CDA wil bejaardenhuis terug, in nieuwe stijl

Ouderen zo lang mogelijk thuis laten wonen zou veel geld besparen en meer welzijn opleveren. Meer dan een decennium later moeten we ons afvragen of dat nu wel zo verstandig was, stelt CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal in het AD.

Het welzijn van een deel van onze ouderen is volgens Boltenbal achteruit gegaan: “De helft van de 75-plussers zegt eenzaam te zijn. De kinderen hebben het te druk, leeftijdsgenoten vallen weg en niet iedereen heeft een netwerk om zich heen dat mantelzorg kan bieden of tijd heeft voor een praatje. Daarom moet het bejaardenhuis terug. Geen eindeloze, anonieme gangen, maar eigentijdse kleinschalige woonvormen in de eigen buurt.”

Tijd voor heus offensief

Gelijkvloers, zorgbestendig en met genoeg ruimte voor een logeerpartij van de kleinkinderen, aldus de CDA-lijsttrekker in het AD. “Overal in het land nemen burgers zelf het initiatief voor knarrenhofjes en zorgbuurthuizen. Dat is heel goed, maar nog lang niet genoeg. Het is tijd voor een heus offensief: van de geplande 900.000 nieuwe woningen, moeten tenminste 300.000 woningen geschikt zijn voor ouderen.”

Bouwafspraken

In het bejaardenhuis-nieuwe-stijl kunnen in de CDA-visie ouderen langer zelfstandig wonen, zijn er altijd mensen in de buurt voor een praatje of een kaartje en kan de zorg met veel minder rompslomp, op maat en dichtbij worden georganiseerd. “De nieuwe minister van Volkshuisvesting moet met voorrang concrete bouwafspraken maken met gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders.”

Centraal loket

Het CDA wil ook een centraal loket waar partijen terecht kunnen voor subsidies en allerhande vragen. “Juist door onze ouderen te ontzorgen, voorkomen we een grotere vraag op de ouderenzorg”, aldus Boltenbal in het AD.