Inzetten op stimulerend verhuisbeleid

Waar gaan ouderen wonen nu de vergrijzing toeneemt? Het is al jaren een groeiend probleem, maar concrete oplossingen blijven uit. Experts en bestuurders zien volgens EenVandaag ook deze verkiezingen weer geen uitvoerbare plannen in de programma’s staan.

Zo’n 94 procent van de 75-plussers woont op dit moment zelfstandig. Maar als thuis wonen niet langer gaat, zijn er volgens bestuursvoorzitter Inge Borghuis van zorginstelling Amstelring in Amsterdam niet genoeg alternatieven. En dat lijkt ook na de aankomende verkiezingen niet te veranderen.

Er is nu geen alternatief

“Omdat er geen keuzes gemaakt zijn. Het moet allemaal zo lang mogelijk thuis en mensen willen dat ook wel,” zegt Borghuis in EenVandaag, “maar er is geen alternatief meer tussen thuis wonen en zware verpleeghuiszorg.” De aandacht voor het probleem is er wel, maar aan concrete plannen voor de uitvoering ontbreekt het volgens hoogleraar huisvestingssystemen van de TU Delft Peter Boelhouwer. “Je ziet de roep om meer collectieve woonprojecten, maar er moet wel boter bij de vis komen. Je kan het allemaal mooi opschrijven, maar je moet wel de budgetten daarvoor beschikbaar stellen.”

Geen verpleeghuizen bouwen

Ook Inge Borghuis ziet volgens EenVandaag dat er geen duidelijke keuzes gemaakt worden in de programma’s: “Ik zou ook zeker geen verpleeghuizen bij gaan bouwen, ik zou vol inzetten op een stimulerend verhuisbeleid en op echt goede woningen voor ouderen. Maar dat zie ik nergens terug. Ik zie niet dat daar keuzes in worden gemaakt.”

Gemeenschappelijke voorzieningen

Projecten waar volgens Boelhouwer en Borghuis meer op ingezet zou moeten worden zijn woonvormen voor ouderen met gemeenschappelijke voorzieningen. Die lossen namelijk meerdere problemen tegelijk op: ze gaan eenzaamheid onder ouderen tegen en bevorderen het doorstromen van ouderen naar nieuwe huizen.