Vroegpensioen ook op kantoor

De regeling voor mensen met een zwaar beroep om eerder te stoppen met werken, wordt ook gebruikt door personeel van bibliotheken, verzekeraars en gemeentehuizen. Dat blijkt volgens het AD uit een overzicht van Sociale Zaken. Het kabinet werkt aan een…

Lees meer

Pensioenrechten zijn eigendomsrechten

Als de natuur rechten heeft en een rivier kan worden beschouwd als ‘ecologische persoon’ die rechtsbescherming verdient, waarom geldt dat dan niet voor pensioengerechtigden die hun eigendom in gevaar zien komen? Dat vraagt Hans van Meerten (hoogleraar pensioenrecht en advocaat)…

Lees meer

Geef alle AOW’ers bedrag van alleenstaande

Alleenstaanden krijgen een hoger AOW-pensioen dan mensen die samenwonen. Dat klinkt niet onlogisch, maar is volgens Gijs Vonk, hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, zo zegt hij in Dagblad van het Noorden,om meerdere redenen niet langer houdbaar. Eén ervan is…

Lees meer

Veel mensen stopten meteen eerder met werken

De invoering van de regeling voor vroegpensioen had in 2021 direct effect: de gemiddelde pensioenleeftijd daalde met bijna vier maanden naar 65,4 jaar, meldt de Volkskrant.  Vooral medewerkers uit de sector openbaar bestuur en overheidsdiensten maken er gebruik van. Vakbonden…

Lees meer

Nieuwe VUT is slecht idee

Er moet discussie zijn over hoe werknemers gezond de eindstreep halen, in plaats van dat ze in een uitkering worden geduwd. Dat schrijft Hella Hueck, hoofdredacteur van EW magazine. “Natuurlijk moeten mensen met een echt zwaar beroep worden ontzien. De…

Lees meer

Weer uitstel bedrag ineens eigen pensioenpot

Wéér wordt de mogelijkheid om 10% ineens uit de eigen pensioenpot op te nemen uitgesteld, van 1 januari naar juli volgend jaar. Met het nieuwe uitstel door minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid loopt de vertraging volgens…

Lees meer

Kabinet wil vroegpensioen beperken

Het kabinet wil het aantal mensen dat met vroegpensioen gaat beperken door daar een maximum aan te stellen en een inkomensgrens in te voeren, meldt de Volkskrant. Vakbond FNV vindt die voorstellen onacceptabel en zegt door te gaan met stakingen…

Lees meer

Regeling vroegpensioen zal er wel komen

Van zorg tot bouw, van openbaar vervoer tot industrie: vakbonden komen deze week weer volop in actie voor een nieuwe vroegpensioenregeling. Hun klacht, dat lang niet iedereen gezond de AOW-leeftijd haalt, wordt volgens NRC al lang erkend door politiek en…

Lees meer

Altijd wat te doen over het pensioen

Onder deze kop zet EW magazine cijfers op een rij tegen de achtergrond van de discussies over het vroegpensioen: In de praktijk gaan Nederlanders steeds later met pensioen, vooral vanwege het stijgen van de AOW-leeftijd. Vaak profiteren veelverdieners van het…

Lees meer

Pensioenfonds, investeer voor eigen deelnemers

‘Pensioenfondsen hebben officiële codes en afspraken over investeren in klimaattransitie, zorgen voor biodiversiteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen en mensenrechten wereldwijd. Maar er is geen afspraak over investeren in wonen voor hun eigen deelnemers in Nederland.’ Dat zei NSC-leider Pieter Omtzigt in…

Lees meer

Mijn vader kan niet meer, maar moet langer door

‘Mijn vader is gesloopt, op en versleten. Maar hem is te verstaan gegeven dat hij door moet werken, schrijft Mark van Ostaijen (bestuurssocioloog aan de Erasmus Universiteit) in een column in de Volkskrant. Zijn vader (65), die al vijftig zware…

Lees meer

Ook werknemers keurig onderhouden

‘Het pensioensysteem gaat uit van een gemiddelde levensverwachting én solidariteit. Wie langer leeft dan gemiddeld heeft mazzel, en wie eerder overlijdt heeft pech.’ Dat schrijft Ruud de Bree uit Nijverdal in het FD in reactie op een opiniestuk van Anne…

Lees meer

Zonder vroegpensioen solidariteit ver te zoeken

Werknemers met een lage levensverwachting betalen nu mee aan het pensioen van collega’s met een hoge levensverwachting. Pensioenfondsen moeten daarom bijdragen aan vroegpensioen voor zware beroepen. Dat schrijft Anne Laning (toezichthouder, onderzoeker en docent in de pensioensector) in het FD….

Lees meer

Gepensioneerden rechteloos gemaakt

In vakantietijd druppelen in de ‘pensioenvakpers’ berichten over invaarplannen en overbruggingsplannen van de diverse pensioenfondsen binnen. Wilma Berkhout (voorzitter van de ledenraad van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen) volgt de ontwikkelingen in het nieuwe pensioenstelsel kritisch en op de voet…

Lees meer

Rauwe werkelijkheid gepensioneerden

Stel je voor, schrijft Catherine Keyl in haar column in de Telegraaf: een groep van 4 miljoen mensen is er sinds 2011 niet in koopkracht op vooruit gegaan. “Normaal gesproken zouden de bonden, de politiek en de media moord en…

Lees meer

Geld bron van zorg

Een zorgeloze oude dag is voor veel ouderen niet vanzelfsprekend, want van de 3,7 miljoen 65-plussers in ons land maakt 46 procent zich regelmatig zorgen over hun financiële situatie. Daarnaast heeft 13 procent van hen zelfs helemaal geen financiële reserve….

Lees meer

Kansloze zaak om pensioenwet

Een gepensioneerde man heeft de Nederlandse staat voor de rechter gedaagd vanwege de nieuwe pensioenwet. De zaak haalt volgens de Telegraaf niets uit: de rechter in Den Haag kan weinig zinnigs zeggen zolang het ABP-pensioen van de man nog niet…

Lees meer

Vroegpensioen vooral voor hoge inkomens

Vroegpensioen is vooral weggelegd voor mensen met hogere inkomens. Alleen zij kunnen het zich veroorloven om eerder te stoppen met werken zonder AOW. Dat blijkt volgens het AD uit cijfers van het CBS, die deze krant heeft opgevraagd. In 2023…

Lees meer

Genoeg geld in kas voor nieuw pensioenstelsel

Oudere werknemers dreigen door de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel miljarden aan pensioen mis te lopen. Werkgeversvereniging AWVN zegt volgens het FD dat er voldoende geld bij pensioenfondsen is om dat gat te compenseren. Daarvoor bestudeerde de AWVN 51 transitieplannen…

Lees meer

Los probleem van vroegpensioen nu eindelijk op

Alle argumenten voor en tegen een nieuwe regeling voor vroegpensioen zijn nu wel bekend. Laat zestigplussers niet langer in onzekerheid en zorg dat er een oplossing komt voor mensen met zware beroepen, schrijft Telegraaf-commentator Martin Visser. ‘Donderdag opperde de linkse…

Lees meer

Zelfredzame burgers kaal geplukt

Wie zelf zijn oude dag regelt, treft een inhalige overheid, schrijft belastingadviseur Cor Overduin van Grant Thornton in de Telegraaf: In loondienst wordt je fiscaal gepamperd, maar buiten het loongebouw waait een razende tornado die alles wat je opbouwt, direct…

Lees meer

Hoe uitgewoond ben jij op je laatste werkdag?

De politie staakt bij de eredivisiewedstrijd FC Twente-Sparta, maar rond het stadion blijft het rustig. ‘Misschien is dat wel de bijvangst van deze actie’, aldus actieleider Maarten Brink in de Volkskrant . ‘Dat zo’n wedstrijd kennelijk ook zonder politie kan.’…

Lees meer

Van vroegpensioencultuur geen sprake

Agenten vragen aandacht voor het gebrek aan een structurele regeling voor het vroegpensioen. Die aandacht is ze gegund, schrijft de Volkskrant in een commentaar: de strijd om een fatsoenlijke regeling voor de ‘slijtende beroepen’ sleept zich al veel te lang…

Lees meer

Pensioenfondsen komen beloften niet na

NSC-leider Pieter Omtzigt stelde in EW magazine dat pensioenfondsen zich onmogelijk kunnen houden aan hun beloften dat in het nieuwe stelsel  alle deelnemers er op vooruitgaan. Maaike van Wijgerden uit Geldrop reageert EW magazine dat het niet nieuw is dat…

Lees meer

Komt het nog goed met het nieuwe pensioenstelsel?

Carola Schouten wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Haar reputatie als verbinder heeft ze mede te danken aan de wijze waarop ze de Wet toekomst pensioenen door de beide Kamers van de Staten-Generaal loodste, schrijft Peter de Waard in zijn…

Lees meer

Binnen Europa werkt Nederlander het langst

Een 15-jarige Nederlander gaat een werkzaam leven tegemoet van bijna 44 jaar. Dat is het langst van alle inwoners van de Europese Unie, aldus het FD. Het EU-gemiddelde ligt een stuk lager met bijna 37 jaar, oftewel 15% minder dan…

Lees meer

Te druk of verwend?

Deense scholieren hebben minder bijbaantjes, meldde NRC. De vraag is: zijn ze te druk of verwend? Die vraag is volgens ook in Nederland relevant, reageert Dennis Berens uit Lelystad in NRC, maar voor een andere leeftijdscategorie. “Vakbonden blijven inzetten op…

Lees meer

Na 40 jaar werken is het wel welletjes

Annemarie van Gaal wil in haar column in de Telegraaf ‘ook even een duit in het zakje van de vroegpensioenregeling doen. Zij begrijpt ‘namelijk niet waarom we er zo moeilijk over doen’. Medewerkers met zware beroepen zijn over het algemeen…

Lees meer

Doorwerken na pensioen belonen

Er zijn genoeg gepensioneerden die na hun pensioen graag willen doorwerken, maar het wordt niet aantrekkelijk gemaakt om dit te doen, schrijft Jan Emonts in de Telegraaf. “Ik ben 73 en werk al door vanaf mijn pensionering in 2016. Vorig…

Lees meer

Omtzigt: Pensioenwet fors bijstellen

“Ik verwacht niet dat de ministers met z’n allen tot overeenstemming komen over het bijstellen van de Wet toekomst pensioenen”, zegt NSC-leider Pieter Omtzigt in EW magazine. “Dan is het aan de Kamer om met voorstellen te komen. Een Kamermeerderheid…

Lees meer

Hoorrecht gepensioneerden wassen neus

Er is volgens de Telegraaf onvrede bij oud-medewerkers van Shell en Philips. Gepensioneerden van die bedrijven mochten hun zegje doen over de manier waarop hun pensioenfonds overstapt naar het nieuwe stelsel, maar met die mening lijkt weinig gedaan te worden….

Lees meer

Veel 50-plussers vrezen geldzorgen na pensioen

Vijftigplussers maken zich geregeld zorgen over hun financiële situatie. ‘Zoomen we in op specifiek de periode na pensionering, dan blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse vijftigplussers hier weleens ongerust over is.’ Dit blijkt volgens vakblad am uit onderzoek…

Lees meer

Veel pensioenvragen, maar loket sluit

Bijna negen jaar lang konden mensen met vragen over hun pensioen en andere geldzaken terecht bij de vrijwilligers van Kandoor. Maar deze zomer stopt het platform, meldt de Volkskrant, net nu de grootste pensioenhervorming ooit van start gaat en Nederlanders…

Lees meer

Weinig kans op verlaging AOW-leeftijd

Een kleine meerderheid van de Nederlanders hoopt dat de AOW-leeftijd wordt verlaagd naar 65 jaar. Vakbond FNV zet hierop in, uit frustratie dat er nog altijd niks geregeld is voor mensen met een zwaar beroep. De Telegraaf geeft uitleg over…

Lees meer

Geen vroegpensioen? Dan AOW terug naar 65

Vakbond FNV is het volgens de Telegraaf beu dat er nog steeds geen nieuwe regeling is waardoor mensen met een zwaar beroep eerder kunnen stoppen met werken. De bond dreigt terug te komen op de afspraken in het pensioenakkoord. “Als…

Lees meer

Velen weten niets van pensioenstelsel

Meer dan de helft van de Nederlanders weet weinig tot niets over het nieuwe pensioenstelsel. Dat zegt volgens NRC het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van een peiling. Degenen die zeggen wel kennis te hebben over het nieuwe…

Lees meer

Mogelijk onjuiste info bijna-gepensioneerden

Het voorspelde pensioenvermogen van bijna-gepensioneerden wijkt in het nieuwe stelsel mogelijk flink af van de werkelijkheid, meldt de Telegraaf: Het probleem is alom bekend en kan volgens experts eenvoudig worden opgelost, maar dat lijkt niet te gebeuren. “Als jij binnen…

Lees meer

Pensioen niet als eindpunt maar als nieuwe start

Dick Schoof kan als 67-jarige die door blijft werken een inspirerend voorbeeld zijn, schrijft Mark van der Stok, directeur en eigenaar van uitzendbureau ZilverWerkt, in Het Parool. “Premier Schoof, ik dring er bij u op aan om binnen uw team…

Lees meer

Behoud koppeling AOW en minimumloon

De koppeling van de AOW en het minimumloon moet niet teniet gedaan worden, stellen de Tweede Kamerleden Mariëtte Patijn en Luc Stultiens van GroenLinks-PvdA in het AD. Het zou geldnood en ongelijkheid juist in de hand helpen. Het is volgens…

Lees meer

In dertien jaar 4% minder koopkracht

In een open economie als die van Nederland heeft de minister-president niet zo veel invloed op de conjunctuur, schrijft macro-econoom Mathijs Bouman in het FD over de jaren van Mark Rutte als premier. Gepensioneerden verloren in dertien jaar 4% aan…

Lees meer

Blijven strijden voor rechtvaardig pensioen

Hun pensioengeld vliegt de portemonnee uit door de gestegen prijzen van de afgelopen twee jaar. En dat pensioenbedrag zit al zestien jaar op hetzelfde niveau. Ja, er komt elk jaar half procentje bij. ‘Een lachertje’, zeggen Gerrit Riethorst (79) en…

Lees meer

Pensioenarmoede onder migranten

De AOW is vooral voor mensen met lagere inkomens cruciaal voor een goede oude dag. Steeds meer gepensioneerden met lage inkomens zijn echter na hun tienerjaren naar Nederland gemigreerd en hebben dus geen volledige AOW, aldus een artikel in tijdschrift…

Lees meer

FNV puntensysteem voor vroegpensioen

De FNV probeert via de cao’s afspraken te maken over zwaar werk. Daarbij zet de bond in op een puntensysteem, dat bepaalt wie er wel en wie er niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. De vakbond hoopt op…

Lees meer

AOW geen verzekering maar vangnet

Marc Westenberg schreef dat de AOW een volksverzekering is dat het kenmerk van een verzekering is dat je premie betaalt en een uitkering krijgt als de bedoelde omstandigheden zich voordoen. Onno Schweers uit Hoorn reageert: “Maar is er nog sprake…

Lees meer

AOW is een volksverzekering

Peter de Waard schreef in de Volkskrant over de afbraak van de naoorlogse welvaartsstaat en haalde Caroline van der Plas (BBB) aan: veel mensen met een riante pensioenuitkering hebben echt geen AOW nodig; dat geld verpietert op spaarrekeningen of wordt…

Lees meer

Nieuw pensioenstelsel op koers

Uiterlijk 1 januari 2028 moet de pensioensector over naar een nieuw stelsel. In haar eerste rapportage concludeert regeringscommissaris Fieke van der Lecq dat de sector op koers ligt. Wel zijn er nog knelpunten, zegt zij in NRC. De pensioensector ligt…

Lees meer

Liefst 600 duizend gepensioneerden alléén AOW

Met het loskoppelen van de bijstand en de AOW van minimumloon, wordt de naoorlogse welvaartsstaat definitief afgebroken, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. De partijen achter het hoofdlijnenakkoord van het kabinet-Schoof vinden de koppeling te duur….

Lees meer

ABP: Goed is wat goed is voor onze deelnemers

Beleggen pensioenfondsen te ‘activistisch’, zoals een meerderheid in de Tweede Kamer vorige week oordeelde? Veel te kort door de bocht, zegt in de Volkskrant topman Harmen van Wijnen van pensioenfonds ABP, dat geen geld meer in oliemaatschappijen steekt. ‘Goed is…

Lees meer

Fondsen zijn opvallend stil in discussie over vroegpensioen

Veel partijen bemoeien zich met de discussie over het vroegpensioen, maar er is volgens Telegraaf-columnist Annemarie van Gaal één groep die je niet hoort in deze discussie, en dat zijn de Nederlandse pensioenfondsen. “Zij zijn opvallend stil, maar zij lijken…

Lees meer

Zuinigheid met vlijt!

Er zijn ouderen die geld over houden. Peter de Waard is van mening dat ze het moeten uitgeven, schreef hij in zijn column in de Volkskrant. Maar waaraan, vraagt Ank Engel uit Amsterdam zich af in een reactie in die…

Lees meer

Hoe staat het met belofte koopkrachtig pensioen

‘Na jaren dubben gaan we doén’, zei toenmalig minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees toen hij op de kop af vijf jaar geleden het zwaar bevochten pensioenakkoord sloot. Maar ook na het akkoord waren er nog heel wat hordes te…

Lees meer

Blijft iedereen sparen tot na de dood?

‘Ik houd van jullie. En, oh ja, willen jullie de AOW van deze maand nog even op een termijndeposito bij Leaseplan zetten.’ Het zouden volgens Volkskrant-columnist Peter de Waard de laatste woorden van een Nederlandse babyboomer kunnen zijn: Sparen is…

Lees meer

Vroegpensioen zeer gewild

Bijna zes op de tien werkenden willen voor hun pensioen stoppen met hun baan. Liefst één op de drie Nederlanders vindt zijn werk lichamelijk of psychisch zwaar of denkt het niet vol te houden door onregelmatige diensten. Dat blijkt volgens…

Lees meer

Laat mensen doorwerken als ze willen

Met zijn 67 jaar krijgt Nederland in Dick Schoof een premier die op AOW-leeftijd is. Moeten mensen die dat kunnen en willen, de mogelijkheid krijgen langer door te werken? Of moet de nieuwe generatie de ruimte krijgen? Het AD vroeg…

Lees meer

AOW’er in het torentje

Het Algemeen Ouderen Verbond, Senioren 2000, 50Plus – de ouderenpartijen gingen telkens ten onder aan kleinzielige ruzie en conflict, schrijft FD-columnist Mathijs Bouman. “Maar nu pakt de protestgeneratie opeens toch de hoofdprijs. Dick Schoof wordt onze eerste minister-president met een…

Lees meer

Pensioen vrije kwestie, verandert er dan ook wat?

PVV, BBB en NSC maakten van de harde kritiek op de pensioenhervorming een campagnethema. Nieuw beleid zit er op korte termijn niet in, maar leggen ze zich daarbij neer, vraagt het FD zich af. Het nieuwe pensioenstelsel helemaal terugdraaien? Pieter…

Lees meer

Geen woord over pensioen en AOW

Drie van de vier partijen in de nieuwe coalitie zijn zeer kritisch over het nieuwe pensioenstelsel. Maar in het hoofdlijnenakkoord staat helemaal niets over dat pensioen. Ook niet over vervroegde uittreding voor mensen met zwaar werk. Heel merkwaardig, aldus Telegraaf-commentatror…

Lees meer

Aan het lijntje gehouden met pensioengeld

Het schiet volgens de Telegraaf niet erg op met de mogelijkheid om tien procent van het pensioen ineens op te nemen. De wetgeving daarvoor werd al in 2021 aangenomen, maar de inwerkingtreding lijkt nu voor de zesde keer te worden…

Lees meer

Werken is een marathon geworden

Politieagenten zijn afgelopen week begonnen met actievoeren voor het vroegpensioen. FNV dreigt met meer stakingen als er niet snel een structurele regeling komt die vroegtijdig afzwaaien mogelijk maakt. Maar is vroegpensioen nog wel van deze tijd, zo is de vraag…

Lees meer

Wat levert het op om door te werken?

Later met pensioen gaan betekent vaak een hogere maandelijkse pensioenuitkering. Maar hoe regel je dit en zitten er nog addertjes onder het gras? Jos van Dijk van pensioenfonds ABP en Bas Kuik van Nationale Nederlanden geven uitleg in het AD….

Lees meer

Pensioen is als de dood, dat komt

In haar podcast Door! gaat Anne-Marije Buckens in gesprek met inspirerende mensen over hun loopbaan. In haar column in het AD schrijft zij over de afscheidsvoorstelling van Youp van ’t Hek (Laatste Ronde). Van ’t Hek zegt zelf: “Het is…

Lees meer

Iedereen pensioen na 45 jaar fulltime werken

“Aan het oeverloze gepraat over de zware beroepen komt voorlopig geen einde”, schrijft Niek Gahrmann in de Telegraaf. “Wat zwaar is of niet is natuurlijk nooit goed vast te leggen. Gewoon iedereen met pensioen na 45 jaar fulltime werken. De…

Lees meer

Akkoord over vroegpensioen ver weg

Een akkoord over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen is nog ver weg. Achter de schermen zijn hierover al weken informele gesprekken gaande, maar vakbond FNV weigert daaraan mee te doen. Tot irritatie van werkgevers, kabinet en andere bonden,…

Lees meer

Spanning loopt op rond vroegpensioen

Omdat een nieuwe regeling voor vervroegd pensioen voor zwaar werk uitblijft, hebben politiebonden leden opgeroepen vanaf vandaag geen boetes meer uit te schrijven voor lichte overtredingen. Ook andere vakbonden kondigen acties aan. De acties zijn volgens de Volkskrant het gevolg…

Lees meer

Wat gebeurt met eigen risico en AOW-leeftijd

De komende dagen moeten PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord sluiten voor een extraparlementair kabinet. Met de doorrekeningen van het CPB in de hand breekt volgens de Volkskrant het uur van de waarheid aan. Welke verkiezingsbeloften blijven overeind en…

Lees meer

Doorwerken na pensioen moet normaal worden

Voor gepensioneerde 67-plussers die graag aan het werk blijven, zijn er genoeg banen. Toch is het volgens het AD lastig om werkgevers enthousiast te krijgen. “Nu overal personeelstekorten zijn, durven we eindelijk naar gepensioneerden te kijken. Terwijl het juist moet…

Lees meer

Helft pensioenfondsen belegt niet effectief

Beleggen blijft een kunst. De helft van de pensioenfondsen beheerst die kunst niet, blijkt uit EW-onderzoek naar de resultaten van fondsen in de laatste zeventien jaar – inclusief de allernieuwste cijfers over 2023. EW voerde het onderzoek uit met het…

Lees meer

Pensioenbom zet Omtzigt onder zware druk

Onenigheid over het pensioenstelsel hangt volgens EW Magazine als een donderwolk boven de kabinetsformatie. De pensioenfondsen sloten een deal met de informateurs om 25 miljard euro te investeren in woningbouw, infrastructuur en energietransitie. In ruil daarvoor moet het omstreden nieuwe…

Lees meer

Doorwerker lijkt veel op twintiger

In Nederland wil een kwart miljoen ouderen werken, maar doorgaans komt deze groep moeilijk aan een baan. Terwijl ouderen veel kennis en ervaring hebben, en loyaal zijn. Met de krappe arbeidsmarkt hebben we ze hard nodig. Dat schrijft Mark van…

Lees meer

Nederlanders gaan steeds later met pensioen

Nederlanders gaan steeds later met pensioen, zo blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. De timing houdt gelijke tred met de verhoging van de AOW-leeftijd. Maar sommigen zijn zó enthousiast dat ze zelfs na hun zeventigste nog werken. De Telegraaf gaat na wat…

Lees meer

Doorwerken als AOW’er wordt de norm

Moeten we als maatschappij ons zorgen maken om deze steeds groter wordende groep die liever (door)werkt dan geniet van een welverdiend pensioen? Speelt financiële noodzaak bijvoorbeeld een rol? Niet echt, constateert gedragseconoom Kim Fairley bij de Volkskrant: Ook de koopkracht…

Lees meer

Inspraak gepensioneerde blijkt wassen neus

Bij de invoering van het pensioenstelsel wordt het geld van de pensioenfondsen verdeeld onder alle deelnemers. Gepensioneerden hebben daar nauwelijks iets over te zeggen want het ‘hoorrecht’ dat zij hebben is een wassen neus, schrijft hoogleraar Hans van Meerten in…

Lees meer

Gedoe tussen generaties helpt ons niet vooruit

Nederland staat voor grote maatschappelijke vraagstukken, en het helpt volgens directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau dan niet om generaties tegenover elkaar te plaatsen bij het vinden van oplossingen. “Wie profiteert van de hervorming van het pensioenstelsel, wie van…

Lees meer

Miljoen gepensioneerden buitenspel gezet

Ouderenbond ANBO-PCOB is volgens de Telegraaf boos op vakbonden en werkgeversverenigingen. Het heeft namelijk niets in de melk te brokkelen gehad bij de manier waarop pensioenfonds ABP de transitie maakt naar het nieuwe stelsel. Met die transitieplannen zelf is de…

Lees meer

FNV-tournee nieuwe pensioenwet

De komende tijd mogen vakbondsleden meepraten over de nieuwe pensioenregeling. De belangen van generaties lopen soms sterk uiteen, aldus de Volkskrant. Toch bediscussiëren veel van de schaarse aanwezigen liever de al aangenomen Pensioenwet, dan de uitvoering ervan. De aanhoudende politieke…

Lees meer

Met pensioen, toch doorwerken

Meer senioren lijken de voordelen van het doorwerken te hebben ontdekt, zo komt volgens NRC naar voren uit een recent onderzoek van ABN Amro. In tien jaar tijd is het aantal 67-plussers dat nog werkt verdubbeld. Vorig jaar waren dat…

Lees meer

Oversterfte levert honderden miljoenen op

De overheid bespaart jaarlijks honderden miljoenen euro’s doordat er sinds de coronapandemie tienduizenden Nederlanders meer overlijden dan verwacht. Het CNV wil volgens het AD met dat geld de AOW-gerechtigde leeftijd verlagen, het kabinet dicht er de begroting mee. Concreet wil…

Lees meer

AOW-leeftijd bevriezen op 67

De overheid verdient miljarden doordat er de afgelopen jaren meer mensen zijn overleden dan verwacht. Het is daarom volgens vakbond CNV niet meer dan redelijk om de AOW-leeftijd voorlopig vast te pinnen op 67 jaar, aldus de Telegraaf. “De minister…

Lees meer

Niet alle gepensioneerden bijten op een houtje

De extra verhoging van het minimumloon met 1,2 procent lijkt te gaan stranden in de Eerste Kamer. En daarmee ook de daaraan gekoppelde verhoging van bijstand en AOW. Alle voorstanders spreken er schande van. Maar de vraag is of mensen…

Lees meer

Ombudsman Pensioenen meer klachten

De Ombudsman Pensioenen behandelde in 2023 meer klachten dan in voorgaande jaren, meldt vakblad AM. Een deel van deze klachten heeft te maken met de historische stijging van de rente en de oplopende inflatie. De berekeningen die pensioenuitvoerders verstuurden waren…

Lees meer

AOW stopgezet door ontbreken levensbewijs

De Nationale Ombudsman schrijft in zijn column in de Telegraaf over een man die na een lange loopbaan als schilder in Duitsland en van daar uit een paar maanden naar het zonnige Thailand vertrekt. Het klimaat daar doet hem goed….

Lees meer

Nieuwe (onbetaalbare) vut

Van de vakbonden moet er een nieuw vroegpensioen komen. Volgens het CNV zou de helft van Nederland te zwaar werk hebben. Als meer dan de helft van de mensen aangeeft zwaar werk te hebben, dan gaat er volgens Telegraaf-commentator Martin…

Lees meer

Veel werkenden redden het niet tot pensioen

Bijna de helft van de werkenden houdt werken tot het pensioen niet vol. Als de grens naar 70 jaar gaat, vreest twee derde uit te vallen. Eerder stoppen kan financieel niet uit. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van…

Lees meer

Dan toch liever gewoon een goed pensioen

Ook de pensioenfondsen gaan voortaan activistisch beleggen, schrijft Annemarie van Gaal in haar column in de Telegraaf. Zo kondigde het ABP aan dat het zijn beleggingen voortaan zal bekijken door zijn eigen klimaat- en biodiversiteitsbril. Tientallen miljarden euro’s worden geïnvesteerd…

Lees meer

Smartengeld voor uitgeholde koopkracht?

Verdienen gepensioneerden smartengeld voor hun uitgeholde koopkracht? Ja, vindt Pieter Lakeman. De activist wil een massaclaim beginnen tegen de staat, die het jarenlang onmogelijk zou hebben gemaakt om pensioenen te laten meestijgen met de inflatie. Onomstreden is zijn missie niet,…

Lees meer

Geld nauwelijks motief bij doorwerken

Steeds meer AOW-gerechtigden blijven actief in betaald werk. Dat kan gunstig zijn voor onze arbeidsmarkt die te maken heeft met krapte, aldus een ESB-artikel van Kène Henkens en Hanna van Solinge. Positieve motieven zoals ‘je nuttig voelen’, voeren de boventoon…

Lees meer

Nieuwe pensioenwet beschermt ouderen te weinig

De koopkracht van gepensioneerden is een heet hangijzer in de discussie over de nieuwe Pensioenwet, aldus een artikel van Follow the Money. Pensioenfondsen werken straks met persoonlijke potjes, die meer meebewegen met de beurs. De oudedagsvoorziening wordt daarmee individueler. Dat…

Lees meer

Recht op desgewenst doorwerken

Cao’s kennen een automatisch ontslag voor iedereen die de AOW-leeftijd bereikt. F.M. Boon uit Delft schrijft in Trouw: “Gelooft men nog steeds de fabel dat niet meer werken identiek is aan ‘genieten van het pensioen’? Het percentage AOW’ers dat langer…

Lees meer

AOW individualiseren en beperken

Politici van links tot rechts zetten de komende jaren in op verdere verhoging van de AOW-uitkeringen. Dit zet niet alleen via de overheidsfinanciën de solidariteit tussen generaties onder druk, het vergroot ook de woningnood. Hoe zit het en hoe kan…

Lees meer

Besparen op AOW is ouderendiscriminatie

“Ik wil met kracht protesteren tegen de stelling van Flip de Kam, dat een algemene verhoging van de AOW niet nodig zou zijn omdat veel ouderen ook zonder die verhoging voldoende bestaanszekerheid  hebben.” Dat schrijft  Marja Pijl uit Den Haag…

Lees meer

Alsnog compenseren over de afgelopen 17 jaar

Financieel activist Pieter Lakeman wil een miljardenclaim tegen de Nederlandse staat starten. De door hem opgerichte stichting Pensioenherstel beweert dat de strenge vermogenseisen in strijd zijn met het Europese recht. Dit argument lijkt vooralsnog kansloos bij de rechter, schrijft Harrie…

Lees meer

Bedrijf geen activisme met ons pensioengeld

“Pensioenfondsen moeten zich aan de afspraak houden en voor het hoogste rendement gaan, in plaats van buigen voor activistisch sentiment en ‘groen beleggen’ heilig verklaren.” Dat schrijft  VVD Tweede Kamerlid Thierry Aartsen in de Telegraaf. Met groen beleggen is niets…

Lees meer

Zwitserleven gevóel centraal

Zwitserleven is er zo ongeveer als enige verzekeraar in geslaagd om in de Van Dale te komen met het zwitserlevengevoel. Toch kiest de pensioenverzekeraar niet voor dat woord in zijn nieuwe campagne, zo meldt vakblad am. De keus is gevallen…

Lees meer

Meeste ouderen hogere AOW niet nodig

Nederlanders in de bijstand kunnen een verhoging van het minimumloon goed gebruiken – maar dat geldt niet voor veel ouderen, die zo’n verhoging zien doorwerken in hun AOW, schrijft Flip de Kam, emeritus hoogleraar Overheidsfinanciën aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze…

Lees meer

Pensioenherstel: kansrijke claim of geldklopperij

Financieel activist Pieter Lakeman en advocaat Hans van Meerten willen met hun Stichting Pensioenherstel miljarden ophalen voor gedupeerde ambtenaren. Claimdeskundige Rob Goedhart uit Koudum spreekt in de Leeuwarder Courant van geldklopperij. Lakeman verwerpt die beschuldiging. Van Meerten en Lakeman denken…

Lees meer

Onderzoek of pensioen wel zo koopkrachtig is

Om een goed beeld te krijgen of het nieuwe pensioenstelsel de beloftes van een koopkrachtig pensioen kan waarmaken, moet er een onafhankelijk onderzoek komen. Daarvoor pleiten in de Telegraaf vijf experts op het gebied van economie en pensioenen. “Doe dat…

Lees meer

Dubbele belastingaanslag

Catherine Keyl schrijft in haar column in de Telegraaf over een reactie van Henk. “Hij mailt: ‘Wij zijn beiden met pensioen na een leven van hard werken en zorgzaam zijn en hebben daardoor beiden naast AOW ook pensioen opgebouwd. We…

Lees meer

Pensioenclaimstichting wacht moeilijke strijd

Er wordt een massaclaim voorbereid tegen de Nederlandse staat en pensioenfonds ABP vanwege het uitblijven van indexatie. Hoewel experts sceptisch zijn en eerdere claims bot vingen bij de rechter, benadrukt pensioenadvocaat Hans van Meerten dat de zaak van de Stichting…

Lees meer

Laat maar zien hoeveel pensioen ik straks krijg

Er is in het oude pensioenstelsel te veel beloofd aan mensen, zegt de nieuwe hoogleraar pensioencommunicatie Lisa Brüggen in Trouw. In het nieuwe stelsel moet dat anders gaan. Maar, zegt ze ook: “Het risico op teleurstellingen is er altijd.” “Veel…

Lees meer

Gepensioneerden laten meebetalen aan AOW

De belasting op arbeid moet omlaag, huiseigenaren en gepensioneerden betalen een deel van die rekening. Dat meldt de Telegraaf uit aanbevelingen die de Eerste en Tweede Kamer maandag kregen in een tweehonderd pagina’s tellend ambtelijk rapport, dat moet helpen bij…

Lees meer