Veel kritiek op bannen contant geld

Honderden reacties op Facebook, een brief van de KBO Limburg, politieke vragen, een opgestarte petitie; het besluit van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond om te stoppen met het aannemen van contant geld leverde volgens dagblad de Limburger veel kritiek op.

Betalen bij het restaurant, de apotheek en voor het parkeren kan straks alleen nog maar met de pin. Dat wordt gedaan vanwege de veiligheid, efficiëntie en hygiëne, liet het ziekenhuis eerder al weten.

Slecht gevallen

Het besluit is bij een flinke groep mensen slecht gevallen. ‘Schandalig’ is één van de meest gebruikte woorden in de reacties onder het bericht. Er wordt met name aan ouderen gerefereerd. Die hebben volgens de reageerders moeite met digitaal betalen en juist die groep komt regelmatig in het ziekenhuis, zo meldt de Limburger.  KBO Limburg stuurde daarom een brief naar het ziekenhuis met het dringende verzoek cash te blijven aannemen.

Lokale monopolist

De ouderenbond hamert in de brief vooral op het gebrek aan alternatieven voor de ‘contant­betalers’. Volgens de KBO is het Laurentius een ‘lokale monopolist’, veel cliënten hebben geen andere keuze dan naar het Roermondse ziekenhuis te gaan. “Daarom hebt u een andere verantwoordelijkheid als het gaat om dienst- en serviceverlening aan uw bezoekers en patiënten”, aldus de bond.

Zorgplicht lijdt er niet onder

“Onze zorgplicht gaat er niet onder lijden”, vertelt Karin Krol, lid van de Raad van Bestuur van het Laurentius, in de Limburger. Daarnaast wordt er veel gespeculeerd, zegt ze. “Ik hoor vanuit onze geriaters, die een goed beeld hebben van de patiënten, zeker niet dat ouderen onvoldoende mee kunnen komen in de digitale wereld. Dat is invulling.” Volgens de ziekenhuisbestuurder gaat het om een goed afgewogen besluit, dat goed afgestemd met de cliëntenraad, en is er geen aanleiding om de beslissing terug te draaien.”