Kamerlid begrijpt pensioenwet ook niet helemaal

Het kabinet is te traag en doet te weinig om te voorkomen dat er een nieuwe toeslagenaffaire ontstaat, vindt volgens Trouw een Kamermeerderheid. Volgens NSC-leider Pieter Omtzigt is een herhaling van de toeslagenaffaire nu al te zien bij uitkeringsinstanties UWV…

Lees meer

Pensioenwet vooral vragen gepensioneerden

De nieuwe pensioenwet zou de zaken simpeler maken. Maar dat is niet gelukt. Ruim vijftig lezers stuurden vragen naar dagblad Limburger na een eerder artikel over de nieuwe pensioenwet. Driekwart van de vragen kwam van gepensioneerden, jonge werknemers zijn nog…

Lees meer

Pensioenmatiging of pensioendiefstal

Over loonmatiging zijn werkgevers en werknemers hopeloos verdeeld. Maar over pensioenmatiging zijn ze het wel altijd eens, aldus Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. In de paritair samengestelde besturen van de pensioenfondsen wordt er zelden geruzied. Er…

Lees meer

Deel pensioen in één keer opnemen: handig?

Wie bijna met pensioen gaat, staat volgens Trouw straks voor een nieuwe keuze. Wil je het gespaarde pensioenvermogen gelijk verdelen over alle jaren die nog voor je liggen? Of in één keer tot 10 procent van dat hele vermogen opnemen…

Lees meer

‘Heugelijke’ berichten pensioenfondsen

In een artikel ‘Nederlandse pensioenfondsen staan er goed voor’ meldde het Eindhovens Dagblad dat volgens onderzoeksbureau Aon de pensioenfondsen een ‘zeer goed jaar’ kenden voor hun beleggingen. “De lonen gaan gemiddeld 6,8 % stijgen maar zoals gewoonlijk worden de gepensioneerden…

Lees meer

Hoe lang moet jij nog?

Als dertigjarige lachte hij smakelijk om het idee dat hij ooit met pensioen zou gaan. En toen was Harold Hamersma ineens 67. Hij schrijft erover in AD-magazine Mezza.. ‘Hoe lang moet jij nog?’, vroeg een vriendje van vroeger enkele jaren…

Lees meer

Gepensioneerden Dow in actie

Oud-medewerkers van chemieconcern Dow in Terneuzen willen een hoger pensioen nu de kosten voor levensonderhoud de laatste jaren door inflatie fiks zijn gestegen. In het pensioenfonds zit genoeg geld, zegt voorzitter Dik Schipper van de Vereniging van Dow Gepensioneerden (VDG)…

Lees meer

Niet AOW maar pensioen is koopkrachtprobleem

Deze week werd bekend dat de prijzen in Nederland in december 4,1% hoger lagen dan een jaar eerder. Als in analyses daar de fikse cao-loonstijging tegenover wordt gezet, komen AOW’ers in het geweer. “In reacties van lezers en kijkers kreeg…

Lees meer

Beleggingsbeleid onder vergrootglas

‘Onze primaire rol is om pensioenfondsen te helpen om uit te leggen waarom ze wél of juist níet in iets beleggen.’ Dat zeggen de bestuurders van vermogensbeheerder MN (met de grote pensioenfondsen in de metaalsector als klant) in het FD….

Lees meer

Met nieuw pensioen grofweg 8% vooruit

Met het ingaan van 2025 is volgens de Telegraaf voor het nieuwe pensioenstelsel een belangrijke hobbel genomen: ruim 200.000 Nederlanders zijn inmiddels formeel overgestapt. Bij de drie pensioenfondsen die overstapten behoort ook dat van APG, de pensioenuitvoerder van ’s lands…

Lees meer

Verandering belastingstelsel pakt goed uit

Veruit de meeste gepensioneerden blijven nog in het oude stelsel. Hoe ziet hun pensioen er vanaf januari uit? Trouw schrijft daarover in een achtergrondartikel over het nieuwe pensioenstelsel. Veel verbetering blijkt er volgens Trouw niet in te zitten. Gemiddeld verhogen…

Lees meer

Nepnieuws AOW blijft maar doorgaan

‘Misschien kunt u eindelijk die lange uitgestelde renovatie aan uw huis doen of wat vaker genieten van een etentje?’ Welke AOW’er wil dit nou niet? Die hoeft zich alleen maar te abonneren op het YouTubekanaal Senioren Pensioen Nieuws en de…

Lees meer

Alles voor elkaar over hebben

Liefde lijkt soms zo breekbaar als porselein. Maar het is bij Marga (93) en Gijs (97) Gijzen zo sterk als staal, aldus het AD:  Ze trouwden 75 jaar geleden en hielden elkaar stevig vast bij alles wat het leven hen…

Lees meer

Wie erft mijn persoonlijke pensioenpotje?

De eerste drie kleine pensioenfondsen gaan per 1 januari 2025 over op het nieuwe pensioenstelsel. Het AD belicht ‘alles wat u moet weten over het nieuwe stelsel. Zeker is volgens het AD dat de pensioenen stijgen: huidige buffer van het…

Lees meer

Veel ouderen zitten goed in de slappe was

Hoe rijk is de huidige generatie ouderen? Het gaat ze voor de wind met een doorsnee vermogen van een kwart miljoen euro, aldus het AD. Maar het gros vindt zichzelf niet rijk en niet arm. Plus Magazine wilde weleens weten…

Lees meer

2025 wordt het Jaar van de Vakbond

‘U dacht dat de vakbond in 2024 machtig was? Dan heeft u 2025 nog niet meegemaakt. ‘Macro-econoom Mathijs Bouman constateert in het FD: ‘De toekomst is aan de werknemer. De verworpenen der aarde staan bovenaan de pikorde.’ Door de krapte…

Lees meer

Gepensioneerden steeds weer kop van Jut

De AOW gaat 12 euro per maand omhoog per 1 januari, tegelijkertijd stijgt de zorgverzekering ook 10 tot 12 euro per maand, schrijft Geesje Visser in de Telegraaf. “Dan zijn we er nog niet, want de huren, de energieprijzen en…

Lees meer

Kleine pensioenzaak, grote gevolgen

Het kortgeding tegen een pensioenfonds dat donderdag diende in de rechtbank Rotterdam, kan volgens de Volkskrant zomaar de eerste zijn in een reeks juridische procedures rond het nieuwe pensioenstelsel. Dat de onvrede daarover ook na een lange politieke strijd nog…

Lees meer

NSC heropent strijd pensioenreferendum

Een pensioenreferendum was een van de verkiezingsbeloftes van Nieuw Sociaal Contract, zodat werkenden en gepensioneerden meer te zeggen krijgen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar een jaar later, en twee weken voordat de eerste fondsen overstappen, is er…

Lees meer

Recht op realistische communicatie pensioen

Pensioenfondsen zijn niet gewend actief en veelvuldig te communiceren met hun deelnemers. Maar dat zullen ze wel moeten gaan doen, schrijft het FD in een commentaar: Op tijd, op een heldere realistische manier en aangepast aan de doelgroep. De AFM…

Lees meer

Kosten pensioenfondsen flink omhoog

De kosten per deelnemer in de pensioensector lopen flink op. Waar er in 2022 nog €633 per deelnemer werd uitgegeven, steeg dat vorig jaar met bijna 17% naar €739. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van BDO Accountants. De…

Lees meer

Zeventien procent gepensioneerden werkt door

Hoewel ouderen in overgrote meerderheid stoppen na hun pensionering, was vorig jaar in de Europese Unie gemiddeld 13% na zes maanden nog aan het werk. Dit blijkt volgens het FD uit cijfers van Eurostat, dat er voor het eerst onderzoek…

Lees meer

Gooi brief pensioenfonds brief dit keer niet weg

Zo zachtjesaan gaan we over van een collectief naar een persoonlijk pensioen. De nieuwe pensioenwet is al van kracht, maar de fondsen hebben nog even tijd voor de overgang. Het AD beschrijft aan de hand van zes vragen hoe dat…

Lees meer

Naar een flexibelere pensioenleeftijd

Is met pensioen gaan gezond of is doorwerken gezonder? Een vraag die zich aandient nu we steeds ouder worden en naast vroege pensionado’s ook de groep van 67+ doorwerkers (al dan niet vrijwillig) groter wordt. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie…

Lees meer

Lekker alvast genieten van je pensioengeld

Als het aan het kabinet ligt, wordt het vanaf halverwege volgend jaar een optie: bij pensionering één keer tot 10 procent van je opgebouwde pensioenkapitaal opnemen. Gemiddeld genomen komt dat al gauw op 20 à 30 mille. En er blijkt…

Lees meer

Stortvloed aan claims nieuwe pensioenwet

Over krap vier weken stappen de eerste pensioenfondsen over op het nieuwe pensioenstelsel, maar het verzet groeit, meldt het AD. In een eerste kortgeding wordt getracht uitstel voor elkaar te krijgen. Oud-loods Richard Gorter (84) spant het kortgeding aan. Ook…

Lees meer

Meer koopkracht nodig om te overleven

Het kabinet, bij monde van minister Beljaarts, ‘snapt’ de schrik over duur voedsel en zegt: ‘Nog even geduld, de lonen stijgen’. Wat ondoordacht en stuitend, schrijft Aloys Smeets in de ‘brief van de dag’ in het AD: het besteedbaar inkomen…

Lees meer

In 15 jaar meer dan 25 procent achteruit

Pensioenfonds Zorg & Welzijn verhoogt de pensioenen op 1 januari 2025 niet omdat de dekkingsgraad 109.8 procent is en niet de vereiste 110 procent. De dekkingsgraad in de portemonnee van de gepensioneerden is in de laatste vijftien jaar met meer…

Lees meer

Rechtszaak nadat er geen inflatiecorrectie kwam

Als eerste Nederlander spant Richard Gorter (84) een rechtszaak aan tegen zijn pensioenfonds vanwege de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, kondigde hij donderdag aan. Op 19 december dient een kort geding in Rotterdam. Gorter eist daar namens zichzelf en twaalf…

Lees meer

Eerste rechtszaak nieuwe pensioenstelsel

Onduidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel resulteert in de eerste rechtszaak van een deelnemer tegen zijn eigen pensioenfonds. NRC meldt dat de gepensioneerde havenloods Richard Gorter (84) uit West-Terschelling een kort geding aanspant tegen zijn pensioenfonds. De zaak…

Lees meer

Straks geen bescherming tegen inflatie

De eerste pensioenfondsen staan in de startblokken om in te varen in het nieuwe stelsel, maar de kritiek op de nieuwe wet verstomt niet, aldus de Telegraaf.  Oud-minister en -hoogleraar Eduard Bomhoff presenteerde deze week zijn boek ’Het Casinopensioen’, een…

Lees meer

Streep door indexatie zet senior klem

“Mijn pensioenfonds (PFZW) liet weten dat er voor 2025 weer geen indexering inzit. Voor de zoveelste keer”, schrijft Jan Paulusse uit ’s-Hertogenbosch in de Telegraaf. “En waarom niet? Er moeten voldoende reserves zijn om het (invaren in het) nieuwe stelsel…

Lees meer

Hoe kansrijk zijn die pensioenclaims?

Veel mensen, met name ouderen en gepensioneerden zijn tegen het invaren van de opgebouwde pensioenaanspraken in het nieuwe stelsel. Er zijn al tal van claimstichtingen die beloven het geld te zullen verhalen, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn Telegraaf-column: Op…

Lees meer

Nieuw stelsel crime voor pensioenfonds

Pensioenfondsen hebben grote problemen bij de overgang naar het nieuwe stelsel waarbij iedereen een persoonlijke pensioenpot krijgt; een pensioenpot warvan je wel de inhoud ziet, maar die je verder niet zelf kunt controleren. Slechts drie fondsen gaat het lukken over…

Lees meer

NSC: bij pensioen alle alarmbellen op rood

De overgang naar een nieuwe pensioenstelsel zorgt volgens de Telegraaf voor een stevige botsing tussen NSC-Kamerlid Agnes Joseph en haar partijgenoot en minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum. Volgens Joseph durven ’beleidsmakers’ geen problemen op het dossier te melden,…

Lees meer

Nu leven of later leven

Sparen voor je oudedagvoorziening, dat woord alleen al, oudedagvoorziening, dat klinkt zo archaïsch alsof het gaat om een zorgwinkel met hulpmiddelen voor ouderen, schrijft Nhung Dam in een column in het Noordhollands Dagblad. “Mensen die je soms hoort praten over…

Lees meer

Wat verandert er aan mijn pensioenuitkering?

Tijdens de jaarlijkse Pensioen3daagse beantwoordden pensioenexperts afgelopen week ruim 450 vragen van lezers van de Telegraaf, velen voortkomend uit onzekerheid over het nieuwe stelsel. Een van die vragen: Ik ben gepensioneerd, wat verandert er aan mijn uitkering? Het antwoord op…

Lees meer

Waarom niet staken voor hogere pensioenen

Kan staken verboden worden, daarover schrijft het AD aan de hand vasn lezersvragen. Een van de vragen: Wat ik nogal vreemd vind: Waarom gaat het bij de bonden alleen maar over hogere salarissen? Alles wordt daardoor duurder; dat is nadelig…

Lees meer

Pensioen draait niet alleen om geld

COP29 draait om geld: wie gaat betalen voor het tegengaan van klimaatverandering? Ontwikkelingsbank FMO hoopt dat het in Bakoe ook over het ‘hoe’ gaat. FMO-directeur Michael Jongeneel zegt in NRC dat het heel belangrijk is “dat we met zijn allen…

Lees meer

Geef AOW-bonus aan doorwerkers

Wie vanaf 2028 met pensioen gaat, zou drie maanden AOW-uitkering ineens moeten krijgen als compensatie voor het onterecht verhogen van de pensioenleeftijd. Dat wil vakbond CNV, zo meldt het AD. “De levensverwachting is gedaald, maar de AOW-leeftijd gaat toch omhoog….

Lees meer

Vrouwen geen weet van pensioenkloof

Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen, zo blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Vrouwen bouwen gemiddeld 40% minder pensioen op, maar hebben daar vaak geen weet van. “De…

Lees meer

AOW-leeftijd verlagen verkeerd signaal

Corona kan ook een geschenk zijn, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant:  Mogelijk kan de Nederlandse bevolking daardoor weer eerder met pensioen. Vorige week maakte het CBS bekend dat de levensverwachting vanwege corona nog steeds minder…

Lees meer

AOW-leeftijd zou omlaag moeten

De AOW-leeftijd gaat in 2030 niet omhoog. Net als in 2028 en 2029 blijft de grens liggen op 67 jaar en drie maanden, meldt minister Van Hijum van Sociale Zaken volgens de NOS aan de Tweede Kamer. In de Telegraaf…

Lees meer

Hoe hoog is mijn AOW?

De Algemene Ouderdomswet wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie. Net als de hoogte van de AOW is ook de AOW-leeftijd door de jaren heen veranderd. AD-lezers hebben daar veel vragen over. Over de AOW volgend jaar meldt het AD: “De…

Lees meer

Gigantische puzzel pensioenfondsen

Met de overgang van het nieuwe stelsel wacht pensioenfondsen een gigantische puzzel: het compenseren van veertig- en vijftigplussers waarvoor de stelselovergang nadelig uitpakt. De eerste grote fondsen moeten hun deelnemers al volgend jaar op de hoogte brengen, maar hoe pakken…

Lees meer

Paracetamol vriend van de oudere bouwvakker

‘Wat voor de een zwaar werk is, hoeft dat voor de ander niet te zijn’, zegt in het Reformatorisch Dagblad een 60-jarige bouwvakker over de regeling vroegpensioen voor zware beroepen. Hij is wel van mening dat de overheid in het…

Lees meer

Gok in de mist

De pensioenhervorming verloopt lastiger dan vooraf op papier is bedacht, aldus een commentaar van EW magazine. ’Zo’n anderhalf jaar nadat de Wet toekomst pensioenen is aangenomen, wordt dat steeds duidelijker.’ EW magazine schrijft onder meer over de vorige week verschenen…

Lees meer

Zware beroepen doormodderen

Paul de Beer (net 67) is sinds deze week met pensioen als hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. In een interview in de Telegraaf zegt hij over het vroegpensioen: “Natuurlijk is het fijn dat er eindelijk iets geregeld is…

Lees meer

Pensioen ineens uitbetaald

Het duurde even, maar het ‘bedrag ineens’ is door de Tweede Kamer. Tenzij de Eerste Kamer dwarsligt, kunnen we op onze pensioendatum maximaal 10% van ons pensioen of lijfrentekapitaal ineens cashen, schrijft FD-colunist Jannie Benedictus. “Hoeft niet, mag wel. Lekker…

Lees meer

Verzekeraars zien gouden pensioenbergen

Voor kleine ondernemingspensioenfondsen is de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel te complex en te kostbaar. Verzekeraars verwachten volgens het FD dat ze hiervan kunnen profiteren, als die pensioenfondsen besluiten alle activa en administratie aan hen over te dragen. Maar de…

Lees meer

Vroegpensioen is waterig compromis

Volgens minister van Eddy van Hijum bewijst het moeizaam bereikte akkoord over voortzetting van de vroegpensioenregeling voor zware beroepen dat bonden, werkgevers en kabinet ‘nog steeds elkaar kunnen vinden in de polder’. De afspraken die er nu liggen dragen inderdaad…

Lees meer

Kritiek op deal vroegpensioen

De afspraken die vakbonden, werkgevers en minister Eddy Van Hijum gemaakt hebben over het vroegpensioen zijn boterzacht. Het risico dat er te veel mensen gebruik van gaan maken is levensgroot aanwezig. Bovendien is niet duidelijk hoe partijen willen voorkomen dat…

Lees meer

Vroegpensioen  geen mijlpaal maar noodgreep

“Drie jaar eerder stoppen met werken klinkt als een overwinning. Maar is, laten we eerlijk zijn, een noodgreep.” Dat schrijft Danny Schram in Den Haag in de Volkskrant. “We erkennen stilletjes dat ons systeem mensen zodanig uitput, dat we ze…

Lees meer

Hoe werken we door tot ons 70ste jaar?

Het kabinet-Schoof heeft zijn eerste succes binnen, constateert het AD in een commentaar: Vrijdag sloten minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum, vakbonden en werkgevers een akkoord waardoor mensen met een zwaar beroep eerder met pensioen kunnen. Daarmee wordt de…

Lees meer

Fantastisch nieuws pensioenen?

“Is me dat een meevaller! Het aantal mensen dat in armoede leeft, is van de ene op de andere dag met een derde afgenomen.” Marcel Peereboom Voller bespreekt in zijn column in de Telegraaf het nieuws over de nieuwe armoedecijfers…

Lees meer

Gelukkig met laatpensioen

Wil van Andel uit Den Haag (‘73 jaar jong en gelukkig met laatpensioen’) werkte fulltime tot 69 jaar en bouwde dat daarna af tot drie dagen per week. “Ik kan het iedereen aanbevelen”, schrijft Van Andel bij het FD. Het…

Lees meer

Pak die 10%

“Extreem solvabel, maar toch illiquide. Nederlanders zijn rijk, maar we kunnen niet bij ons geld”, schrijft FD-columnist Mathijs Bouman: Het vermogen zit vast in de eigen woning en vooral in het pensioen. Nu is dan het uitgeklede plan om op…

Lees meer

Afkoop pensioen sigaar uit eigen doos

Als ook de Eerste Kamer instemt, kunnen werknemers die met pensioen gaan een groot bedrag ineens opnemen uit hun pensioenpot. Dat is goed nieuws, schrijft EW magazine, maar het blijft hogere wiskunde. Wie met pensioen gaat, kan per juli 2025…

Lees meer

Greep uit pensioenpot een gok?

De Tweede Kamer heeft besloten dat gepensioneerden vanaf juni volgend jaar in het nieuwe stelsel 10 procent van hun pensioentegoed in een keer kunnen opnemen. Bij een pensioenaanspraak van bijvoorbeeld drie ton is dat al gauw 30 duizend euro, schrijft…

Lees meer

Claim van 136 miljard voor gemist pensioen

Gepensioneerden en deelnemers aan pensioenfondsen hebben zo’n 136 miljard euro schade geleden omdat de pensioenen tientallen jaren niet gecompenseerd werden voor de inflatie. Volgende maand begint de claimstichting pensioenvoldoen.nl met de voorbereiding van een rechtszaak tegen de overheid, meldt het…

Lees meer

Groot bedrag ineens bij pensioen

De Tweede Kamer heeft groen licht gegeven voor de eenmalige uitkering van 10 procent van het pensioen, meldt de Telegraaf. Een ruime meerderheid stemde dinsdag in met de wet van minister Van Hijum (Sociale Zaken). Een poging van het CDA…

Lees meer

Vroegpensioen? Leer juist langer actief te zijn

Vroeg stoppen met zwaar werk is totaal iets anders dan helemaal stoppen met werk. Kijk structureel naar hoe we langer actief kunnen blijven, want ons pensioen hoeft geen eindstreep te zijn. Dat schrijft hoogleraar risicomanagement Theo Kocken (maker van de…

Lees meer

Minister, stel invaren van pensioenen uit

Stel het ‘invaren’ van de pensioenen uit! Die dringende oproep doen veertien organisaties die samen ruim een half miljoen mensen met een pensioenbelang vertegenwoordigen aan minister Van Hijum. De gevolgen van het ‘invaren’ zullen bij het grote publiek pas bekend…

Lees meer

Laten we werk met plezier zien vol te houden

In Nederland steken we onze kop nog te veel in het zand, schrijft het AD in en commentaar: In de cijfers zien we een gigantische vergrijzingsgolf op ons afkomen, maar we denken liever aan vandaag of de eerstvolgende verkiezingen, dan…

Lees meer

AOW’ers worden nu hard geraakt

“Nu de inflatie een recordhoogte heeft bereikt en de meeste werknemers 5 tot 11 procent meer loon krijgen, mogen wij, de AOW’ers, op een houtje bijten”, schrijft Jack Smits uit Eindhoven in de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf….

Lees meer

Wie doet straks het werk nog?

We komen nú al overal handen tekort. Aan de vooravond van de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen trekt werkgeversvoorzitter Ingrid Thijssen in het AD aan de bel: We moeten allemaal juist méér werken en als het even kan…

Lees meer

Pensioenbedrag ineens netto soms maar 20%

De Tweede Kamer stemt volgende week over de mogelijkheid 10% van het pensioenvermogen op te nemen. Zo’n ‘bedrag ineens’ van duizenden euro’s gaat ten koste van eventuele toeslagen. De Kamer pleitte voor een uitzondering, maar dat is volgens de minister…

Lees meer

Wat is rendement van duurzaam beleggen

Pensioenfonds ABP investeert €240 miljoen in Japanse windenergie, zo meldt het op haar website. Dit soort ’activistische’ impactbeleggingen ligt volgens de Telegraaf momenteel onder een vergrootglas, nu de meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat een koopkrachtig pensioen centraal moet…

Lees meer

Uittocht door vroegpensioen

De angst dat nieuwe afspraken over een vroegpensioen leiden tot een uittocht van ouder personeel is terecht. Deskundigen waarschuwen in de Telegraaf dat het uiterst moeilijk is om de groep te beperken. “Als je niet oppast, maakt de duvel en…

Lees meer

Pensioenfonds moet zakelijk en saai zijn

Pensioenfondsen moeten hun beleggingsbeleid niet laten bepalen door de deelnemers. Dat zei VVD-Kamerlid Thierry Aartsen volgens het FD tijdens een congres voor pensioenfondsen van Pensioen Pro in Rotterdam. ‘We hebben met elkaar afgesproken dat mensen verplicht worden om een bijdrage…

Lees meer

Pensioenbedrag ineens, toeslag kwijt?

Een Tweede Kamermeerderheid maakt zich volgens het FD grote zorgen over mensen die toeslagen kunnen kwijtraken als zij een groot pensioenbedrag ineens (10% uit de pensioenpot) opnemen. CDA en NSC komen met voorstellen tot aanpassing. Het gaat al snel om…

Lees meer

Serieuze kans voor wie wil doorwerken

De discussie over een vervroegd pensioen van werknemers in zware beroepen moet worden verbreed. Dat schrijft Bert Luijendijk uit Krimpen a/d IJssel in Trouw. “Ook werknemers die langer willen doorwerken moeten een serieuze kans krijgen, als ze in de jaren…

Lees meer

Handreiking minister over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken ziet ‘geen showstoppers’ in de eisen van FNV voor een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. De minister wil de onderhandelingen daarover hervatten, zei hij dinsdagavond in de Tweede Kamer. De FNV…

Lees meer

Vechtscheiding rond vroegpensioen

Nederland dreigt komende maand langere tijd stil te vallen. De FNV bereidt langdurige stakingen voor in meerdere sectoren. De bond wil volgens het AD zo het kabinet op de knieën dwingen in een ruzie over vroegpensioen voor zware beroepen. Vanaf…

Lees meer

Activistisch beleggen doen we niet

Het is een misvatting dat pensioenfondsbesturen op eigen houtje hebben besloten een duurzamer beleggingsbeleid te voeren. De koerswijziging die de fondsen afgelopen jaren hebben ingezet, komt nadrukkelijk voort uit de wens van de deelnemers. Dat zegt Ger Jaarsma, voorzitter van…

Lees meer

Hoeveel kost eerder stoppen met werken?

Als je eerder wilt stoppen met werken, moet je een (flink) pensioengat zien te overbruggen. Hoeveel kost het om eerder te stoppen met werken, vraagt een AD-lezer zich af. Of, anders gesteld, hoeveel spaargeld heb je nodig? Minder AOW, minder…

Lees meer

Woest kloppend hart achter de geraniums

Het vergroten van duurzame arbeidsmarktparticipatie is een van de vijf pijlers die genoemd worden in het regeerakkoord om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. “Fijn! ‘Mijn doelgroep’ staat luid en duidelijk in het regeerakkoord! Dit keer ook nog…

Lees meer

Zo vroeg mogelijk met de camper er op uit

“De discussie over zware beroepen werkt bij Eric Hoogland uit Zutphen op zijn lachspieren, schrijft hij in Trouw. “Iedereen wil erkend hebben dat haar of zijn beroep zwaar is. Niet omdat het beroep altijd zwaar is, maar omdat men er…

Lees meer

Looneis FNV treft gepensioneerden

FNV komt met een eis van zeven procent loonsverhoging ter verbetering van de koopkracht en bestaanszekerheid. “De FNV weet heel goed dat door deze actie ook de prijzen in winkels, van diensten en goederen etc. exponentieel zullen stijgen”, schrijft J.K….

Lees meer

Geef basisinkomen van 1000 euro na 65e

“Ik denk dat het simpel is”, schrijft Annemarie van Gaal in haar Telegraaf-column over het vroegpensioen. “De AOW-leeftijd is nu 67 jaar. Als de overheid geen keuze kan maken tussen zware en minder zware beroepen, waarom doen wij dan niet…

Lees meer

Gepensioneerden plus 0,6 procent

Het kabinet-Schoof maakt volgens de Telegraaf voorlopig een einde aan het nivellerende beleid van zijn voorganger. De koopkrachtplusjes worden in 2025 eerlijk verdeeld over de verschillende inkomensgroepen, maar wel lager dan in augustus werd verwacht. Dat blijkt uit de Miljoenennota-stukken….

Lees meer

Vroegpensioen ook op kantoor

De regeling voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken, wordt ook gebruikt door personeel van bibliotheken, verzekeraars en gemeentehuizen. Dat blijkt volgens het AD uit een overzicht van Sociale Zaken. Het kabinet werkt aan een…

Lees meer

Pensioenrechten zijn eigendomsrechten

Als de natuur rechten heeft en een rivier kan worden beschouwd als ‘ecologische persoon’ die rechtsbescherming verdient, waarom geldt dat dan niet voor pensioengerechtigden die hun eigendom in gevaar zien komen? Dat vraagt Hans van Meerten (hoogleraar pensioenrecht en advocaat)…

Lees meer

Geef alle AOW’ers bedrag van alleenstaande

Alleenstaanden krijgen een hoger AOW-pensioen dan mensen die samenwonen. Dat klinkt niet onlogisch, maar is volgens Gijs Vonk, hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo zegt hij in Dagblad van het Noorden,om meerdere redenen niet langer houdbaar. Eén ervan is…

Lees meer

Veel mensen stopten meteen eerder met werken

De invoering van de regeling voor vroegpensioen had in 2021 direct effect: de gemiddelde pensioenleeftijd daalde met bijna vier maanden naar 65,4 jaar, meldt de Volkskrant.  Vooral medewerkers uit de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten maken er gebruik van. Vakbonden…

Lees meer

Nieuwe VUT is slecht idee

Er moet discussie zijn over hoe werknemers gezond de eindstreep halen, in plaats van dat ze in een uitkering worden geduwd. Dat schrijft Hella Hueck, hoofdredacteur van EW magazine. “Natuurlijk moeten mensen met een echt zwaar beroep worden ontzien. De…

Lees meer

Weer uitstel bedrag ineens eigen pensioenpot

Wéér wordt de mogelijkheid om 10% ineens uit de eigen pensioenpot op te nemen uitgesteld, van 1 januari naar juli volgend jaar. Met het nieuwe uitstel door minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid loopt de vertraging volgens…

Lees meer

Kabinet wil vroegpensioen beperken

Het kabinet wil het aantal mensen dat met vroegpensioen gaat beperken door daar een maximum aan te stellen en een inkomensgrens in te voeren, meldt de Volkskrant. Vakbond FNV vindt die voorstellen onacceptabel en zegt door te gaan met stakingen…

Lees meer

Regeling vroegpensioen zal er wel komen

Van zorg tot bouw, van openbaar vervoer tot industrie: vakbonden komen deze week weer volop in actie voor een nieuwe vroegpensioenregeling. Hun klacht, dat lang niet iedereen gezond de AOW-leeftijd haalt, wordt volgens NRC al lang erkend door politiek en…

Lees meer

Altijd wat te doen over het pensioen

Onder deze kop zet EW magazine cijfers op een rij tegen de achtergrond van de discussies over het vroegpensioen: In de praktijk gaan Nederlanders steeds later met pensioen, vooral vanwege het stijgen van de AOW-leeftijd. Vaak profiteren veelverdieners van het…

Lees meer

Pensioenfonds, investeer voor eigen deelnemers

‘Pensioenfondsen hebben officiële codes en afspraken over investeren in klimaattransitie, zorgen voor biodiversiteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen en mensenrechten wereldwijd. Maar er is geen afspraak over investeren in wonen voor hun eigen deelnemers in Nederland.’ Dat zei NSC-leider Pieter Omtzigt in…

Lees meer

Mijn vader kan niet meer, maar moet langer door

‘Mijn vader is gesloopt, op en versleten. Maar hem is te verstaan gegeven dat hij door moet werken, schrijft Mark van Ostaijen (bestuurssocioloog aan de Erasmus Universiteit) in een column in de Volkskrant. Zijn vader (65), die al vijftig zware…

Lees meer

Ook werknemers keurig onderhouden

‘Het pensioensysteem gaat uit van een gemiddelde levensverwachting én solidariteit. Wie langer leeft dan gemiddeld heeft mazzel, en wie eerder overlijdt heeft pech.’ Dat schrijft Ruud de Bree uit Nijverdal in het FD in reactie op een opiniestuk van Anne…

Lees meer

Zonder vroegpensioen solidariteit ver te zoeken

Werknemers met een lage levensverwachting betalen nu mee aan het pensioen van collega’s met een hoge levensverwachting. Pensioenfondsen moeten daarom bijdragen aan vroegpensioen voor zware beroepen. Dat schrijft Anne Laning (toezichthouder, onderzoeker en docent in de pensioensector) in het FD….

Lees meer

Gepensioneerden rechteloos gemaakt

In vakantietijd druppelen in de ‘pensioenvakpers’ berichten over invaarplannen en overbruggingsplannen van de diverse pensioenfondsen binnen. Wilma Berkhout (voorzitter van de ledenraad van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen) volgt de ontwikkelingen in het nieuwe pensioenstelsel kritisch en op de voet…

Lees meer

Rauwe werkelijkheid gepensioneerden

Stel je voor, schrijft Catherine Keyl in haar column in de Telegraaf: een groep van 4 miljoen mensen is er sinds 2011 niet in koopkracht op vooruit gegaan. “Normaal gesproken zouden de bonden, de politiek en de media moord en…

Lees meer

Geld bron van zorg

Een zorgeloze oude dag is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend, want van de 3,7 miljoen 65-plussers in ons land maakt 46 procent zich regelmatig zorgen over hun financiële situatie. Daarnaast heeft 13 procent van hen zelfs helemaal geen financiële reserve….

Lees meer

Kansloze zaak om pensioenwet

Een gepensioneerde man heeft de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd vanwege de nieuwe pensioenwet. De zaak haalt volgens de Telegraaf niets uit: de rechter in Den Haag kan weinig zinnigs zeggen zolang het ABP-pensioen van de man nog niet…

Lees meer

Vroegpensioen vooral voor hoge inkomens

Vroegpensioen is vooral weggelegd voor mensen met hogere inkomens. Alleen zij kunnen het zich veroorloven om eerder te stoppen met werken zonder AOW. Dat blijkt volgens het AD uit cijfers van het CBS, die deze krant heeft opgevraagd. In 2023…

Lees meer

Genoeg geld in kas voor nieuw pensioenstelsel

Oudere werknemers dreigen door de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel miljarden aan pensioen mis te lopen. Werkgeversvereniging AWVN zegt volgens het FD dat er voldoende geld bij pensioenfondsen is om dat gat te compenseren. Daarvoor bestudeerde de AWVN 51 transitieplannen…

Lees meer