Buurvrouw Roos als YouTube-sensatie

Een paar jaar geleden was ze nog een eenzame paradijsvogel. Inmiddels wordt Drentse ‘buurvrouw Roos’ volgens het AD overal herkend en nu ze ziek is, krijgt ze uit heel het land kaarten. Allemaal dankzij haar bijzondere band met Pieter Busman, die een videoserie over haar maakte.

Ze werden maatjes: hij 28, zij 76. Samen trokken ze eropuit en Pieter filmde dat. Drie docu’s staan inmiddels online. Miljoenen keren werd bekeken hoe Pieter Roos een datingsite op hielp en ze zich op geheel eigen wijze op vrijersvoeten begaf – open over haar verlangens, maar ook over de grote teleurstelling als het misging. Pieter begeleidde Roos naar een psycholoog, ze ging boksen, er waren uitjes en wandelingen: fragmenten van een hobbelige reis door het leven.

Er zijn veel meer Roosjes

Met de documentaires kwam niet alleen Pieter in Roos’ leven. Er kwamen ook fans en als Roos daarover vertelt, veert ze volgens het AD op: Roos mag best een YouTube-sensatie worden genoemd. Als het aan Pieter ligt, kijken alle fans van Roos ook in hun eigen omgeving om zich heen. “Er zijn veel meer Roosjes die eenzaam zijn. Voor wie daar zelf ruimte voor heeft, kan het heel mooi zijn om wat meer oog te hebben voor deze mensen, die we anders misschien zouden zien als verwarde personen of mensen met wie niet is om te gaan.”

Vallen, opstaan, koppeltjeduiken

Weerbarstig blijft Roos, ook nu ze gezondheidsproblemen heeft. Vroeger moest Pieter een tandje bijzetten om Roos bij te houden tijdens het wandelen. Nu schuifelt ze. Maar waar ze er eerder nog over dacht een einde aan haar leven te maken, zegt ze nu 100 te willen worden. Of ten minste toch 95. “Het leven is vallen, opstaan en tussendoor koppeltjeduikelen. Ik blijf strijdbaar, het vuur is nog lang niet geblust.”