Terug met dat bejaardentehuis, en wel nu!

Tal van lezers van de Volkskrant hebben gereageerd op de oproep van schrijfster Janneke Schotveld om de bejaardentehuizen te herintroduceren.

“Een bejaardenhuis: aanspraak, zorg in de buurt en kinderen die gewoon weer eens ‘kind’ kunnen zijn in plaats van continu draven tot ze er letterlijk bij neervallen. Je ouder bezoeken met aandacht voor de mens, in plaats van puinruimen. Waar blijven ze, terug met de bejaardenhuizen!”

Mantelzorg moet mantelzorg blijven

“De bejaardenhuizen hadden nooit weggesaneerd mogen worden. Mantelzorg is goed als het mantelzorg blijft. Even naar de dokter, boodschappen. Kleine, maar belangrijke hulp. Zoals het nu is kan het niet langer. Wij (kinderen) moesten mijn schoonmoeder wassen wanneer zij buikloop had en intussen werken en de kinderen verzorgen.”

Gesol met oudere medemensen

“Hulde voor het heldere, humoristische edoch verdrietig herkenbare stuk over de idiote participatiesamenleving. Over de domheid bejaardenhuizen te sluiten en te sollen met onze oudere medemensen. Terwijl ik het artikel lees ben ik bij mijn moeder van 90. Ze slaapt na een wandeling van 7 minuten. Mijn man helpt mijn vader, 91, om bij de sociale verzekeringsbank te regelen dat hij geld terugkrijgt nu mijn moeder in een verpleeghuis woont. Ze zijn al twee uur bezig.”

Wel een beetje pechgeneratie

“Ik ben nu 65 jaar oud, nog altijd aan het werk, steeds meer belast met mantelzorg en het vooruitzicht dat als ik dan uiteindelijk met pensioen kan, ook de volle honderd procent de mantelzorg in kan in plaats van wat leuke reizen gaan maken of mij bekommeren om mijn eigen kleinkinderen. Toch ook wel een beetje pechgeneratie. Hoog tijd dat te herstellen met de bouw van moderne op deze tijd aangepaste bejaardenhuizen.”

Mantelzorgers ook steeds ouder

“Prachtig artikel over bejaardenhuizen die liever vandaag dan morgen terug moeten komen. Alleen mis ik één zaak. Namelijk dat mantelzorgers – meestal zijn dit familieleden en het vaakst de kinderen, als die er al zijn, want er zijn ook veel mensen zonder kinderen – ook steeds ouder worden. Als je vader of moeder 80 of 90 jaar is, zijn die kinderen dikwijls ook 60 of 70 met allerhande kwalen. Hoe lossen we dit, en het grote tekort aan verpleegkundigen, op?”

Stop met oubollige liedjes

“Ik las de oproep voor terugkeer van de bejaardenhuizen. Mocht het ooit zover komen, mag ik dan een dringende oproep doen om, mocht er muziek gemaakt worden, dan te stoppen met die vreselijk oubollige liedjes? Onze generatie is echt opgegroeid met de Beatles, de Stones, de Bee Gees, Jimi Hendrix en noem maar op. Dus graag meegaan met de tijd organisatoren, met muziek voor onze generatie.”