Eigen risico hakt erin, dan maar minder pillen

Eén op de vier mensen heeft het afgelopen jaar zorg gemeden wegens kosten, blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Zo blijven mensen langer lopen met klachten, gaan ze niet naar de specialist of nemen ze minder medicijnen dan gewenst.

Medische vrijwilligersorganisatie Dokters van de Wereld merkt ook dat patiënten steeds vaker zorg af- of uitstellen en strategisch bezig zijn met hun eigen risico. Truus Zouterbier (69) is daar één van. Ze puzzelt elk jaar weer met de kosten voor haar zorg. Truus en haar man hebben alleen een AOW-uitkering, waardoor ze de verplichte 385 euro voor een eigen risico er moeilijk bij kunnen hebben. “Die 385 hakt er dan wel in”, vertelt ze in EenVandaag.

Doorlopen met klachten

Omdat ze niet zo veel te besteden hebben, is Truus handig geworden met de kosten. Zo neemt ze bijvoorbeeld de helft van de voorgeschreven medicijnen. Op die manier doet ze er langer mee. “Ik heb het echt nodig, maar moet er zuinig mee doen.” Truus blijft ook wel eens langer doorlopen met klachten. Naar de fysiotherapeut gaat ze bijvoorbeeld nooit. Dat kan ze zich simpelweg niet veroorloven, zegt ze in EenVandaag, omdat het niet in het basispakket zit.

Internet lost de pijn niet op

Kort geleden deed haar linkerbeen erg veel pijn. “Ik zocht op internet wat oefeningen en ik nam extra pijnstillers, maar mijn been bleef maar doorzeuren. Je lost het op die manier natuurlijk ook niet echt op, daarvoor is een fysio nodig.”