatie Aafje is het motto: ‘medewerkers eerst’. Je zou volgens AD Rotterdams Dagblad denken dat cliënten op de eerste plaats komen. Maar nee, zegt topman Guy Buck, dat is al jaren niet zo. “De cliënt staat op twee.” Het…
Dementie verdrietig maar ook mooi
‘Mijn moeder heeft nu dementie. Dat is verdrietig, maar ook mooi’, schrijft Volkskrant-columnist Rinske van de Goor (huisarts). “Ze heeft de hersenen er niet meer naar om zich druk te maken over futiliteiten. Ze is gewoon blij als we haar…
Bejaardenhuis 2.0 vooral vrijwilligers
Al jaren mijmert Martien Jansen uit Valkenswaard over hoe de zorg voor ouderen anders geregeld kan worden. Het resultaat is een conventioneel bejaardenhuis met een ongewone bedrijfsvoering: ouderen zorgen er vrijwillig voor elkaar en doen vrijwilligerswerk. Hoe dat eruitziet, schetst…
Wmo rechtvaardiger en humaner maken
‘Gemeenten mogen van alles testen en zijn redelijk vrij in het stellen van eisen aan het te verstrekken pakket aan voorzieningen. Dat noemen we beleidsvrijheid. Maar waar niet op getoetst mag worden, is het inkomen van de aanvrager. Dat zou…
Nacontroles? Allemaal flauwekul
Volgens hoogleraar Tijn Kool kan het soms wel wat minder met de zorg. Duizenden mensen worden jaarlijks gedotterd, terwijl dat lang niet altijd nodig is. En er zijn volgens Tijn Kool, hoogleraar passende zorg bij het Radboudumc, veel meer zorgbehandelingen…
Kunstknie niet zo eenvoudig
Jarenlang vinden we het vanzelfsprekend dat we ongehinderd kunnen lopen en springen. Tot we last van een of beide knieën krijgen. Dan zijn de klachten niet altijd simpel op te lossen. Orthopedisch chirurg Roel Custers en fysiotherapeut Joris de Wildt…
Als het thuis echt niet meer gaat
Voor mensen met dementie is een verhuizing naar het verpleeghuis vaak onvermijdelijk. Makkelijk is zo’n overgang nooit, beschrijft de Volkskrant, ook niet voor de mantelzorgers. Lindsay Groenvynck is van huis uit verpleegkundige en is onlangs in Maastricht gepromoveerd op de…
Speciaal medicatie-spreekuur
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is, volgens twee betrokken artsen, het eerste niet-academische ziekenhuis met een speciaal medicatie-spreekuur. En dat is volgens deze twee artsen hard nodig, aldus het Brabants Dagblad. Klinisch farmacoloog en geriater Rob van Marum is na al…
Met slimme apparaten zelfstandig blijven
“Wat moet ik met zo’n ding?” Ouderen zitten niet altijd te wachten op slimme apparaten. Toch kan een computerstem een wereld van verschil maken, blijkt uit een reportage in dagblad Tubantia: waar voorheen hulp langskwam, redt opa of oma zich…
Nog langer wachten op operaties
Waar zorgverzekeraars een wettelijke zorgplicht hebben, lukt het volgens de Telegraaf ze steeds vaker niet patiënten op tijd in het ziekenhuis te laten behandelen. Maar als deze mensen te lang moeten wachten op een behandeling, kan dat ernstige gevolgen hebben…
We moeten onze zorg durven herzien
Oud worden doe je thuis, pas als het echt niet meer gaat komt het verpleeghuis in beeld. Maar de zorginstellingen zitten straks vol, weet ook bijzonder hoogleraar Rens Brankaert, expert op het gebied van technologie in de zorg. Hij ziet…
Meester van je eigen leven
De babyboom uit de periode 1945-1955 geeft geen tsunami aan extra zorgvragen, het is een rimpeling van een paar procent extra, zegt voormalig hoogleraar ouderengeneeskunde Rudi Westendorp (65) in de Telegraaf. “Dat overleven we wel, ook al zijn er te…
Helpen buurtgenoten elkaar aan goede oude dag?
Kunnen buurtbewoners inspringen, nu de wijkverpleging de vraag naar ouderenzorg niet aan kan? Buurtzorg, ZuidZorg en dertien andere grote wijkzorgorganisaties willen dat op twintig plekken in Nederland uitzoeken, meldt het Eindhovens Dagblad. Onder meer in Son en Breugel en Hapert….
Stop onnodig lijden en vaccineer
‘Het programma voor het vaccineren van ouderen kan en moet veel beter. Benut de mogelijkheden om onnodig lijden te voorkomen en de zorg te ontlasten.’ Dat schrijven Herman Pieper (voorzitter KBO Senioren Overijssel) en Ted van Essen (voorzitter Nederlandse Immunisatie…
Help, de alarmknop wordt onbetaalbaar
Geen huissleutel meer die ergens op een kantoor ligt opgeslagen, maar een digitale kluis bij de voordeur waarin de sleutel is opgeborgen. Zie daar een cruciaal onderdeel van het nieuwe systeem voor alarmknopgebruikers die zijn aangesloten bij vier Twentse zorginstellingen….
Heupfractuur doet pijn, veel pijn
Een gebroken heup kan meestal niet zonder operatie herstellen. Bij een kwetsbare gezondheid wordt niet geopereerd, omdat de kans dat de patiënt aan complicaties overlijdt te groot is. Thomas van der Meer schrijft er in de Volkskrant over in zijn…
Filmpjes ouderenzorg populair
De Amersfoorter Thijmen Schoorl bereikt met zijn filmpjes honderdduizenden mensen op Instagram en TikTok, schrijft Jeroen Stomphorst in zijn column in AD Amersfoortse Courant: Niet met schijtlollige video’s vol poep- en pieshumor maar met filmpjes over… ouderenzorg! Thijmen heeft een…
Alcohol en ouder worden gaan slecht samen
Drinkt u dagelijks? Dat vraagt alcohol-onderzoeker Rob Bovens van Tilburg University al jaren aan deelnemers aan ‘challenges’ van de IkPas-campagne, zoals Dry January en Fris de lente in. Wat blijkt, aldus NRC: de 65-plussers steken telkens met kop en schouder…
Helmond wil grip op zorgvilla’s
Helmond wil volgens het Eindhovens Dagblad paal en perk stellen aan de ongebreidelde groei van zorgvilla’s en andere particuliere woonzorgvormen voor ouderen en andere kwetsbare inwoners. Een nieuwe toets moet zorgen voor spreiding om huisartsen minder te belasten. Om dat…
Ouderen revalideren beter met livemuziek
Meespelen met livemuziek heeft een positief effect op het revalidatieproces van ouderen. In woonzorglocatie De Brink in Groningen trommelen ze er met REVA(lidatie) BEATS samen met musici op los om weer in hun eigen ritme te komen, aldus Dagblad van…
Breken kiezen sneller door ouderdom?
‘Sinds ik in 2023 zestig jaar ben geworden, heb ik opeens problemen met mijn gebit’, schrijft een lezeres van Trouw. Ze had er nooit last van, maar nu breekt de ene na de andere kies en moet deze getrokken worden,…
Herstelhuis bij ziekenhuis
Meer inzet op ouderenzorg, verbetering van de acute zorg bij de spoedeisende hulp, voortschrijdende digitalisering om de toename van het aantal patiënten in goede banen te kunnen leiden. Het Dijklander Ziekenhuis heeft een strategie uitgerold waarmee ziekenhuiszorg in Waterland en…
Waar komt lust naar ouderen vandaan?
Twee jonge mannen staan kort na elkaar terecht voor het seksueel misbruiken van ouderen met dementie in zorginstellingen in Breda. Hun seksuele voorkeur wordt gerontofilie genoemd. Dagblad BN De Stem schrijft erover. Een gerontofiel is iemand die zich seksueel aangetrokken…
Massaal vóór terugkeer van bejaardenhuis
Noem het een knarrenhofje, clusterhuizen, aanleunwoning of senioreninstelling; zoveel vormen, zoveel namen, maar één ding staat als een paal boven water voor de lezers van het Eindhovens Dagblad: het bejaardenhuis moet terug! Liefst nu! De krant vroeg de lezers zich…
Mantelzorg meeste vragen over financiën
Zorgen voor een geliefde is waardevol, maar heeft grote impact op het leven van mantelzorgers. Vaak gaan ze noodgedwongen minder werken om alle zorgtaken uit te kunnen voeren en dat voelen ze in de portemonnee. Het AD gaat na hoe…
Prostaatkanker rukt snel op
Het aantal mannen dat prostaatkanker krijgt, stijgt hard. Er zijn volgens het AD nu bijna evenveel mannen met de ziekte als vrouwen met borstkanker. Opvallend: het hoge aantal mannen dat met uitzaaiingen bij de dokter komt. Circa 130.000 mensen kregen…
Je thuistaal in de ouderenzorg
‘Mooi da’j d’r bint’ staat er op een dundoek dat hangt aan het gemeentehuis van Oldenzaal. Dat is zeker mooi, schrijft Trouw, want zulke streektaal is precies de reden dat de leerlingen van Zorggroep Sint Maarten in Oldenzaal op visite…
Verplichte training ouderen roept vragen op
Ouderen in de Drechtsteden die huishoudelijke hulp nodig hebben, moeten sinds kort verplicht eerst een fitnesstraining volgen. Daarbij moeten ook hoogbejaarde mensen opdrukoefeningen doen en gewichten tillen. Deze aanpak roept vragen op, meldt AD Rivierenland. De Sociale Dienst Drechtsteden is…
Rijksvaccinatieprogramma voor 60-plussers
Kinderen krijgen vanaf het moment dat ze zes weken oud zijn tot hun veertiende jaar verschillende vaccinaties toegediend om ze te beschermen tegen dertien verschillende infecties. Dat willen ouderen nu ook, aldus Senioren Netwerk Nederland in het Brabants Dagblad. Beleidsmedewerker…
Noaberschap met dorpscoördinator
Hoe regel je zorg en welzijn in een vergrijzend dorp? In het Drentse Grolloo doen de bewoners dat zoveel mogelijk zelf, schrijft Trouw. Met sinds zes jaar de steun van dorpscoördinator Siny Vink (63). Ze heeft een brede achtergrond in…
Actuele theatervoorstellingen mantelzorg
Bijna vijf miljoen mensen in Nederland zijn in meer of mindere mate mantelzorger. Wat betekent dat voor hen? In drie actuele theatervoorstellingen krijgt de mantelzorger een podium, aldus NRC. Bijna iedereen krijgt vroeg of laat met een vorm van mantelzorg…
Zwakke botten, breuken met grote gevolgen
Naar schatting zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben osteoporose, zegt Hendrien Witte, directeur van de Osteoporose Vereniging, in de Volkskrant. ‘Meestal komt dit pas aan het licht als ouderen iets breken en een botdichtheidsmeting krijgen, een zogeheten dexa-scan.’ Vooral voor ouderen…
We moeten allemaal gaan zorgen
Behoorlijk wat lezers zich ernstig zorgen over hun oude dag, meldt het AD in vervolg op eerdere publicaties over ouder worden. Uit een enquête van marktonderzoeker Panel Inzicht blijkt dat ruimeen derde van de Nederlanders niet weet wie voor ze…
Financiering ouderenzorg kan geen groot probleem zijn
‘Idee dat overheid voor ouderen zorgt is diepgeworteld’ , schreef het AD. “Dat klinkt of er iets mis mee is”, reageert Herwijn van Elswijk uit Zoetermeer in AD’s ‘brief van de dag’. De zorg voor elkaar is een van de…
Ouderenzorg met innovatie overeind houden
Verpleeghuizen kampen met personeelstekorten, terwijl de vraag naar zorg blijft stijgen. Verpleeghuiskoepel tanteLouise in Bergen op Zoom ziet een uitweg, aldus NRC. TanteLouise staat in de sector landelijk bekend om haar innovatiedrang. Zo zet zorgrobot Sara bewoners aan tot lichaamsbeweging…
Ziekenhuizen vol met grieperige ouderen
Ziekenhuizen liggen volgens het AD overvol met ouderen die griepklachten hebben. Ze zijn ernstig verzwakt door met name influenza en het rs-virus. Een deel van de ziekenhuizen staat op het punt om speciale griepafdelingen te openen. De speciale afdelingen voor…
Betere informatie-uitwisseling in de zorg
De Twentse zorg gaat volgens dagblad Tubantia een groot knelpunt aanpakken: de onderlinge samenwerking en uitwisseling van informatie over en weer. Voor dit doel krijgt de regio 38 miljoen euro van het Rijk. Zorgverleners van ziekenhuizen, huisartspraktijken, verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties…
Vervangt automaat het restaurant?
Met een als vanouds vol en gezellig restaurant op de begane grond, bracht staatssectraris Vicky Maeijer maandagmiddag een bezoek aan woonzorgcentrum Molenschot in Soest. En niet voor niets, aldus AD Amersfoortse Courant. Ze wilde zich op de hoogte stellen na…
Ouderen moeten meer zelf betalen
Ouderen zullen meer zelf moeten betalen én regelen als ze meer zorg nodig hebben. Het aantal ouderen groeit zo hard dat de ouderenzorg de komende decennia niet meer te betalen is. Daarvoor waarschuwen experts in het AD. Er zijn twee…
Maak je borst maar nat voor je eigen oude dag
De aankomende vergrijzingsgolf vraagt een omslag in denken van al die fitte veertigers, vijftigers en zestigers van nu, aldus een AD-commentaar. Er komt er een stuwmeer aan werk af op de mantelzorgers uit onze eigen kring. De meeste ouderen kijken…
Oudere wil kinderen niet belasten met zorgtaken
Twee op de drie Nederlanders willen volgens het AD best voor hun ouders zorgen als die op hun oude dag meer hulp nodig hebben. Toch wil bijna de helft van de ouders hun kroost daar helemaal niet mee belasten. De…
Vertrouwde sfeer, tot het eind aan toe
De Huiskamer van Enkhuizen gaat prat op de ‘ouderwetse’ huiselijke sfeer voor haar bezoekers. Of het nu gaat om de dagopvang, de Kanjerkamer of, zoals nu, een woonplek, aldus het Noordhollands Dagblad. “Maar die sfeer van vroeger, die blijft” In…
Zorg anders, maar niet schraler
Hoe blijft de ouderenzorg in de toekomst overeind? Door vaker iets ‘niet doen’. Dat is vaak zelfs beter voor de oudere medemens, zegt bestuurder Hendrik Jan van den Berg van de christelijke Lelie zorggroep in dagblad de Stentor. De zorg…
‘Reddingsplan’ ouderenzorg verkeerde kant op
Minister Fleur Agema en staatssecretaris Vicky Maeijer van VWS onderhandelen volgens Follow the Money over een mega-bezuiniging op de verpleeghuizen. Die is een erfenis van het vorige kabinet, dat de besparing verhulde in een ‘reddingsplan’ voor de ouderenzorg. De bezuiniging…
Vallen neemt vooral toe in zorginstellingen
Een van de 7 belangrijkste maatschappelijke trends in 2025 volgens EW magazine: Vergrijzing: Vatbaarder voor vallen. Ouderdom komt met gebreken, zoals bekend – en dus kent een vergrijzende samenleving zo haar eigen typische kwetsuren en zelfs doodsoorzaken. De afgelopen twintig…
Medicijntekort treft miljoenen mensen
Meer dan 4,5 miljoen mensen zijn vorig jaar geconfronteerd met een medicatietekort. Vele honderden middelen waren (tijdelijk) niet beschikbaar, waaronder medicijnen die voor patiënten van levensbelang kunnen zijn, meldt het AD. De hoge piek van bijna 2300 tekorten in 2023…