Achterdeur niet meer op een kier

Een burgerarrest in het Drentse Nieuw-Weerdinge liep zaterdag uit op een mishandeling. Daar kon je op wachten, zeggen inwoners en de burgemeester in de Volkskrant: de overlast van veiligelanders loopt in het buurdorp van Ter Apel de spuigaten uit

‘Als het zonnetje schijnt, zijn we met twintig man, hoor’, zegt Hennie. Zij is de enige dame in het vanmiddag achtkoppige gezelschap dat weigert de regen een spelbreker te laten zijn. Maar het zijn niet de verrichtingen van de plaatselijke jeu-de-boulesvereniging Boulesplezier die de berichtgeving over Nieuw-Weerdinge domineren.

Net als in Ter Apel veroorzaakt ook in Nieuw-Weerdinge een betrekkelijk kleine groep veiligelanders grote overlast, aldus de Volkskrant. Op doortocht, vaak onder invloed van drank en/of drugs, schelden ze jonge vrouwen uit, sluipen ze in, stelen ze.

Bewakingscamera bij de deur

‘Het gedonder’ – de senioren kunnen er tussen de worpen door allemaal over meepraten. Bij de een stonden ‘de buitenlanders’ plots in de voortuin, de ander heeft inmiddels bewakingscamera’s bij de voor- en achterdeur.

Ze doen er niets mee

Job Stavast is met zijn 90 jaar nestor en erelid van de vereniging. Terwijl hij op zondagochtend in de kerk zat, sloop een knaap zijn huis binnen en pikte zijn jas, telefoon, iPad – en een doos bonbons. De eigenaar van het pompstation aan de overkant zag het gebeuren en belde de politie. Die greep de dief in de kraag. De bewakingscamera van de overbuurman legde alles vast. ‘Ik vond het leuk om terug te zien en lig er niet wakker van. Maar het frustrerende is: ze doen er niets mee. Ze moeten ze gewoon opsluiten.’ De achterdeur stond op een kier, geeft Stavast in de Volkskrant ruiterlijk toe. ‘Vroeger kon dat hier nog’, zegt Hennie. ‘Maar nu echt niet meer.’