Fitte ouderen gaan voor goede cijfers

Goede cijfers halen vindt iedereen leuk. Dat gold zeker voor de ouderen die in Veghel meededen aan de Vitaliteitsdag, aldus het Brabants Dagblad. In het Wijnu-gebouw werd hun gezondheid en welbevinden uitgebreid getest.

Er waren 120 deelnemers aan de dag die door Wijnu Veghel, in samenwerking met KBO-Brabant, is opgezet.  “We hadden nog vijftig ouderen méér kunnen testen, maar er was simpelweg geen plek meer. Iedereen krijgt nu persoonlijke aandacht. Heel belangrijk”, aldus de voorzitter van Wijnu.

Via een parcours langs zorgverleners worden bloeddruk, suikerspiegel, buikomvang, gezichtsvermogen, gehoor en knijpkracht getest. Daarnaast zijn er oefeningen om de vitaliteit en het reactievermogen te meten. Een diëtiste en ouderentandarts geven advies. Er staan zo’n veertig vrijwilligers paraat.

Boekje met de scores

Een 82-jarige wappert met het boekje waarin alle scores worden genoteerd. “Ik vind het fijn dat ik thuis alles nog eens rustig kan nalezen en vergelijken met de normaalwaarde. Je krijgt zoveel informatie.” Een snelle blik op de cijfers leert haar dat ze ‘vrij goed’ zit. De voorzitter van Wijnu zegt in het Brabants Dagblad : “Ook ouderen willen nog graag goed scoren.”  Een 79-jarige deelnemer kwam met de knijpkracht tot een score van 45, “terwijl ik maar 36 punten hoefde te halen”. Het geheim van fit blijven is volgens hem simpel.  “Veel bewegen. Ik loop iedere dag zeker vijf kilometer. Daarnaast biljart ik drie keer in de week. En dat is weer goed voor mijn sociale contacten.”

Welk cijfers geeft u uw leven

Aan de Zingevingstafel is ruimte voor een goed gesprek. “Er wordt niet enkel fysiek getest, ook welzijn komt aan bod. Daarbij stellen we levensvragen als ‘Welk cijfer geeft u uw leven?’ Dat is soms confronterend en best pittig”, zegt een medewerker van KBO-Brabant in het Brabants Dagblad. “De doos met tissues staat er niet voor niets.”

Bewust met vitaliteit bezig

Een gepensioneerd huisarts ziet veel fitte ouderen aan zijn tafeltje verschijnen. Hij meet hun bloeddruk en praat wat over hart- en vaatziekten. “Ouderen van nu zijn over het algemeen heel bewust met vitaliteit bezig. Zeker de mensen die op deze dag verschijnen. Die willen graag een bevestiging dat ze goed bezig zijn.”