Betere regeling mantelzorgers keihard nodig

De ouderdom komt met gebreken, maar ruimte om die gebreken enigszins op te vangen is er nauwelijks, aldus een commentaar van het AD.

“Zo veel als er nu is geregeld voor kinderen – er is bijvoorbeeld sinds drie jaar eindelijk fatsoenlijk geboorteverlof voor vaders – zo weinig is er geregeld voor de zorg voor onze ouders of andere familieleden”, schrijft de hoofdredacteur van het AD.

“Een dementerende ouder, een terminaal zieke echtgenoot, een chronische aandoening – het laat zich allemaal niet in zes weken oplossen zonder inkomen. In het beste geval komen werkgever en werknemer tot een oplossing. Maar niet zelden dwingt gebrekkige regelgeving de mantelzorger zelf de ziektewet of werkloosheid in.”

Fatsoenlijk regelen

Het betaalbaar houden van de zorg is volgens het AD een groot probleem. “Een ding is duidelijk: met een vergrijzende bevolking wordt mantelzorg een steeds nadrukkelijker onderdeel van het (werkzame) leven van veel mensen.” Alleen GroenLinks- PvdA en de ChristenUnie reserveren geld voor extra (mantel)zorgverlof. Nu de verkiezingscampagne draait om bestaanszekerheid mag van volgens het AD elke politieke partij worden verwacht dat ze de voorwaarden van mensen die verantwoordelijkheid voor hun naasten willen nemen fatsoenlijk regelt. Van geboorte tot levenseinde.