PVV en BBB: bejaardenhuizen terug

Nu steeds meer ouderen tussen wal en schip vallen, moeten de bijna verdwenen bejaardenhuizen terugkomen, vinden de Tweede Kamerleden Fleur Agema (PVV) en Nicki Pouw-Verweij (BBB). Vandaag presenteren ze daartoe een initiatiefwetsvoorstel en vertellen daarover in NRC.

Pouw. nog steeds praktiserend arts in de verpleeghuiszorg: “Ik krijg nergens zoveel mails over als over het verzorgingshuis. Zo van: ik ben 86 jaar, ik wil zo graag naar een verzorgingshuis…” Agema vertelt over „mails van zestigplussers. Die hebben het niet over nu, maar over straks. Die denken: wacht eens even, wat gebeurt er in 2040? Dat begint langzaam te dagen”.Vanaf 2028 – er moet eerst nog flink worden gebouwd – kunnen ouderen als het aan Agema en Pouw ligt weer naar het bejaardenhuis, aldus NRC.

Het kan best wat moderner

Het gaat volgens Agema “niet om driehonderd man in een lange gang.” Het kan best wat moderner dan in de jaren tachtig, aldus Pouw. Kleinschalig, bijvoorbeeld zestien kamers, maar wel met een gezamenlijke voordeur, woonkamer en keuken. Waar iemand dag en nacht een oogje in het zeil houdt.

Kosten: 600 miljoen euro

Het plan van PVV en BBB kost vanaf 2028 structureel zo’n 600 miljoen euro. De brutokosten vallen veel hoger uit (2,6 miljard), maar daar staan bijna 2 miljard aan inverdieneffecten (extra uitgaven worden deels via extra belastinginkomsten terugverdiend) tegenover op de thuiszorg en de wijkverpleging.

Personeelstekort klein probleem

En het personeelstekort dan, waarmee de zorg nu al kampt? Dat is “een van de kleinste problemen”, zegt Agema in NRC. “Als alle 1,4 miljoen werkenden in de zorg minder administratie hoeven te doen en een paar uur meer werken, dan is er al geen tekort meer.” Daarnaast is een bejaardenhuis veel efficiënter, omdat de thuiszorg niet meer “van huis tot huis hoeft te fietsen”, zegt Pouw. “Tien, twaalf adressen op een dag!” roept Agema. „Straks gaan ze gewoon naar hun werk in een verzorgingshuis.”