Finishvlag voor pensionado
Beschuit met muisjes bij een geboorte, de schooltas aan de vlaggenstok na het schoolexamen en trouwringen bij een bruiloft. Voor welhaast elke grote levensgebeurtenis bestaat een symbool. Maar hoewel er vaak reikhalzend naar wordt uitgezien, gaat menig pensionering onopgemerkt voorbij….
Moeten fitte zeventigers snel aan de slag?
‘De zeventigers van nu zijn de vijftigers van toen’, zegt het Internationaal Monetair Fonds volgens Volkskrant-columnist Peter de Waard om een slogan te gebruiken die in de wandelgangen vaak gebruikt wordt om ouderdom te relativeren. ‘Oudere mensen zijn veel scherper…
Tot 75 jaar twee, drie dagen blijven werken
“Willen we onze welvaartsstaat in stand houden en de pensioenen – met name de AOW – en de zorg kunnen betalen, dan moeten we langer blijven werken. Dat gebeurt ook in de Verenigde Staten en Azië. Zeventig jaar is het…
Gepensioneerde in de steek gelaten
“Steeds hoor ik dat de pensioenen er goed voor staan”, schrijft Eelco Schipperus uit Limmen in het AD. “Maar als gepensioneerde bij PME zie ik daar weinig van terug. Bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moet ik zomaar 3,5…
Gepensioneerden laten vaak geld liggen
Ruim 1 miljard euro aan toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget) werd niet aangevraagd in 2021. Zelfstandigen en gepensioneerden laten vaak geld liggen, meldt EW Magazine. Veel mensen maken geen gebruik van de toeslagen, terwijl ze er wel recht op…
Koopkracht herstellen
Door drie ’kardinale fouten’ in de Pensioenwet missen de pensioenen koopkracht; die fouten zouden hersteld moeten worden, schrijft in de Telegraaf jurist Jos Wouters (voormalig advocaat en onderzoekt sinds 2023 de schade en aansprakelijkheid rond het gevoerde pensioenbeleid). “Uitbetaling van…
Heel Nederland resetten op pensioengebied
Mensen moeten inspraak krijgen over de verhuizing van hun pensioengeld naar een nieuw stelsel, zegt NSC-Kamerlid Agnes Joseph in NRC.. Ook al zijn de sector en toezichthouders daar fel op tegen. “Inspraak is belangrijk. Mijn mailbox zit vol met mensen…
NSC en BBB zetten referendumplan door
NSC en BBB zetten volgens de Telegraaf ondanks snoeiharde kritiek uit vele hoeken hun plan voor meer inspraak in de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel door. Als handreiking voeren de partijen wel enkele kleine wijzigingen door, maar de essentie van…
Pensioen zal lijden onder handelsoorlog
De meeste respondenten op de Stelling van de Dag in de Telegraaf vinden dat de EU hard moet terugslaan als reactie op de forse tarieven die president Trump de hele wereld heeft opgelegd. Driekwart van de respondenten vreest dat de…
Buffer voor een slecht jaar
“Wanneer na maanden van stijging de beurzen een aantal dagen flink dalen vanwege de aangekondigde importheffingen door de VS, wordt onmiddellijk het SP-stokpaardje van het zogenaamde nieuwe casinopensioen weer van stal gehaald”, reageert Sytze van der Velde uit Nijkerk in…
Ongelukkige timing nieuw pensioenstelsel
Terwijl Amerikaans beleid voor paniek zorgt op financiële markten, verbouwt Nederland het pensioenstelsel. Dat is een vervelende combinatie, schrijft EW Magazine. Werknemers en gepensioneerden zien de verbouwing straks terug in hun pensioenen: die bewegen sneller mee met de financiële markten….
Pensioenfonds beeft na crash
Nederlandse pensioenfondsen kijken volgens de Telegraaf met angst en beven naar de misère op de beurzen. De dalende aandelenkoersen komen op een hoogst ongelukkig moment, nu de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel nabij is. Voor minder rijke pensioenfondsen heeft de…
Dit gaat fout, vooral voor wie pensioen heeft
De beurs is na de aankondiging van Donald Trump gezakt, reageert E. Laurens uit Barendrecht in het AD. “Hoe lang duurt zoiets? En de pensioenfondsen willen onze pensioenen mee laten gaan met beleggingen.” Laurens vreest in het AD “dat veel…
Jaartje eerder stoppen, 8% minder pensioen
De nieuwe pensioenwet schrijft voor dat we goed begeleid moeten worden bij onze pensioenkeuzes, maar wat hebben we eigenlijk te kiezen? Volgens experts is de keuze misschien niet reuze, maar wel cruciaal, aldus de Telegraaf. Misschien wel de belangrijkste keuze:…
Pensionering verbetert positie financieel kwetsbaren
Na pensionering halveert het percentage mensen met schulden. De positieve effecten zijn het grootst voor mensen met een zwakke financiële positie voor pensionering. Mensen lijken over het algemeen dus goed rond te kunnen komen met hun pensioen. Dat concluderen wetenschappers…
Weinig goed nieuws voor gepensioneerden
‘Voor Jan Modaal is het inkomen nu een karig plaatje’ , meldde het AD. “Niet alleen voor Jan Modaal maar ook voor veel anderen”, reageert AD-lezer Nanny Barthen uit Den Haag. “Zoals bijvoorbeeld veel gepensioneerden, die zich hun hele leven…
Voor koopkrachtbehoud moet je stevig beleggen
Pensioenfondsen zitten volgens experts in een lastige spagaat, aldus de Telegraaf: terwijl het vanuit koopkrachtbehoud misschien wenselijk is om wat meer risico te nemen, wordt er in het nieuwe stelsel juist defensiever belegd en wordt er gestuurd op het voorkomen…
Minimaal 21 verschillende leefvormen
Het leven van de gemiddelde Nederlander ziet er heel anders uit dan toen de AOW in 1957 in het leven werd geroepen. Dat zegt Simon Sibma, die eind deze maand afscheid neemt als voorzitter bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), in…
Negatief pensioenadvies serieus nemen
Een voorstel van een Kamerlid dat op „ernstige bezwaren” stuit, „onvoldoende doordacht” is en ook nog eens „onevenredig ongunstige gevolgen” heeft voor deelnemers. De oude Pieter Omtzigt zou na zo’n vernietigend advies van de Raad van State vooraan gestaan hebben…
Pensioenuitvoerders problemen met deadline
De meeste pensioenuitvoerders denken de deadline voor de overgang naar het nieuwe stelsel niet te halen. Dit komt onder meer door de eisen van toezichthouders waar ze aan moeten voldoen, maar ook is bij de uitvoeringsorganisaties zelf nog niet alles…
Vervroegd uitkeren pensioen slecht plan
In het nieuwe pensioenstelsel heeft iedereen zijn eigen potje, wordt er gezegd. Dat is echter helemaal niet waar. Bij een eigen potje zou je geld overhouden als je vroeg overlijdt en tekortkomen als je laat overlijdt. Dat is nu dus…
Raad van State kraakt pensioenreferenda
Het NSC-plan om referenda in te voeren voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel krijgt van de Raad van State volgens ingewijden het negatiefst mogelijke oordeel. Dat meldt de Telegraaf. In het advies staat volgens bronnen dat de referenda zorgen…
Gevecht om uw pensioen: dit kun je zelf doen
“Hoe dit politieke gevecht ook uitpakt”, schrijft Wilma Berkhout (voorzitter van de ledenraad van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen) in het Eindhovens Dagblad over de wet toekomst pensioenen. “De vraag is; wat kunnen wij met zijn allen als pensioengerechtigde werknemers…
Op jonge leeftijd van je oude dag genieten
“Wat heeft die generatie Z nu weer bedacht? In plaats van netjes vijftig jaar te werken voordat ze met pensioen gaan, gaan zij liever met micro-retirement – met minipensioen dus”, schrijft psycholoog en stress- expert Thijs Launspach in het AD….
Boete op samenwonen, past dat nog wel?
De AOW-uitkering lijkt het toonbeeld van eenvoud, maar is in de praktijk complex, schrijft NRC. Het onderscheid tussen alleenwonenden en ‘woningdelers’ veroorzaakt onzekerheid bij AOW’ers, levert extra werk op voor de uitkeringsinstantie én heeft een nadelig effect op de woningmarkt….
Pensioengeld naar wapens
Na jaren van kritiek worden pensioenfondsen door de politiek en hun eigen deelnemers aangemoedigd om meer te investeren in wapenbedrijven. Dat kan, maar dan moet de overheid vooral zelf stappen zetten, zeggen de pensioenfondsen volgens de Volkskrant. Een rondgang van…
Man daagt de Staat voor de rechter om pensioen
Kun je rechten ontlenen aan een pensioenoverzicht? Die vraag staat volgens de Telegraaf centraal in een rechtszaak van een oud-ambtenaar tegen de Staat. Hij hoorde voor zijn pensioen nog dat hij ruim €22.000 per jaar zou krijgen, maar bij pensionering…
Alleen koopkracht gepensioneerden blijft achter
De economie draait, de koopkracht stijgt en het overheidstekort valt mee, meldt Trouw uit de economische raming van het het Centraal Planbureau. Toch kan het kabinet door de geopolitieke ontwikkelingen maar beter zuinig zijn. De koopkracht blijft stijgen, dit jaar…
Meer ouderen (65-75) werken dan verwacht
Het Centraal Planbureau is volgens het FD niet alleen wat optimistischer over dit en volgend jaar, maar schat ook de economische groei tot 2033 hoger in dan eerder geraamd. De hoofdreden: de effecten van de vergrijzing op de arbeidsmarkt vallen…
Proefrit met pensioenen wekt vertrouwen
De eerste teen is in het water en de temperatuur bevalt goed. Dat is de belangrijkste boodschap van de proefrit met het nieuwe pensioenstelsel waarmee drie pensioenfondsen dinsdag naar buiten kwamen, aldus een AD-commentaar. Dinsdag kregen we van de eerste…
ABP niet activistisch, maar behoedzaam
Zowel columnist Ronald Plasterk als hoogleraar Europees pensioenrecht prof. dr. Hans van Meerten kraakten in de Telegraaf van vrijdag de beleggingsstrategie van pensioenfonds ABP. ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen vindt de kritiek onterecht, schrijft hij in een opiniestuk in de Telegraaf….
Pensioenfonds moet politiek neutraal zijn
Pensioenfondsen zoals het ABP beleggen geld van andere mensen. Hun enige taak bij het beleggen is dat het maximale rendement wordt bereikt, schrijft Ronald Plasterk in zijn Telegraaf-column. Verder moet het ABP de boekhouding netjes doen, dat is alles. De…
Doorwerken na je 67ste goed voor brein en lichaam?
Is het een goed idee om door te werken na je 67ste? Ja, doorwerken is vaak gezond, zegt leraar en journalist Astrid van der Hulst. Journalist Karine Hoenderdos ziet in het pensioen juist een kans te ontdekken wie je bent,…
ABP stapt uit grote Amerikaanse techbedrijven
Pensioenfonds ABP heeft zijn beleggingen in drie van de zeven grote Amerikaanse technologiebedrijven verkocht, Na het al eerder bekend geworden vertrek uit Tesla, blijken nu ook Alphabet en Meta van de hand gedaan. Dat ontdekte het FD na een analyse…
Bijval gepensioneerden warm bad voor NSC
Na lastige maanden heeft Pieter Omtzigt volgens het AD een thema dat NSC weer een beetje smoel geeft. Zijn plannen om de pensioenwet te wijzigen raken een gevoelige snaar, ondanks kritiek. NSC belegt een aantal thema-avonden over pensioenen. De aftrap…
Geen geranium te zien
Onder deze kop tekent Jan Rothuizen (die ‘elke maand een plek bezoekt waar maatschappelijke dynamiek zichtbaar is’) de pensioenleeftijd. Rothuizen begint zijn tekening over twee pagina’s met: ‘Dit is de woonkamer van José (64) in Amsterdam-Zuidoost. Ze is sinds een…
Beste stelsel ter wereld, slechte beleggers
Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld, zo oordeelde pensioenbureau Mercer onlangs in zijn onderzoek naar 47 pensioenstelsels in de wereld. Maar de achterstand in koopkracht is inmiddels, afhankelijk van het fonds, opgelopen tot zo’n 20 tot 30 procent, met…
Gapend gat in pensioenen DSM
Het noodlijdende pensioenfonds van DSM gaf de afgelopen decennia allerlei kortingen aan het bedrijf DSM. Oud-werknemers zagen hun pensioenen daardoor verschralen. De Ombudsman Pensioenen is zeer kritisch over de gang van zaken, zo blijkt uit onderzoek van NRC. Vier bestuurders,…
FNV is bejaardenbond geworden
“Je vraagt je af wie nu nog een bejaardenbond als de FNV zou willen leiden”, schrijft Telegraaf-commentator Martin Visser. “Maar daar sta je dan toch versteld van. Blijkbaar is die baan zo prestigieus dat bestuursleden van die club de smerigste…
Pensioenen blijven achter bij de inflatie
Hoewel de meeste pensioenfondsen dit jaar hun uitkeringen kunnen verhogen, krijgen gepensioneerden geen volledige compensatie voor de stijgende kosten van levensonderhoud. Dat blijkt uit onderzoek van het FD. Pensioenfondsen willen ‘wat vet op de botten’ hebben voor de overgang naar…
Pensioenfondsen mijlenver van de samenleving
“Je wilt toch klant zijn en geen passieve ’deelnemer’ die moet slikken wat er besloten wordt? Misschien heeft een referendum weinig zin, maar een demonstratie is wellicht zo gek nog niet”,schrijft Annemarie van Gaal in haar column in de Telegraaf….
Vakbonden stil in pensioendiscussie
De nieuwe pensioenwet en wijzigingen in de AOW lossen problemen op, maar introduceren ook nieuwe obstakels. Dat schrijft Anne van Dijk uit Drachten (kaderlid van de FNV, FNV-sector senioren) in het Friesch Dagblad. Van Dijk is geen voorstander van een…
AOW-uitkering ongewoon hard gestegen
De recente forse stijging van sociale lasten waar de VVD naar wijst, is vooral te wijten aan hogere AOW-uitgaven en zorgkosten, blijkt volgens het FD uit data van het CBS. Oftewel vergrijzing. Juist tijdens Rutte IV steeg de AOW-uitkering ongewoon…
Pensioenen? Liever referendum over vuurwerk
Een complex onderwerp zoals het nieuwe pensioenstelsel leent zich niet voor referenda, schrijft Edwin Melis uit ’s-Hertogenbosch in de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant. “Nagenoeg niemand kan de consequenties immers volledig overzien en er zou chaos kunnen ontstaan…
Hoorrecht gepensioneerden moet beter
De uitvoering van het hoorrecht voor gepensioneerden, dat van belang is voor het draagvlak van het nieuwe pensioenstelsel gaat niet overal goed, en sommige partijen zijn ontevreden. Dat zegt regeringscommissaris Fieke van der Lecq volgens het FD in haar tweede…
Rechtspositie pensioendeelnemers uitgehold
Het nieuwe pensioenstelsel komt eraan. Wie wil voorkomen dat de nieuwe spelregels ook met terugwerkende kracht worden toegepast, kan volgens een artikel van Follow the Money bijna nergens meer terecht. Na blokkades door de wetgever, sluit ook sinds 1 januari…
Stemmen over je pensioen? Oef, wat moeilijk
NSC en BBB willen dat deelnemers zich kunnen uitspreken over het nieuwe pensioenstelsel. Het is de vraag of mensen daarop zitten te wachten, meldt Trouw. Stel u mag stemmen. Stemmen over de vraag of uw pensioen wordt overgeheveld naar het…
Moeten verwarde pensionado’s het Binnenhof bestormen?
‘Politici die veroordelingen door de rechter, zoals die voor de Capitoolbestormers, ongedaan maken en rechters die een streep halen door besluiten van een zittende regering’, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. ‘Leve de trias politica. Maar…
Referenda bom onder de Pensioenwet
Na ruim tien jaar discussie werd het pensioendebat in 2023 eindelijk beslecht, toen de Wet Toekomst Pensioenen van kracht werd. Maar Nieuw Sociaal Contract (NSC) doet nu een ultieme poging de pensioendiscussie weer in troebel water te trekken. Dat schrijft…
Individueel weinig te zeggen over pensioen
Het plan van NSC en BBB om de nieuwe pensioenwet te wijzigen roept in Den Haag en de pensioensector enorme weerstand op. De Telegraaf gaat in een achtergrondartikel onder meer in op de vraag hoeveel inspraak er momenteel is. Individuen…
Wat moet ik nog met een referendum?
Gepensioneerden van de sociale werkvoorziening krijgen deze week voor het eerst pensioen volgens het nieuwe pensioenstelsel. 190.000 mensen kunnen niets meer met het plan van NSC om er alsnog een referendum over mogelijk te maken, aldus dagblad Tubantia. Louis Rolevink…
Ons pensioengeld is ons eigen geld
“De sluipende omzetting van de pensioenen van 10 miljoen Nederlanders naar het nieuwe pensioenstelsel kan en moet gestopt worden.” Dat schrijft NSC-Tweede Kamerlid Agnes Joseph in de Telegraaf. Sociale partners roepen intussen de Tweede Kamer op de gemaakte afspraken na…
Coalitiepartijen botsen over pensioenen
De coalitiepartijen doen volgens de Telegraaf de handschoenen uit in het pensioendossier. In het staartje van de formatie hebben PVV, VVD, NSC en BBB volgens Haagse bronnen vorig jaar afgesproken dat zij zich het eerste half jaar koest zouden houden…
Kamerlid begrijpt pensioenwet ook niet helemaal
Het kabinet is te traag en doet te weinig om te voorkomen dat er een nieuwe toeslagenaffaire ontstaat, vindt volgens Trouw een Kamermeerderheid. Volgens NSC-leider Pieter Omtzigt is een herhaling van de toeslagenaffaire nu al te zien bij uitkeringsinstanties UWV…
Pensioenwet vooral vragen gepensioneerden
De nieuwe pensioenwet zou de zaken simpeler maken. Maar dat is niet gelukt. Ruim vijftig lezers stuurden vragen naar dagblad Limburger na een eerder artikel over de nieuwe pensioenwet. Driekwart van de vragen kwam van gepensioneerden, jonge werknemers zijn nog…
Pensioenmatiging of pensioendiefstal
Over loonmatiging zijn werkgevers en werknemers hopeloos verdeeld. Maar over pensioenmatiging zijn ze het wel altijd eens, aldus Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant. In de paritair samengestelde besturen van de pensioenfondsen wordt er zelden geruzied. Er…
Deel pensioen in één keer opnemen: handig?
Wie bijna met pensioen gaat, staat volgens Trouw straks voor een nieuwe keuze. Wil je het gespaarde pensioenvermogen gelijk verdelen over alle jaren die nog voor je liggen? Of in één keer tot 10 procent van dat hele vermogen opnemen…
‘Heugelijke’ berichten pensioenfondsen
In een artikel ‘Nederlandse pensioenfondsen staan er goed voor’ meldde het Eindhovens Dagblad dat volgens onderzoeksbureau Aon de pensioenfondsen een ‘zeer goed jaar’ kenden voor hun beleggingen. “De lonen gaan gemiddeld 6,8 % stijgen maar zoals gewoonlijk worden de gepensioneerden…
Hoe lang moet jij nog?
Als dertigjarige lachte hij smakelijk om het idee dat hij ooit met pensioen zou gaan. En toen was Harold Hamersma ineens 67. Hij schrijft erover in AD-magazine Mezza.. ‘Hoe lang moet jij nog?’, vroeg een vriendje van vroeger enkele jaren…
Gepensioneerden Dow in actie
Oud-medewerkers van chemieconcern Dow in Terneuzen willen een hoger pensioen nu de kosten voor levensonderhoud de laatste jaren door inflatie fiks zijn gestegen. In het pensioenfonds zit genoeg geld, zegt voorzitter Dik Schipper van de Vereniging van Dow Gepensioneerden (VDG)…
Niet AOW maar pensioen is koopkrachtprobleem
Deze week werd bekend dat de prijzen in Nederland in december 4,1% hoger lagen dan een jaar eerder. Als in analyses daar de fikse cao-loonstijging tegenover wordt gezet, komen AOW’ers in het geweer. “In reacties van lezers en kijkers kreeg…
Beleggingsbeleid onder vergrootglas
‘Onze primaire rol is om pensioenfondsen te helpen om uit te leggen waarom ze wél of juist níet in iets beleggen.’ Dat zeggen de bestuurders van vermogensbeheerder MN (met de grote pensioenfondsen in de metaalsector als klant) in het FD….
Met nieuw pensioen grofweg 8% vooruit
Met het ingaan van 2025 is volgens de Telegraaf voor het nieuwe pensioenstelsel een belangrijke hobbel genomen: ruim 200.000 Nederlanders zijn inmiddels formeel overgestapt. Bij de drie pensioenfondsen die overstapten behoort ook dat van APG, de pensioenuitvoerder van ’s lands…
Verandering belastingstelsel pakt goed uit
Veruit de meeste gepensioneerden blijven nog in het oude stelsel. Hoe ziet hun pensioen er vanaf januari uit? Trouw schrijft daarover in een achtergrondartikel over het nieuwe pensioenstelsel. Veel verbetering blijkt er volgens Trouw niet in te zitten. Gemiddeld verhogen…
Nepnieuws AOW blijft maar doorgaan
‘Misschien kunt u eindelijk die lange uitgestelde renovatie aan uw huis doen of wat vaker genieten van een etentje?’ Welke AOW’er wil dit nou niet? Die hoeft zich alleen maar te abonneren op het YouTubekanaal Senioren Pensioen Nieuws en de…
Alles voor elkaar over hebben
Liefde lijkt soms zo breekbaar als porselein. Maar het is bij Marga (93) en Gijs (97) Gijzen zo sterk als staal, aldus het AD: Ze trouwden 75 jaar geleden en hielden elkaar stevig vast bij alles wat het leven hen…
Wie erft mijn persoonlijke pensioenpotje?
De eerste drie kleine pensioenfondsen gaan per 1 januari 2025 over op het nieuwe pensioenstelsel. Het AD belicht ‘alles wat u moet weten over het nieuwe stelsel. Zeker is volgens het AD dat de pensioenen stijgen: huidige buffer van het…
Veel ouderen zitten goed in de slappe was
Hoe rijk is de huidige generatie ouderen? Het gaat ze voor de wind met een doorsnee vermogen van een kwart miljoen euro, aldus het AD. Maar het gros vindt zichzelf niet rijk en niet arm. Plus Magazine wilde weleens weten…
2025 wordt het Jaar van de Vakbond
‘U dacht dat de vakbond in 2024 machtig was? Dan heeft u 2025 nog niet meegemaakt. ‘Macro-econoom Mathijs Bouman constateert in het FD: ‘De toekomst is aan de werknemer. De verworpenen der aarde staan bovenaan de pikorde.’ Door de krapte…
Gepensioneerden steeds weer kop van Jut
De AOW gaat 12 euro per maand omhoog per 1 januari, tegelijkertijd stijgt de zorgverzekering ook 10 tot 12 euro per maand, schrijft Geesje Visser in de Telegraaf. “Dan zijn we er nog niet, want de huren, de energieprijzen en…
Kleine pensioenzaak, grote gevolgen
Het kortgeding tegen een pensioenfonds dat donderdag diende in de rechtbank Rotterdam, kan volgens de Volkskrant zomaar de eerste zijn in een reeks juridische procedures rond het nieuwe pensioenstelsel. Dat de onvrede daarover ook na een lange politieke strijd nog…
NSC heropent strijd pensioenreferendum
Een pensioenreferendum was een van de verkiezingsbeloftes van Nieuw Sociaal Contract, zodat werkenden en gepensioneerden meer te zeggen krijgen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar een jaar later, en twee weken voordat de eerste fondsen overstappen, is er…
Recht op realistische communicatie pensioen
Pensioenfondsen zijn niet gewend actief en veelvuldig te communiceren met hun deelnemers. Maar dat zullen ze wel moeten gaan doen, schrijft het FD in een commentaar: Op tijd, op een heldere realistische manier en aangepast aan de doelgroep. De AFM…
Kosten pensioenfondsen flink omhoog
De kosten per deelnemer in de pensioensector lopen flink op. Waar er in 2022 nog €633 per deelnemer werd uitgegeven, steeg dat vorig jaar met bijna 17% naar €739. Dat blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van BDO Accountants. De…
Zeventien procent gepensioneerden werkt door
Hoewel ouderen in overgrote meerderheid stoppen na hun pensionering, was vorig jaar in de Europese Unie gemiddeld 13% na zes maanden nog aan het werk. Dit blijkt volgens het FD uit cijfers van Eurostat, dat er voor het eerst onderzoek…
Gooi brief pensioenfonds brief dit keer niet weg
Zo zachtjesaan gaan we over van een collectief naar een persoonlijk pensioen. De nieuwe pensioenwet is al van kracht, maar de fondsen hebben nog even tijd voor de overgang. Het AD beschrijft aan de hand van zes vragen hoe dat…
Naar een flexibelere pensioenleeftijd
Is met pensioen gaan gezond of is doorwerken gezonder? Een vraag die zich aandient nu we steeds ouder worden en naast vroege pensionado’s ook de groep van 67+ doorwerkers (al dan niet vrijwillig) groter wordt. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie…
Lekker alvast genieten van je pensioengeld
Als het aan het kabinet ligt, wordt het vanaf halverwege volgend jaar een optie: bij pensionering één keer tot 10 procent van je opgebouwde pensioenkapitaal opnemen. Gemiddeld genomen komt dat al gauw op 20 à 30 mille. En er blijkt…
Stortvloed aan claims nieuwe pensioenwet
Over krap vier weken stappen de eerste pensioenfondsen over op het nieuwe pensioenstelsel, maar het verzet groeit, meldt het AD. In een eerste kortgeding wordt getracht uitstel voor elkaar te krijgen. Oud-loods Richard Gorter (84) spant het kortgeding aan. Ook…
Meer koopkracht nodig om te overleven
Het kabinet, bij monde van minister Beljaarts, ‘snapt’ de schrik over duur voedsel en zegt: ‘Nog even geduld, de lonen stijgen’. Wat ondoordacht en stuitend, schrijft Aloys Smeets in de ‘brief van de dag’ in het AD: het besteedbaar inkomen…
In 15 jaar meer dan 25 procent achteruit
Pensioenfonds Zorg & Welzijn verhoogt de pensioenen op 1 januari 2025 niet omdat de dekkingsgraad 109.8 procent is en niet de vereiste 110 procent. De dekkingsgraad in de portemonnee van de gepensioneerden is in de laatste vijftien jaar met meer…
Rechtszaak nadat er geen inflatiecorrectie kwam
Als eerste Nederlander spant Richard Gorter (84) een rechtszaak aan tegen zijn pensioenfonds vanwege de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, kondigde hij donderdag aan. Op 19 december dient een kort geding in Rotterdam. Gorter eist daar namens zichzelf en twaalf…
Eerste rechtszaak nieuwe pensioenstelsel
Onduidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel resulteert in de eerste rechtszaak van een deelnemer tegen zijn eigen pensioenfonds. NRC meldt dat de gepensioneerde havenloods Richard Gorter (84) uit West-Terschelling een kort geding aanspant tegen zijn pensioenfonds. De zaak…
Straks geen bescherming tegen inflatie
De eerste pensioenfondsen staan in de startblokken om in te varen in het nieuwe stelsel, maar de kritiek op de nieuwe wet verstomt niet, aldus de Telegraaf. Oud-minister en -hoogleraar Eduard Bomhoff presenteerde deze week zijn boek ’Het Casinopensioen’, een…
Streep door indexatie zet senior klem
“Mijn pensioenfonds (PFZW) liet weten dat er voor 2025 weer geen indexering inzit. Voor de zoveelste keer”, schrijft Jan Paulusse uit ’s-Hertogenbosch in de Telegraaf. “En waarom niet? Er moeten voldoende reserves zijn om het (invaren in het) nieuwe stelsel…
Hoe kansrijk zijn die pensioenclaims?
Veel mensen, met name ouderen en gepensioneerden zijn tegen het invaren van de opgebouwde pensioenaanspraken in het nieuwe stelsel. Er zijn al tal van claimstichtingen die beloven het geld te zullen verhalen, schrijft pensioenadvocaat Theo Gommer in zijn Telegraaf-column: Op…
Nieuw stelsel crime voor pensioenfonds
Pensioenfondsen hebben grote problemen bij de overgang naar het nieuwe stelsel waarbij iedereen een persoonlijke pensioenpot krijgt; een pensioenpot warvan je wel de inhoud ziet, maar die je verder niet zelf kunt controleren. Slechts drie fondsen gaat het lukken over…
NSC: bij pensioen alle alarmbellen op rood
De overgang naar een nieuwe pensioenstelsel zorgt volgens de Telegraaf voor een stevige botsing tussen NSC-Kamerlid Agnes Joseph en haar partijgenoot en minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum. Volgens Joseph durven ’beleidsmakers’ geen problemen op het dossier te melden,…
Nu leven of later leven
Sparen voor je oudedagvoorziening, dat woord alleen al, oudedagvoorziening, dat klinkt zo archaïsch alsof het gaat om een zorgwinkel met hulpmiddelen voor ouderen, schrijft Nhung Dam in een column in het Noordhollands Dagblad. “Mensen die je soms hoort praten over…
Wat verandert er aan mijn pensioenuitkering?
Tijdens de jaarlijkse Pensioen3daagse beantwoordden pensioenexperts afgelopen week ruim 450 vragen van lezers van de Telegraaf, velen voortkomend uit onzekerheid over het nieuwe stelsel. Een van die vragen: Ik ben gepensioneerd, wat verandert er aan mijn uitkering? Het antwoord op…
Waarom niet staken voor hogere pensioenen
Kan staken verboden worden, daarover schrijft het AD aan de hand vasn lezersvragen. Een van de vragen: Wat ik nogal vreemd vind: Waarom gaat het bij de bonden alleen maar over hogere salarissen? Alles wordt daardoor duurder; dat is nadelig…
Pensioen draait niet alleen om geld
COP29 draait om geld: wie gaat betalen voor het tegengaan van klimaatverandering? Ontwikkelingsbank FMO hoopt dat het in Bakoe ook over het ‘hoe’ gaat. FMO-directeur Michael Jongeneel zegt in NRC dat het heel belangrijk is “dat we met zijn allen…
Geef AOW-bonus aan doorwerkers
Wie vanaf 2028 met pensioen gaat, zou drie maanden AOW-uitkering ineens moeten krijgen als compensatie voor het onterecht verhogen van de pensioenleeftijd. Dat wil vakbond CNV, zo meldt het AD. “De levensverwachting is gedaald, maar de AOW-leeftijd gaat toch omhoog….
Vrouwen geen weet van pensioenkloof
Veel Nederlanders zijn niet op de hoogte van de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen, zo blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Vrouwen bouwen gemiddeld 40% minder pensioen op, maar hebben daar vaak geen weet van. “De…
AOW-leeftijd verlagen verkeerd signaal
Corona kan ook een geschenk zijn, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant: Mogelijk kan de Nederlandse bevolking daardoor weer eerder met pensioen. Vorige week maakte het CBS bekend dat de levensverwachting vanwege corona nog steeds minder…
AOW-leeftijd zou omlaag moeten
De AOW-leeftijd gaat in 2030 niet omhoog. Net als in 2028 en 2029 blijft de grens liggen op 67 jaar en drie maanden, meldt minister Van Hijum van Sociale Zaken volgens de NOS aan de Tweede Kamer. In de Telegraaf…
Hoe hoog is mijn AOW?
De Algemene Ouderdomswet wordt jaarlijks aangepast aan de inflatie. Net als de hoogte van de AOW is ook de AOW-leeftijd door de jaren heen veranderd. AD-lezers hebben daar veel vragen over. Over de AOW volgend jaar meldt het AD: “De…
Gigantische puzzel pensioenfondsen
Met de overgang van het nieuwe stelsel wacht pensioenfondsen een gigantische puzzel: het compenseren van veertig- en vijftigplussers waarvoor de stelselovergang nadelig uitpakt. De eerste grote fondsen moeten hun deelnemers al volgend jaar op de hoogte brengen, maar hoe pakken…
Paracetamol vriend van de oudere bouwvakker
‘Wat voor de een zwaar werk is, hoeft dat voor de ander niet te zijn’, zegt in het Reformatorisch Dagblad een 60-jarige bouwvakker over de regeling vroegpensioen voor zware beroepen. Hij is wel van mening dat de overheid in het…
Gok in de mist
De pensioenhervorming verloopt lastiger dan vooraf op papier is bedacht, aldus een commentaar van EW magazine. ’Zo’n anderhalf jaar nadat de Wet toekomst pensioenen is aangenomen, wordt dat steeds duidelijker.’ EW magazine schrijft onder meer over de vorige week verschenen…