Operatie versleten meniscus vrijwel nooit zin

Wel of niet opereren, die versleten meniscus? Orthopedisch chirurgen doen dat vaak, maar de operatie is bijna altijd onnodig, blijkt volgens dagblad Trouw uit onderzoek.

Een operatie bij veertigplussers aan een door slijtage gescheurde meniscus – het kraakbeen in het kniegewricht – is zelden zinvol, concluderen onderzoekers van Radboudumc. Verzekeraars zouden die ingreep, ook als deze in het buitenland plaatsvindt, niet meer moeten vergoeden. Dat bespaart al snel jaarlijks 20 miljoen euro.

Fysiotherapie net zoveel effect

De Nijmeegse onderzoekers schrijven dat in een studie in Osteoarthritis and Cartilage, waarvoor allerlei patiëntengegevens uit diverse landen zijn gebruikt – gegevens van vóór en na de ingreep. Het gaat om data van 605 patiënten, aldus Trouw. De huidige richtlijn voor orthopeden schrijft al terughoudendheid voor. Veel studies betwijfelen nut en noodzaak van (kijk)operaties bij mensen ouder dan veertig. Fysiotherapie en zelfs een nepoperatie hebben net zoveel effect, is de strekking.

Vaak toch geopereerd

Desalniettemin komt het in Nederland nog geregeld voor dat mensen met meniscusklachten op de operatietafel belanden, omdat orthopeden ervan overtuigd zijn dat ze heel goed patiënten kunnen selecteren die wél baat zouden hebben bij de ingreep. In 2018 werd deze ingreep nog 20.000 keer uitgevoerd; nieuwe cijfers zijn de onderzoekers van Radboudumc onbekend.

Eén uitzondering

Slechts één soort meniscusoperatie is wel te rechtvaardigen, menen de onderzoekers, en dat is als een knie op slot zit of als strekken niet meer kan. “Dan kan je niet anders dan ingrijpen”, zegt Gerjon Hannink van Radboudumc, die er in Trouw nadrukkelijk op wijst dat het onderzoek zich beperkt tot veertigplussers.