Sterven moet weer doodnormaal worden

De geboorte van een kind krijgt eindeloos veel aandacht, maar een sterfbed: daar hebben we het liever niet over. Onterecht, vindt Ester Kuiper volgens de Leeuwarder Courant . Meer aandacht voor het laatste stukje is een van de zaken waar ze zich de afgelopen jaren als bestuurder in de ouderenzorg voor inzette.

“Vooral in onze verpleeghuizen maakt het personeel continu mee dat bewoners overlijden. Ons personeel bestaat voor een deel uit best jonge meiden die nog niet veel levenservaring hebben op dat vlak”, vertelt de vertrekkende bestuurder van de Kwadrant Groep in de Leeuwarder Courant.

Zelfevaluatie sterfgevallen

Aandacht voor het ‘stervenspad’ was een van de zaken die Kuiper op de kaart zette. Zo kwam er een ‘zelfevaluatie sterfgevallen’ in de verpleeghuizen. “We hebben heel veel dossiers gelicht en de conclusie was dat er echt ruimte is voor verbetering. We focusten vooral op het medische aspect. Bewoners overleden bij wijze van spreken met een perfect glucosegehalte. Voor het persoonlijke aspect, wat zijn iemands angsten en laatste wensen, was niet altijd genoeg aandacht.’”

Wensenboekje over laatste levensfase

Dat gaat volgens de Leeuwarder Courant nu anders, mede dankzij het ‘wensenboekje’ dat experts palliatieve zorg in de organisatie introduceerden. Een boekje dat helpt bij het vroegtijdig bespreekbaar maken van de laatste levensfase en de wensen die iemand nog heeft. Ook te gebruiken door familieleden van cliënten. “Familie vindt die laatste fase, als stervenden wat gaan reutelen, vaak spannend. Ze nemen er niet altijd de tijd voor, hebben het liefst dat het zo snel mogelijk achter de rug is. Mijn boodschap is: neem er wel de tijd voor, het is zo’n belangrijke fase. En het maakt het rouwproces ook makkelijker.”