Treuzel niet langer met bouw bejaardenhuizen

Het afbreken van bejaardenhuizen en de keuze om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, is een politieke miskleun geweest; de schop moet in de grond om nieuwe woonzorgcentra te bouwen. Dat stelt voormalig ziekenhuisdirecteur Koos Dirkse in de Telegraaf. “Ouderen zijn nu lang genoeg aan hun lot overgelaten.”

“Met de sluiting van woonzorgcentra waren de ouderen aangewezen op thuiszorg, hetgeen de regering voor ogen had. Mantelzorg door naasten was volgens de regering dé oplossing – dit kostte namelijk niets!”

Ouderen en familie in angst

Dat de ouderen vereenzaamden en vaak in angst leven als er buiten de (zorg)bezoeken iets met hen zou gebeuren, was blijkbaar niet relevant, schrijft Dirkse in de Telegraaf. “Ook familieleden, zoals kinderen die zich constant afvroegen of het wel goed gaat. Is het gas uit? Is de deur op slot?”

Alleen in groot huis

“In mijn straat staan 26 eengezinshuizen, met een grote woonkamer en vijf tot zes slaapkamers. Van de 26 hoofdbewoners zijn er dertien alleenstaand en van hen twaalf boven de 75 jaar. Een aantal zou graag naar een goed woonzorgcentrum willen verhuizen en plaatsmaken voor jongeren.”

Woonzorgcentra heropenen

Nu gaan er weer stemmen op in de Tweede Kamer om de woonzorgcentra te heropenen, constateert Dirkse in de Telegraaf:  Men kwam erachter dat langer thuiswonen niet altijd een oplossing is; het is duur, ingewikkeld en leidt tot eenzaamheid. “Willen we dat mensen in Nederland niet aan hun lot worden overgelaten zodra ze de ouderdom bereiken, dan moet zo snel mogelijk de schop in de grond voor nieuwe woonzorgcentra.”