Senioren Journaal van dinsdag 31 oktober

Terug met dat bejaardentehuis, en wel nu!

“Terug die bejaardenhuizen.” Dat is vanmorgen de roep van veel lezers van zowel de Telegraaf als van de Volkskrant. “Je ouder bezoeken met aandacht voor de mens, in plaats van puinruimen.”

Eigen risico hakt erin, dan maar minder pillen

Met alleen een AOW-uitkering hakt een eigen risoco van 385 euro er behoorlijk in. Mensen blijven langer lopen met klachten, gaan niet naar de specialist of nemen minder medicijnen dan gewenst.

Aging in place in Wieringerwerf

In plaats van te verhuizen, wordt de bestaande woning aangepast aan te verwachten veranderingen die voortkomen uit de voortschrijdende leeftijd. ‘Aging in place’ voor een ouder echtpaar in Wieringerwerf.

Nieuwe schakel tussen thuis en verpleeghuis

Met een subsidieregeling van zorgkantoor DSW worden zestien Gezond en Wel Thuis-locaties gerealiseerd; een woonzorgconcept voor ouderen tussen zelfstandig thuis wonen en het verpleeghuis.

Welk cijfer geeft u uw leven

Op een Vitaliteitsdag wordt niet enkel fysiek getest, ook welzijn komt aan bod. Met aan de Zingevingstafel levensvragen als: Welk cijfer geeft u uw leven? “Dat is soms confronterend en best pittig. De doos met tissues staat er niet voor niets.”

Gepensioneerden vertrekken bij vakbond

Het CBS meldt een daling van het aantal vakbondsleden. “De samenleving vergrijst en dat zien wij terug”, zegt de voorzitter van het CNV. “Zonde, want we maken ons zeer sterk voor gepensioneerden.”

‘Kiezen’ voor oppassen zeer verstandig

De discussie over hulp van grootouders aan hun (klein)kinderen heeft ook een onverwachte wetenschappelijke kant: de grootmoederhypothese. “Ja, de zon gaat onder, maar laten we vooral genieten van de kleurenpracht waarmee dat gepaard gaat.”

Effecten parkeer-app onvoldoende ingeschat

“We zijn de vervanging van ons parkeervergunningensysteem gestart als een technisch project en hebben vooraf onvoldoende ingeschat wat de effecten zouden zijn voor bewoners”, zegt de gemeente Utrecht.

Koude maaltijd geen probleem

Ondanks de onrust vooraf hebben ouderen in Altena over het algemeen geen moeite gehad met de overgang van een warme naar een koude maaltijdlevering (ingesteld om te grote prijsstijging te voorkomen).

Hoge bouwkosten vertragen Knarrenhof

De bouw van het Knarrenhof in Marum, met woningen voor ouderen én jongeren, laat nog een poos op zich wachten. Áls het plan al doorgaat. “De verkoop gaat moeizaam, gestegen bouwkosten zorgen voor een hoger prijskaartje.”