Mysterieuze oversterfte voorbij

De geheimzinnige oversterfte waarover veel te doen is, lijkt voorbij. Eind januari zakte het aantal overledenen terug naar het verwachte niveau voor de tijd van het jaar, aldus de Volkskrant.

De daling volgt op een periode van tien maanden haast onafgebroken oversterfte, die begon in maart vorig jaar. In totaal overleden vorig jaar 14,5 duizend mensen meer dan verwacht, van wie volgens de officiële CBS-registraties ongeveer 40 procent overleed aan de gevolgen van corona. Waaraan de rest overleed, wordt nog onderzocht. Mogelijk is er sprake van een terugslag van de behandelingen die tijdens de lockdowns werden uitgesteld, of zijn er meer mensen dan verwacht gestorven aan de naweeën van corona, schrijft de Volkskrant.

Meer 80-plussers overleden

In januari overleden volgens het CBS ongeveer 650 meer 80-plussers dan verwacht voor die maand. Dit was 8 procent hoger dan verwacht. Alleen in de eerste week was er oversterfte in deze leeftijdsgroep, de laatste week is de sterfte lager dan verwacht. Onder 65- tot 80-jarigen overleden in januari naar schatting 500 mensen meer dan verwacht, in drie van de vier weken was er oversterfte. De sterfte was 12 procent hoger dan verwacht.

Elf onderzoeksteams

Om te ontrafelen wat er rond oversterfte precies aan de hand is, zullen volgens de Volkskrant zeker elf onderzoeksteams in de loop van dit jaar diverse deelanalyses van de oversterfte presenteren. Na veel vijven en zessen gaf het ministerie eind vorig jaar aan dat onderzoekers daartoe gebruik mogen maken van de vaccinatie- en besmettingscijfers. Het ministerie durfde dat eerder niet aan, omdat de privacywet mogelijk in de weg zou zitten.