Zuinig zijn op de zorgverzekering

“Niemand in Nederland heeft onoplosbare problemen met zijn zorgverzekering. Iedereen, jong en oud, heeft ’m. Is er dan niets te verbeteren? Zeker wel, maar niet door het grondig verbouwen van de zorgverzekering.”Dat schrijft in de Volkskrant Martien Bouwmans, socioloog en econoom en auteur van ‘Het zorgstelsel ontrafeld’.

Marktprikkels in een stabiele zorgverzekering zijn volgens Bouwmans niet verkeerd. “De zorgverzekeraars hebben nu allemaal een klantenservice. De telefoon wordt er opgenomen. Zonder dat, gaan mensen overstappen. Dat geldt ook voor zorgbemiddeling (de verzekeraar helpt de klant als er wachttijden zijn naar andere zorgaanbieders). Maar het allerbelangrijkst nog is de hoogte van de nominale premie. De zorgverzekeraars kunnen de oplopende zorgkosten niet op zijn beloop laten. Doen zij dat wel, dan volgt onvermijdelijk het volgend jaar een hogere nominale premie. Met hogere premies prijst de zorgverzekeraar zichzelf ‘uit de markt’. Dat zet druk op kostenbeheersing in de zorg.”

Eigen risico omlaag

Is er dan niets te verbeteren? Zeker wel, schrijft Bouwmans in de Volkskrant:  De hoogte van het eigen risico zou omlaag moeten. Het vrijwillig eigen risico helemaal afgeschaft. Tandartsenzorg kan ruimer vergoed worden, mogelijk ook fysiotherapie, al leidt dat tot premieverhoging. Een andere belangrijke verbetering kan mogelijk gemaakt worden door de zorgtoeslag om te vormen tot een korting op de nominale premie. “Dat zijn drie vliegen in één klap: zo komen we van de toeslagen af, krijgt ieder die recht heeft op de korting dat automatisch. Er is een direct effect op de schuldhulpverlening.”

Grotere problemen

Voor Bouwmans gaat het hierbij om interessante vraagstukken voor na de verkiezingen. “Maar in alle gevallen is het zaak zuinig te zijn op onze zorgverzekering. Die is niet het probleem. Er zijn andere problemen in de zorg die om méér aandacht vragen.”