Amsterdam voorziet een ramp

Amsterdam vreest de vergrijzing. Te veel ouderen wonen in ongeschikte woningen en het tekort aan zorgpersoneel is nijpend. Zorgwethouder Alexander Scholtes  heeft grote zorgen. Over het enorme tempo van de vergrijzing bijvoorbeeld. Over de eenzaamheid in de stad, de personeelstekorten…

Lees meer

Na de mantelzangers ook de mantelzeur?

Volkskrant-rubriek rubriek ‘Taalgebruik!’ is het woord van de week: mantelzangers. Redacteur Evelien van Veen zag in het buurtcafé een folder liggen met een oproep voor mantelzangers. “Mantelzorgers, las ik in eerste instantie: tuurlijk, de zorg wordt uitgekleed, personeel is nauwelijks…

Lees meer

Sierlijke kroon van grijsheid meer waarderen

Veel senioren zijn niet goed voorbereid op hun toekomst, zei directeur Anneke Sipkens van ANBO-PCOB in het Radio 1 Journaal: Ze gaan er vanuit dat ze alle zorg krijgen als hen iets overkomt, maar daarbij staan ze er te weinig…

Lees meer

De zorg staat in brand

Artsen in het Bredase Amphia Ziekenhuis vinden volgens dagblad BN De Stem dat we met z’n allen veel bewuster moeten zijn van het gigantische zorgprobleem. Een klinisch geriater zegt: “We zijn in een situatie terechtgekomen waarin mensen het gevoel hebben:…

Lees meer

Vergrijzing biedt ook vrijwilligerskracht

De toenemende vergrijzing legt een steeds grotere druk op de zorg, ook in Houten. Maar ouderen bieden tegelijk een kans om de zorg toegankelijk te houden, namelijk door professionals te helpen met zogenoemde informele zorg. “Vergrijzing biedt ook vrijwilligerskracht.” Dat…

Lees meer

Casemanager ook voor vroege fase dementie

Zodra iemand het vermoeden heeft dat er sprake is van dementie, kan hij of zij een casemanager inschakelen die helpt met begeleiding naar de huisarts, regelwerk, emotionele verwerking en meer. Deze zorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dat staat…

Lees meer

Met e-nurse zelf gezondheid in de gaten houden

In de zorg vindt elk ziekenhuis elke keer weer het digitale-zorgwiel uit. Zeven ziekenhuizen bouwen nu met een subsidie van 85 miljoen euro aan een landelijk platform om patiënten thuis in de gaten te kunnen houden, meldt de Volkskrant. ‘Zorg…

Lees meer

Huis van Herinnering in Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is sinds kort een rijtje van zes doorzonwoningen rijker. In een van deze huizen komen nu groepjes ouderen met dementie ’op de koffie in de jaren 60’, aldus de Telegraaf. Ze worden geprikkeld met muziek,…

Lees meer

‘Bekertjestelefoon’ om genoeg te drinken

Vier scholieren van Wings Agora in Roermond hebben een ontwerp gemaakt waardoor dementerende ouderen genoeg water drinken, meldt dagblad de Limburger. Daarmee wonnen ze de Raspberry Pi competitie in de categorie ‘meest creatieve idee. De landelijke competitie, waar in totaal…

Lees meer

In verzorgingshuis meer gepest dan op school

Niet alleen op school is pesten een groot probleem, ook in verzorgingshuizen maken ouderen elkaar het leven zuur. “Bijvoorbeeld door een gebakje neer te leggen op een stoel van iemand met een incontinentieluier”, zegt Patricia Bolwerk, oprichter van de stichting…

Lees meer

Cliëntprofiel? Geld, daar gaat het om

Minister Connie Helder wil de wijkverpleging op een andere manier betalen door degenen die hulp nodig hebben aan een vragenlijst te onderwerpen, waarmee ze ingedeeld worden in een ‘cliëntprofiel’. Ingewikkeld idee, schrijft Volkskrant-redacteur Toine Heijmans, ze zijn er al jaren…

Lees meer

Zelf regie én kosten in de hand houden

Pakken we het niet verkeerd aan? Die vraag stelt Annemarie  van Gaal in haar column in de Telegraaf na berichten over zorgfraude. “Aan de voorkant maken we de systemen vaak te ingewikkeld en is de sanctie op een foutje zó…

Lees meer

Hoe dreigend zorginfarct voorkomen

Het twee jaar oude zorgakkoord van het nu demissionaire kabinet heeft te vage doelstellingen, de veranderingen gaan te traag en de politiek zit er te weinig bovenop. Dat stelt volgens NRC een advies dat vandaag aan de drie bewindslieden van…

Lees meer

Vrijheid boven veiligheid

De Amsterdamse Jan (90) wordt ervan verdacht dat hij zijn vrouw Annie (84) heeft gedood in hun woning aan de Van Speijkstraat. Het Parool gaat na hoe het zover kon komen en waar de grens ligt tussen vrijheid en veiligheid…

Lees meer

Potentieel mantelzorgers niet het probleem

Onderzoekers schetsen steeds weer het doemscenario van een groot tekort aan mantelzorgers in de toekomst. Maar een afnemend potentieel aan mantelzorgers is het probleem niet, schrijft Bernice Franssen (beleidsadviseur bij Reable Nederland en oprichter van Mantelzorg&Jij) in de Volkskrant. Om…

Lees meer

Vijftigplussers zelf de oplossing voor uitdagingen in de zorg

Vijftigplussers willen in de toekomst het liefst zelfstandig thuis blijven wonen, zelfs als ze (meer) zorg nodig hebben. 63% geeft aan op hun buurtgenoten te kunnen terugvallen voor extra hulp. Als ze in de toekomst hulp of zorg nodig hebben,…

Lees meer

Zorgbuurthuis in het klooster

Een plek voor dorpsbewoners, waar zorg en wonen gecombineerd kunnen worden. De Broeders van Huijbergen gaan volgens dagblad  BN Stem onderzoeken of een zorgbuurthuis in het klooster een optie kan zijn. In het klooster in Huijbergen wonen nog twintig broeders….

Lees meer

Oud worden is onverantwoordelijk

Waarom erger ik me zo, schrijft NRC-columnist Marjoleine de Vos, aan het praten van demissionair minister van Conny Helder (VVD) die waarschuwt dat de zestigplussers van nu nergens op hoeven te rekenen als ze oud worden: ”We lopen tegen een…

Lees meer

Mini-bejaardenhuis in de wijk

Om de knagende eenzaamheid onder steeds langer thuiswonende ouderen tegen te gaan, tilde een groep inwoners van Oss afgelopen jaar ’s lands eerste zorgbuurthuis van de grond. De SP in Amersfoort wil ook werk maken van een ‘mini-bejaardenhuis’ voor wijkbewoners…

Lees meer

Minister Helder laat ouderen in de steek

Demissionair minister Helder roept zestigplussers op om zich voor te bereiden op hun ouwe dag. ‘Praat vandaag over morgen’, is de slogan van de mediacampagne die zij is begonnen. Niks mis met een gesprek, schrijft Trouw in een commentaar,maar wat…

Lees meer

Cliëntenstop dreigt bij hulp thuis

De gesprekken met de gemeenten in de Goudse regio over tarieven zitten muurvast, dus luidt Vierstroom Hulp Thuis de noodklok. Een cliëntenstop dreigt volgens AD Groene Hart, want de zorgorganisatie raakt door haar geld heen. Vierstroom-bestuurder Saskia Otten: “Het enige…

Lees meer

Voor kwetsbare patiënt moet altijd plek zijn

Behoefte aan verpleeghuiszorg stijgt de komende jaren snel. Een groot deel van de ouderen die hulp nodig hebben, kan niet in verpleeghuizen terecht. Een nieuw kabinet moet fors investeren, stelt Bianca Buurman in het AD. Zij is voorzitter van V&VN,…

Lees meer

Bejaardenhuis terug? Reken er maar niet op

De kans dat bejaardenhuizen terugkomen, is volgens een AD-commentaar klein. Weliswaar stemden ook VVD en NSC eerder voor een motie om in een nieuwe kabinetsperiode te regelen dat het ‘gat’ wordt gedicht tussen thuis wonen en in een verpleeghuis. Maar…

Lees meer

Recht op ouderenzorg beperken

“Het is een feit dat we de zorg zoals we die gewend waren, niet meer kunnen blijven leveren.” Dat zegt voorzitter Anneke Westerlaken van de brancheorganisatie ouderenzorg ActiZ in de Telegraaf. “Er komen steeds meer ouderen bij terwijl het aantal…

Lees meer

Door Sociaal Arrangeren langer zelfstandig

Kwetsbare ouderen die geregeld bezoek krijgen van een gespecialiseerde sociaal werker, wonen gemiddeld veel langer zelfstandig thuis, meldt dagblad de Gelderlander. Ook neemt hun levenskwaliteit toe. Dat zijn de gunstige resultaten van het project Sociaal Arrangeren, waarmee afgelopen 2,5 jaar…

Lees meer

Straks steunkousen van je buurman aandoen

Straks bestaat de verzorgingsstaat niet meer. Denk dus ook als jongere wat dat betekent, adviseert Diana Boerefijn-Baas (coördinator marketing & communicatie bij ouderenzorgorganisatie Cardia in Den Haag) in Trouw. Een lezeres verbaasde zich vorige week in Trouw over de overheidscampagne…

Lees meer

Pap te eten geven is bejaardenmishandeling

“Wat me altijd met afschuw vervult, is dat men in Nederland die arme oude mensen pap te eten geeft en melk laat drinken”, schrijft Maria IJperlaan vanuit Spanje in de Volkskrant. “Zelfs als ze last van hun luchtwegen hebben, waardoor…

Lees meer

Pleidooi voor woonzorg oudere stellen

In Haaksbergen is dringend behoefte aan een woonzorgcentrum waar oudere stellen bij elkaar kunnen blijven. Maar in de woonvisie die de lokale politiek woensdag vaststelt, is de ambitie om tot zo’n voorziening te komen niet terug te vinden. Dat is…

Lees meer

Probleemgedrag werd onbegrepen gedrag

Mevrouw Koops slaat, knijpt en spuugt, schrijft Thomas van der Meer in de Volkskrant in zijn column over zijn werk in het verpleeghuis. “Vroeger heette dat ‘probleemgedrag’, maar dat is een nogal negatief label, dus later is dat ‘moeilijk hanteerbaar…

Lees meer

Waarschijnlijk moet ik mijn dorp verlaten

Hoe bereid je je voor op de dag dat je oud en hulpbehoevend bent? Dat vroeg het AD  de lezers in de dagelijkse rubriek De kwestie. -“Zoals het er nu uitziet, moet ik een klein huisje gaan zoeken dat levensloopbestendig…

Lees meer

Verhuis naar meer centrale plek

Woont u in het buitengebied in de Achterhoek? Weet dan dat u in de toekomst niet altijd bent verzekerd van professionele zorg aan huis. Die boodschap heeft in dagblad de Gelderlander bestuurder Anja Stunnenberg van zorginstelling Markenheem. “Het is belangrijk…

Lees meer

Al afspraken gemaakt over de oude dag?

Wat vindt u? Deze vraag legt Trouw voor aan de lezers: Hebt u de gesprekken over de behoeften van uw oude dag al gevoerd met uw familieleden of vrienden? Of bent u jonger en wilt u wat betekenen voor uw…

Lees meer

Leg verantwoordelijkheid niet bij ouderen zelf

Demissionair minister Conny Helder spreekt haar zorgen uit over de toekomst van ouderen. “Ze schetst een eenzijdig beeld van de oplossingen, waarbij zij zichzelf en haar partner als voorbeeld geeft”, reageert Maria de Graaf uit Vlaardingen in Trouw. “Minister, kijk…

Lees meer

Als twintiger je 80 jaar oud voelen

Hoe voelt het om 80 jaar oud te zijn? Met behulp van een speciaal ‘ouderdomspak’ kunnen studenten van Amsterdam UMC voelen hoe het is om oud te zijn. “We doen dit om meer begrip te kweken voor de situatie van…

Lees meer

Vijf biologische varianten alzheimer

Dementie is een lastig ziektebeeld en het wordt nog complexer, aldus een artikel in het populair-wetenschappelijk tijdschrift Janus van Amsterdam UMC. Onderzoekers van dit umc en Maastricht UMC+ hebben bij alzheimer, de belangrijkste vorm van dementie, vijf duidelijke varianten onderscheiden…

Lees meer

Voorbereiden niet genoeg

“Als ik minister Conny Helder hoor zeggen dat ouderen na moeten denken over wat ze willen als een van hen meer zorg nodig heeft, dan word ik heel verdrietig”, reageert mevrouw Kasbergen uit Den Bosch in de Telegraaf. “Dat was…

Lees meer

Bouw en zorg moeten nú inspelen op grijze golf

Nederland staat voor een dijk van een opgave rond de huisvesting van en zorg voor senioren. De komende vijftien jaar komen er meer dan honderdduizend ouderen bij die verpleeghuiszorg nodig hebben, onderzocht ABF Research. Het AD bericht over dit onderzoek…

Lees meer

Veel verwarde personen zelf opvangen

‘Het kan zo niet langer’, hoort specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet steeds vaker. Maar verwarde ouderen kunnen vaak wél thuis wonen, schrijft zij in Trouw. Bertholet wil in ieder geval pleiten voor meer begrip en acceptatie van mensen die net even…

Lees meer

Wijkklinieken in negen plaatsen

Ouderen die lang in bed liggen tijdens een ziekenhuisopname verliezen daardoor vaak spierkracht en conditie. Een nieuwe kliniek van ziekenhuis CWZ en ZZG zorggroep moet daar verandering in brengen, meldt dagblad de Gelderlander. De Wijkkliniek Herstelcentrum komt op het terrein…

Lees meer

Zorgminister: denk meer na over je toekomst

Zestigplussers die zich goed voorbereiden op hun ouderdom, hebben later vaak minder zorg nodig, stelt minister Conny Helder in Trouw. Uit onderzoek in opdracht van haar ministerie blijkt dat slechts de helft van de mensen tussen de 60 en 75…

Lees meer

Meer sociale benadering dementie

De aandacht voor de sociale kant van het dementiebeleid groeit. Dat zegt cultureel antropoloog Anne-Mei The, oprichter van Sociale Benadering Dementie (SBD), in Het Parool. Door middel van trainingen, voorlichting, een inloophuis en sociale benaderingsteams wil haar organisatie laten zien…

Lees meer

Leaseauto’s en ANWB inzetten voor vervoer

Oud-Kamerlid Lea Bouwmeesters werkt in Limburg taak met alle belanghebbenden in de zorgregio voor Zuyderland aan een toekomstplan op te stellen dat op een breed draagvlak kan rekenen. Dagblad de Limburger bericht hierover. Bouwmeesters heeft vele tientallen gesprekken met zorgverleners,…

Lees meer

In dorp weer plek voor wie oud en kwetsbaar is

Het Noord-Groningse Warffum verloor zijn bejaardenhuis, maar kreeg er een zorgvilla voor terug. Dankzij drie burgers. Dagblad Trouw beschrijft hoe zij dat flikten. Het Groen Gasthuis is een zorgvilla met zestien bewoners in het centrum van Warffum, een dorpje van…

Lees meer

Leg niet te veel nadruk op zorg eigen netwerk

In de ouderenzorg moet niet te veel nadruk liggen op bijdragen van het eigen sociale netwerk. Dat is volgens de Leeuwarder Courant een van de conclusies uit een steekproef van Zorgbelang Fryslân onder een kleine vijfhonderd ouderen tussen de 55…

Lees meer

Wijkleercentrum hulp oudere thuiswonenden

Zo’n vijftig professionals en studenten, buurtbewoners en onderzoekers van verschillende disciplines zijn in Beek van start gegaan met een wijkleercentrum, zo meldt dagblad de Limburger. Dit is gericht op de ondersteuning van thuiswonende ouderen. Zo zijn onder meer de gemeente…

Lees meer

Laat patiënt bij moeilijke keuzes niet aan lot over

Een patiënt helpen beslissen over een behandeling is geen archaïsch paternalisme maar broodnodig, schrijft internist Yvo Smulders in NRC. ‘Autonomie’ leidt vaak tot eenzaamheid. “’Nee moeder, het is úw leven, dus úw beslissing’, zegt de oudste dochter. Iedereen in de…

Lees meer

Schoonmaaksubsidie klopt gewoon niet

‘Schoonmaaksubsidie’ voor ouderen met een hoog inkomen? Krimpen aan den IJssel vindt het niet oké en wees aanvragen voor huishoudelijke hulp om die reden af. Maar dat mag niet van de rechter, aldus AD Rotterdams Dagblad.  Al leidt het eigengereide…

Lees meer

Bureaucratie rond laatste zorg

Palliatieve zorg is de laatste zorg die een mens kan krijgen. Maar zelfs daarbij kunnen administratieve hoepels en geldgedreven keuzes volgens de Volkskrant het leven (en de dood) van de patiënt zuur maken. ‘Ga vooral niet dood in december’, zegt…

Lees meer

Ook digitale mantelzorger raakt overbelast

Veel ouderen zijn niet in staat alle opgeworpen digitale en bureaucratische hobbels te nemen en moeten een beroep doen op de hulp van familie, vrienden of buren. Deze digitale mantelzorg komt boven op de gewone mantelzorg en kan gaan uitgroeien…

Lees meer

Geen regels, alles is mogelijk

Wie niet beter weet, zou volgens AD Rotterdams Dagblad denken dat hotel De Hoogt in Maasdam nog bestaat. Er zitten mensen op het terras en in de serre, de bar bij de entree is nog volledig intact en in het…

Lees meer

Hoeveel aan mantelzorgers overlaten?

Hoe kijk jij naar mantelzorg of hoe ervaar je het om mantelzorger te zijn? Hoever strekt je taak zich uit? Die vraag legt het FD aan de lezers voor aan het slot van het verslag van een gesprek tussen zorgbestuurder…

Lees meer

Geen zorgprobleem maar vastgoedprobleem

“Het is geen zorgprobleem, maar een vastgoedprobleem”,zegt  bestuursvoorzitter Wiel Ploegman van de Midden- en Noord-Limburgse zorgorganisatie Proteion. Hij heeft het over de wens van ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen, liefst in de eigen buurt. En waarom dat in…

Lees meer

De toekomst is aan grijs, is de basis op orde?

Het perspectief van ouderen is aan het verschuiven. Aldus het Ouderenberaad Zuid-Holland Noord in de aankondiging van een lezing op 4 april in het LUMC door hoogleraar Jet Bussemaker, voorzitter Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. “Bij het ontwikkelen van de…

Lees meer

Luxe bejaardentehuizen dé oplossing

Telegraaf-columnist Theo Gommer (pensioenadvocaat) kreeg veel reacties op zijn oproep: hoe komen we uit de malaise die iedereen ervaart? Dé oplossing zit in luxe bejaardentehuizen, ofwel woonomgevingen waar ouderen gezamenlijk wonen, zo constateert Gommer in zijn column bij de Telegraaf…

Lees meer

De ouderenzorg wankelt

De overheid wil zorgkosten besparen door ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Dit beleid heeft geleid tot een tweedeling, waarbij sommige kwetsbare ouderen niet de juiste zorg krijgen. Zorgverleners zien steeds meer schrijnende situaties omdat zorg thuis niet…

Lees meer

Schoonmaak voor wie wacht op hulp

Alle 1250 Amsterdammers die op de wachtlijst staan voor hulp bij het huishouden, krijgen twee gratis schoonmaakbeurten, meldt Het Parool. De gemeente huurt hier schoonmaakbedrijven voor in. Degenen die het langst op de wachtlijst staan, komen het eerst aan de…

Lees meer

Nieuwe initiatieven transformeren ouderenzorg

In een samenleving waar levenslange zorg niet meer vanzelfsprekend is, ontstaan initiatieven om het leven van ouderen comfortabel, sociaal en zinvol te houden. De laatste aflevering van ‘De toekomst is grijs’ toont volgens de Volkskrant hoe mantelzorg en buurtinitiatieven de…

Lees meer

Minder tandartsen, meer vraag complexe zorg

Tandartspraktijken kampen nog steeds met een tekort aan nieuw personeel. Er gaan de komende jaren meer tandartsen met pensioen dan dat er nieuwe tandartsen instromen, meldt ABN AMRO in een rapport, aldus het ANP. Dit belemmert de groei van veel…

Lees meer

Van huis voor adel naar huis voor zorg

Eeuwenlang hebben adellijke families geresideerd op landgoed De Wildbaan in de bossen bij Leuvenheim, binnenkort gaan de deuren van het landhuis open voor ouderen met dementie. Caspar Altena (27) stelt zijn ouderlijk huis, waar hij is opgegroeid, ter beschikking aan…

Lees meer

Juist demente brein moet je blijven prikkelen

Een ontdekkingsreis door je eigen leven. Demente ouderen maken die bij het Odensehuis Amsterdam-Zuid. Want juist het demente brein moet je blijven prikkelen, aldus een reportage in Trouw. Sinds januari geven beeldend kunstenaars Monique Hoving, Riska Wijgergangs en Senad Alić…

Lees meer

Ouderen kunnen echt nog heel veel zelf

“De ouderenzorg van nu is niet de ouderenzorg in de toekomst. Het moet anders.” Dat zegt Margje Mahler, nieuwe bestuurder bij de Gelderse zorginstelling Sensire, in dagblad de Gelderlander. “De aantallen zijn gewoon te groot, tegenover een krimpend aantal medewerkers….

Lees meer

Nieuwe eigen bijdrage Wmo te laag

Wanneer hogere inkomens maximaal 275 euro per maand moeten betalen voor de Wmo, verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ‘een te gering (gedrags)effect’, meldt Binnenlands Bestuur. Mensen in deze inkomensgroep zullen pas zelf ondersteuning of hulp regelen als het…

Lees meer

Vaak problemen rond levering hulpmiddelen

Uren in de wacht hangen om verband te bestellen, spullen die met spoed nodig zijn maar lang op zich laten wachten, een terminale patiënt die met een volle blaas blijft zitten omdat de verkeerde katheter is bezorgd. Zeven op de…

Lees meer

Alleen wijzelf kunnen de zorg nog redden

‘De overheid’ gaat de zorg niet in stand houden, en innovatie is ook niet de oplossing. Willen we goede zorg voor iedereen, dan moeten we ons echt anders gaan gedragen, schrijft directeur Karen van Oudenhoven van het Sociaal en Cultureel…

Lees meer

Wijs mijn verdwaalde tante gewoon de weg

NRC-columnist Sheila Kamerman schrijft over haar tante die sinds een aantal maanden in De Herbergier in Assendelft woont, een woongemeenschap voor mensen met dementie. De buitendeur zit daar niet op slot. De meeste bewoners wandelen in de tuin. Maar de…

Lees meer

Ik bied u mijn oudere handen aan het bed

De ouderenzorg loopt mede door starre regelgeving vast. Terwijl er genoeg mensen zijn die naast hun baan zorg willen bieden. Eric Corton probeert iets te doen aan de nijpende tekorten, maar wordt eerst naar de schoolbanken gedirigeerd, schrijft hij in…

Lees meer

Maak van grijze toekomst geen donkere toekomst

“Het is een illusie dat meer zorgpersoneel het antwoord kan zijn op de vele uitdagingen van onze ouder wordende samenleving. Om met elkaar beter oud te kunnen worden, is meer visie en daadkracht nodig van een nieuw kabinet.” Dat schrijft…

Lees meer

De vergrijzing krijgt een aangrijpend gezicht

Een waardeloos leven vindt ze dit, de 93-jarige Greet Grafhorst uit Linschoten. “Voor mij hoeft het niet. Ik geniet niet meer.” Zoals wel vaker komt de realiteit van de vergrijzing pas binnen als ze een gezicht krijgt, aldus de tv-rubriek…

Lees meer

Amstelveen lanceert Actieplan Dementie

Voor een volle zaal in de Schouwburg van Amstelveen werd het startschot gegeven voor het themajaar ‘Dementie, De Mens Zien’. “We moeten er als samenleving alles aan doen om mensen met dementie en hun naasten beter te ondersteunen. Dat begint…

Lees meer

Stevig Staan succesvolle valpreventie

Het valpreventieprogramma van de Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ ligt in Venlo op schema. Ruim een jaar na de start van het vijf jaar durende programma, hebben 500 ouderen de valpreventiecursus doorlopen, meldt de gemeente. Bij metingen door Deloitte onder…

Lees meer

Oogdruppelen voortaan zelf doen

Opnieuw gaat de zorg aan een grote groep kwetsbare ouderen in Zuidoost-Brabant achteruit, meldt het Eindhovens Dagblad:  Oogdruppelen moeten ze voortaan zelf doen. De regionale zorgorganisaties voeren die ingreep door vanwege personeelstekorten, maar brengen het als een vooruitgang voor ouderen….

Lees meer

Beweegsensor houdt patiënten fit

Beweging voor, tijdens en na een ziekenhuisopname is een belangrijk onderdeel van een goed herstel voor de patiënt. Het UMC Utrecht maakt gebruik van een beweegsensor op de verpleegafdeling om beweging te stimuleren. De sensor maakt het beweeggedrag zichtbaar in…

Lees meer

Lessen uit de pandemie

“Thuiswonende ouderen waren een vergeten groep tijdens de coronapandemie. De nadruk lag op infectiepreventie en de acute zorg. De andere zorg werd buitenspel gezet.” Bij Hanzehogeschool Groningen wordt nagegaan welke lessen we kunnen we trekken voor toekomstige pandemieën of zorggerelateerde…

Lees meer

Wijkagent schrikt van verwaarlozing

Dagen geen eten, niet op tijd medicijnen en nare dreigementen. Een hoogbejaard stel uit Vlaardingen werd volgens de Telegraaf in 2022 maandenlang door een wijkverpleegkundige (eigen bedrijf) verwaarloosd en psychisch mishandeld. De vrouw declareerde daarvoor ook nog eens veel te…

Lees meer

Kijk ook naar de vrijwilligersinitiatieven

Jetta Klijnsma, de Drentse commissaris van de koning, roept  ziekenhuizen en andere instanties in de zorg op beter na te denken wat de vele vrijwilligers in dorpen kunnen doen. Dat meldt Dagblad van het Noorden uit een gesprek dat zij…

Lees meer

Zorgstudenten met tech-bakfiets de wijk in

Studenten Verpleegkunde van mboRijnland gaan voortaan wekelijks met de ‘Expobike’, een bakfiets gevuld met zorgtechnologie, de wijk in. Ze willen zorgprofessionals en inwoners leren wat zorgtechnologie is, meldt Skipr. De bakfiets is onderdeel van het nieuwe ‘Experimenteerhuis’, een plek in…

Lees meer

Mantelzorgers willen meepraten

Nu de rol van mantelzorgers veel belangrijker wordt, moeten zij veel beter betrokken worden bij het beleid voor gezondheidszorg en welzijn. Dat zegt Roelof Dilling uit Grolloo in Dagblad van het Noorden. Namens het Drents Collectief Bewonersinitiatieven praat Dilling woensdag…

Lees meer

Waar blijft billboard voor ouderenzorg

Voor kwetsbare ouderen die een heup breken, kan een operatie ernstige gevolgen hebben, schrijft NRC, terwijl die hun ‘kwaliteit van leven’ zelden verbetert. Waarom dan nog opereren en vijf tot zes weken revalideren, als de kosten daarvan bovendien een halve…

Lees meer

Powered by Proteion slaat aan

Ouderenzorg nieuwe stijl, of juist terug naar de zorg van vroeger? Voor de Limburgse zorgorganisatie Proteion is het volgens ICT&Health een beetje van allebei. Sinds een jaar of tien biedt Proteion op groeiende schaal met lokale samenwerkingspartners kleinschalige, huiselijke zorg…

Lees meer

Buurt regelt de zorg zelf

In de ‘Zorgvrijstaat’ in Rotterdam-West creëren vrijwilligers een vangnet voor de buurt. “Mensen moeten beter georganiseerd kunnen zorgen voor elkaar. Omdat ze zelfredzamer moeten zijn. Daar draait het ons om”, zegt begeleideer Dennis Lohuius in Trouw. ´Wij vinden het mooi…

Lees meer

Zeven woonvormen bij zorgvraag

De komende tijd zal het aantal senioren in Nederland enorm toenemen. Om te voorzien in hun wensen en behoeften, met uiteenlopende zorgvragen, zijn er diverse woonvormen. Maar welke zijn er allemaal? En wat zijn de voor- en nadelen? Meldpunt (Omroep…

Lees meer

Graag ook vroegpensioen voor mantelzorger

Vakbonden willen een vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep. “Dat is mooi”, reageert José van der Hoeven uit Gouda in de Volkskrant, “maar volgens mij wordt voorbijgegaan aan een groep met zwaar werk die ook aanspraak zou moeten kunnen…

Lees meer

Casemanager hersenletsel, zegt het voort

Was er maar iemand die de zorg voor kon organiseren, verzuchtte een Volkskrant-lezer die bij de zorg voor zijn vader (die hersenletsel heeft) verdwaalt in de zorgchaos. “Goed nieuws, die ís er”, reageert Judith Zadok uit Culemborg in de ‘brief…

Lees meer

Wíj stonden verschrompeling zorg toe

“Laatst had ik een date met een verpleegkundige. Ze werkte in een verpleeghuis, maar overwoog te stoppen”, schrijft Jan Rob Dijkstra uit Winsum in de Volkskrant. “Toen ze er twintig jaar geleden begon, verbleven bewoners er vaak twee tot drie…

Lees meer

Brokanthuis voor ‘eigenzinnige’ ouderen

Nog een paar weken en dan gaat in Hengelo het eerste Brokanthuis voor ouderen open, meldt dagblad Tubantia. Het nieuwe appartementencomplex is bedoeld voor senioren die zich nog best redden maar merken dat ze ouder worden en zo nu en…

Lees meer

Mantelzorger moet meer ruimte krijgen

Werkgevers moeten meer aandacht geven aan het groeiende aantal mantelzorgers in ons land. Zo niet, dan leidt dat tot meer verzuim en uitval op de toch al krappe arbeidsmarkt. Dat concluderen volgens Het Parool onderzoekers van ABN Amro. Het aantal…

Lees meer

Het Ouden Huis als voorbeeld

Eén grote familie. Zo ervaren bewoners van het Ouden Huis in Bodegraven het leven in het wooncomplex, waar ouderen met en zonder zorgbehoefte én studenten wonen. Demissionair Conny Helder noemt Het Ouden Huis een voorbeeld, aldus AD Groene Hart. “We…

Lees meer

Bakkie koffie niet langer gratis

Bewoners van huurwoningen in Rijswijk zijn volgens de Telegraaf boos en verdrietig, omdat ze sinds 1 november moeten betalen voor een kopje koffie in het naastgelegen verpleeghuis dat voorheen gratis was. Met een aow’tje telt dat hard op, vinden de…

Lees meer

Thijmen met ouderen hit op TikTok

Thijmen Schoorl (21) speelt piano met ouderen in een verzorgingshuis en maakt grappen. De video’s daarvan zijn al ruim een miljoen keer bekeken. Hij wil vooral een snaar bij jongeren raken, zegt hij in AD Amersfoortse Courant. ‘Pak alle kansen…

Lees meer

Wmo-aanvragen niet meteen afwijzen

“Bij het uitvoeren van gemeentelijk beleid over de Wmo-voorziening huishoudelijke hulp vind ik het belangrijk dat gemeenten aanvragen niet meteen afwijzen maar altijd goed kijken naar wat een inwoner precies nodig heeft en vraagt.” Dat schrijft Nationale Ombudsman Reinier van…

Lees meer

Zorgen om de zorgchaos

“Ik maak me niet alleen ernstig zorgen om mijn vader, maar om ieder andere Nederlander die vastzit in deze zorgchaos.”  Dat schrijft Lucas Barnhoorn uit Amsterdam in ‘brief van de dag’ in de Volkskrant. Zijn huis valt bijna net zo…

Lees meer

Dilemma bij zorg voor mensen met dementie

Gosse Jongstra schreef in de Volkskrant over zijn proces toen hij de zorg voor zijn partner met dementie niet meer aankon, en vervolgens vastliep nadat wet en hulpverlening eerst een zelfstandig oordeel eisten van zijn partner. Lezers van de reageren…

Lees meer

Ouderen komen op straat te staan, denkt AI

Hoe ziet Twente eruit in 2040, als je het aan kunstmatige intelligentie (AI) vraagt? Twentse data-experts komen met een verrassend antwoord, meldt dagblad Tubantia. Het idee om kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd, te vragen naar de toekomst van Twente…

Lees meer

Symposium Dementie in de praktijk

Op vrijdag 19 januari 2023 vond in het Jeroen Bosch Ziekenhuis de 3e succesvolle editie van het door Brain Research Center georganiseerde symposium “Dementie in de praktijk” plaats.  Doel van dit symposium was het vertalen van nieuwe wetenschappelijke inzichten naar…

Lees meer

Ja zeggen op een vraag die je niet meer begrijpt

De partner van Gosse Jongstra heeft dementie en woont na een lang en moeizaam traject in een verpleeghuis. Onbegrijpelijk, schrijft hij in de Volkskrant, dat wet en hulpverlening een zelfstandig oordeel eisen van iemand met deze nare ziekte. Jongstra hoort…

Lees meer

Arts interrumpeert al na 11 seconden

Het is beter voor patiënten, artsen en de aarde als we minder vaak om zorg vragen, zegt in de Volkskrant  hoogleraar passende zorg Tijn Kool, die vrijdag zijn oratie uitspreekt. ‘Mensen moeten beseffen dat zorg ook kan schaden.’ Door passende…

Lees meer

Medicijntekort, meer beroep doen op anderen

Medicijntekorten stijgen explosief, blijkt uit cijfers van apothekersorganisatie KNMP. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat 5 miljoen van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland daar de gevolgen van hebben ervaren. In de Volkskrant reageert o.a. Martijn Vermeulen uit Almere,…

Lees meer

In Afrika wil niemand naar verzorgingshuis

De correspondent van de Volkskrant in Afrika ontdekte waarom veel mensen daar het verschrikkelijk vinden dat haar oma in een verzorgingshuis woont. Dat dit zoveel verbazing, ja, soms zelfs woede bij Afrikaanse gesprekspartners zou losmaken kwam voor haar als een…

Lees meer

Lewy body dementie wanen en hallucinaties

Het is niet de vergeetachtigheid maar de hallucinaties waar patiënten met ‘lewy body dementie’ last van hebben. Anne Bannink schreef een boek over het leven met haar man, die er al vijf jaar aan lijdt. Ze vertelt er over in…

Lees meer

Geef vertrouwen aan de onmisbare mantelzorger

Mantelzorgers worden te vaak belemmerd in hun werk in hun werk en gewantrouwd door instanties. Dat schrijft Mirjam Bikker, fractievoorzitter ChristenUnie in de Tweede Kamer, in het AD. Dit vertrouwen moet terugkeren. Daarnaast moet volgens Bikker de regelkolder stoppen. “Nog…

Lees meer