Leer ons oud worden

Oud worden is het moeilijkste wat er is. Het betekent een constante aanpassing aan je mogelijkheden. Voor deze moeilijke taak word je niet voorbereid, er wordt geen les gegeven over het proces van ouder worden, schrijft Joke van Gils (74) uit Loon op Zand, mede-oprichter van de Annie van Dierenschool in Tilburg.

Van Gils pleit voor ouderenconsultatiebureaus, bemand door opgeleide ouderenconsulenten. “Aan het begin van ons leven worden we begeleid door consultatiebureaus, waarom dan ook niet aan het einde van ons leven? Zo’n bureau zou een periodieke vorm van preventieve zorg voor ouderen vanaf een bepaalde leeftijd kunnen bieden, waarbij naar de gehele mens gekeken wordt.” Van Gils denkt, zo schrijft ze in het Brabants Dagblad, aan een integrale vorm van preventie die naar het individu kijkt en probeert te achterhalen wat hij of zij nodig heeft om gezond, actief en sociaal ouder te kunnen worden of te blijven.

Ouderenconsulenten

“Het inrichten van ouderenconsultatiebureaus geven mbo- en hbo-opleidingsinstituten opportunity’s aangaande het opleiden van ouderenconsulenten. Leer hun zich te verplaatsen in de belevingswereld van ouderen, onderzoek welke bestaansproblemen ouderen hebben en hoe je hun kunt ondersteunen. Universiteiten, de dienstverlenende sector en het bedrijfsleven kunnen specifieke ouderen-ontwikkelingsconcepten ontwikkelen en implementeren.”