Senioren Journaal van maandag 13 november
PVV en BBB: bejaardenhuizen terug
De bejaardenhuizen moeten terugkomen, vinden PVV en BBB. Vandaag presenteren ze daartoe een initiatiefwetsvoorstel. Ook het CDA wil het bejaardenhuis terug, in nieuwe stijl. Volgens een ouderenpsycholoog is een krachtige overheid nodig.
Kunnen de pensioenen stijgen, en met hoeveel?
Ongemak in de bestuurskamers van pensioenfondsen: Kunnen de pensioenen omhoog? Het nieuwe pensioenstelsel en de nieuwe inflatieberekeningen leiden tot hoofdbrekens bij bestuurders.
Betere regeling mantelzorgers keihard nodig
“Zo veel als er nu is geregeld voor kinderen – er is bijvoorbeeld sinds drie jaar eindelijk fatsoenlijk geboorteverlof voor vaders – zo weinig is er geregeld voor de zorg voor onze ouders of andere familieleden”, aldus de hoofdredacteur van het AD.
Onder één dak met je 70-plus kind
Een hausse aan stokoude mensen vraagt om nieuwe/oude woonvormen voor de toekomst: Misschien leven honderdplussers straks weer onder één dak met een van hun zeventigpluskinderen.
Leer ons oud worden
“Oud worden is het moeilijkste wat er is. Voor deze moeilijke taak word je niet voorbereid, er wordt geen les gegeven over het proces van ouder worden.” Pleidooi voor consultatiebureaus aan het einde van het leven.
VVD en NSC doen het goed onder ouderen
VVD en Nieuw Sociaal Contract doen het goed onder ouderen. Mensen boven de 50 jaar willen relatief vaak op deze partijen stemmen.
Verplichte mantelzorg geen wettelijke grond
Zorginstellingen kunnen aan familieleden vragen of zij iets kunnen oppakken.” Maar ze mogen nooit een verplichting opleggen, alleen een beroep doen op de bereidwilligheid. Voor een verplichting bestaat geen wettelijke grond.”
De Toekomst is Grijs
Eind november start Omroep MAX met het crossmediale project De Toekomst is Grijs. “Vier maanden lang staat de omroep in het teken van één van de grootste uitdagingen van ons land: de vergrijzing.”
Inzetten op stimulerend verhuisbeleid
“Ik zou ook zeker geen verpleeghuizen bij gaan bouwen, ik zou vol inzetten op een stimulerend verhuisbeleid en op echt goede woningen voor ouderen.” In verkiezingsprogramma’s is dat voor een zorgbestuurder nergens terug te vinden.
Waarom moet ik dit nog verplicht meemaken?
Waarom worden ouderen die hun leven voltooid vinden altijd zo depressief afgeschilderd? “Draai het eens om. Ze hebben een goed leven gehad en realiseren zich: nu wordt het minder, moet ik dat nog verplicht meemaken?”