Senioren Journaal van woensdag 1 november

Achterdeur niet meer op een kier

‘Het gedonder’, daar kunnen de senioren bij Boulesplezier Nieuw-Weerdinge allemaal over meepraten. Bij de een stonden ‘de buitenlanders’ plots in de voortuin, de ander heeft inmiddels bewakingscamera’s bij de voor- en achterdeur.

Voor ieder vraagstuk een hulpmiddel

Zijn nieuwe technologieën, waarmee je je woonplezier en zelfstandigheid kunt  vergroten, ingewikkeld en duur? “In de praktijk vallen beide meestal mee.” Friese ouderen oriënteren zich op de zorg van morgen.

Grote eengezinshuizen, veel alleen en 75+

“In mijn straat staan 26 eengezinshuizen, met een grote woonkamer en vijf tot zes slaapkamers. Van de 26 hoofdbewoners zijn er dertien alleenstaand en van hen twaalf boven de 75 jaar.” Een aantal zou graag naar een goed woonzorgcentrum verhuizen.

Subsidie voor ontmoetingsruimten

De provincie Zuid-Holland stelt wederom subsidie beschikbaar voor ruimten voor ontmoeting en saamhorigheid bij woningbouwprojecten voor senioren. De gedeputeerde ziet een inspirerende samenwerking bij betrokken partijen.

Stem voor alle kleinkinderen, kies voor Klimaat

Met de verkiezingscampagne “Stem voor alle kleinkinderen. Kies voor het Klimaat” roept Grootouders voor het Klimaat alle grootouders en generatiegenoten op om op 22 november te stemmen op een klimaatvriendelijke partij.

Ouderenzorg roept om lef en leiderschap

‘We kunnen fundamentele keuzes niet uit de weg gaan, de verwachtingen van de samenleving over zorg zijn niet meer realistisch.’ Branchevereniging ActiZ mist in de verkiezingsprogramma’s ‘het integrale en eerlijke verhaal rond vergrijzing en ouderenzorg’.

Sportieve Proeverij moet wel gezellig blijven

Op een Sportieve Proeverij bij Turnlust Den Helder gaan senioren ook langs bij een diëtiste, “maar die gaat niet vertellen wat er allemaal niet mag. We houden het gezellig. Ze neemt daarom een stel leuke recepten mee.”

Buurvrouw Roos als YouTube-sensatie

Een paar jaar geleden was ze nog een eenzame paradijsvogel, inmiddels wordt  ‘buurvrouw Roos’ overal herkend. Drie docu’s staan online, miljoenen keren bekeken: fragmenten van een hobbelige reis door het leven.

 Zorg voor zo min mogelijk zorg

“Senioren in Stichtse Vecht, houdt de regie in eigen hand!” Seniorenraad Stichtse Vecht organiseert een interactieve bijeenkomst waarin de deelnemers de veelzijdigheid van Positieve Gezondheid ontdekken.

Elk levensverhaal waard om op te schrijven

“Door woorden aan herinneringen te hangen vallen dingen op hun plek.” In Hengelo hebben ze in tien jaar ruim honderd Levensboeken gemaakt. “Het is een persoonlijk verhaal. Dat kan confronterend zijn, maar ook helend.”