Senioren Journaal van vrijdag 3 februari

Ouderenbeleid als sprookje

“Als 86-jarige voel ik mij zeer betrokken bij uw beleid”, schrijft Marja Pijl in een open brief aan minister Conny Helder. “Daarom heb ik er een sprookje over geschreven.” Het sprookje begint met: De ouderen werden te oud, zij waren met te velen en zij kostten te veel geld.

Mantelzorghof voor jong en oud

In Utrecht is officiële startsein gegeven voor de bouw van 94 appartementen en 17 eengezinswoningen in Leidsche Rijn: een woonconcept met mantelzorg, een mini-samenleving, nieuw voor de woningcorporatie.

Ondervoeding ernstig en onderschat

Terwijl in zorg en samenleving veel aandacht uitgaat naar overgewicht, blijft ondervoeding nog vaak onderbelicht. Een op de vier ouderen loopt risico op ondervoeding.

Bezint eer ge begint met digitale zorg

Drempels en uitsluiting: net als in de betaalwereld dreigt dat met de digitalisering ook in de zorgwereld, voorziet een huisarts: juist voor groepen die veel zorg nodig hebben. “Bezint eer ge begint.”

Niet-opereren is mega-ingewikkeld

Naast een programma rondom de gebroken heupen, lopen er meer onderzoeken om overbehandeling bij kwetsbare ouderen tegen te gaan. Het gaat om een ‘mega-ingewikkelde gedragsverandering’ voor iedereen.

Verhuispremie naar 10.000 euro

D66 Amsterdam stelt vijf maatregelen voor om in de stad de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Een daarvan is om voor ouderen de verhuispremie te verhogen naar 10.000 euro.

Oud en koud, winter eist zijn tol

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen aanzienlijk meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. De klachten variëren van infecties tot infarcten.

Mysterieuze oversterfte voorbij

De geheimzinnige oversterfte waarover veel te doen is, lijkt voorbij. Eind januari zakte het aantal overledenen terug naar het verwachte niveau, na een periode van tien maanden haast onafgebroken oversterfte.

Handen ineen voor ongeplande nachtzorg

In Gooi en Vechtstreek worden de handen ineengeslagen om de ongeplande nachtzorg thuis anders en slimmer te organiseren. Drie grote zorgaanbieders werken samen, met een nieuwe manier van financieren.

Hoge respons vragenlijst De Zilk

Alle 65-plussers in De Zilk kregen van de gemeente Noordwijk een vragenlijst toegestuurd over seniorvriendelijk wonen en leven. De respons was hoog. Binnenkort is er een open bijeenkomst over de resultaten

Houd alles op ouderwetse manier bereikbaar

“Het wordt de hoogste tijd dat de instanties gaan inzien dat alles ook op de ‘ouderwetse’ manier toegankelijk en bereikbaar moet blijven.” Pleidooi van een voormalig docent van computercursussen voor ouderen.

Gewoon een beetje klantvriendelijkheid

Eén op de zes Nederlanders kan niet internetbankieren en woensdag waren dat er nog veel meer door de storing bij ING. ‘Ideetje’ van een columnist: open in elke stad en elk dorp een of meerdere bankfilialen met mensen van vlees en bloed.

Operatie versleten meniscus vrijwel nooit zin

Wel of niet opereren, die versleten meniscus? Orthopedisch chirurgen doen dat vaak, maar de operatie is bijna altijd onnodig, blijkt uit onderzoek. Fysiotherapie en zelfs een nepoperatie hebben net zoveel effect.

Samenwerking formele en informele zorg

Er komt een nieuw kwaliteitskader kwetsbare ouderen. Dat zal meer gaan over de samenwerking tussen formele en informele zorg, en meer uitgaan van het samenlevingsperspectief en minder van de zorgvraag.

Rotterdam geen wooncoaches

Rotterdam gaat geen wooncoaches inzetten voor kwetsbare ouderen. Er was naar gevraagd vanwege het succes ermee in Alkmaar, maar volgens de wethouder is de situatie daar heel anders omdat er geen sociale wijkteams zijn.