Senioren Journaal van donderdag 2 februari

Politiek taboe kwaliteitsjaren boven 85

Zijn we uit angst om ouderen te discrimineren doorgeschoten naar het tegenovergestelde (positieve leeftijdsdiscriminatie), vraagt een internist-oncoloog zich af.

Bij welke spoedpatiënt is opname niet nodig?

Ziekenhuizen onderzoeken vandaag of patiënten die op de spoedeisende hulp binnenkomen met zorg op afstand meteen weer naar huis kunnen. Een van de vragen is hoe ouderen kunnen omgaan met digitale middelen.

Samen Beslissen over de juiste zorg

“Het is belangrijk dat ondersteuning, zorg en behandeling voor 70-plussers aansluit bij wat zij en hun naasten zelf belangrijk vinden.” KBO-Brabant houdt er vier regionale dialoogbijeenkomsten over.

Ik kan mezelf nu redden

Van ‘dat kan ik nooit’ tot ‘ik kan alles zelf’. Een 81-jarige klant van Sensire in de Achterhoek moest iets overwinnen, maar is inmiddels trots hoe ze zelf haar steunkousen aantrekt en met MIJNbeeldzorg omgaat.

Beweegmakelaar met breed netwerk

In Vaals is de beweegmakelaar al jaren een begrip. Honderden 55-plussers kregen al een duwtje in de goede richting. Ook de kosten-analyse van de beweegmakelaar pakt goed uit.

Westland wil meer serviceflats

CDA-minister Hugo de Jonge brengt maandag een bezoek aan serviceflat Het Oude Land in ’s-Gravenzande. De flat staat in het Westland hoog aangeschreven en de gemeente wil dan ook meer van zulke flats.

Wachten, vervuilen, vereenzamen

Mensen die te lang moeten wachten op huishoudelijk hulp vervuilen en vereenzamen, ziet de Wmo Cliëntenraad Utrecht. De gemeente worstelt met maatregelen om de lange wachtlijst terug te dringen

Eigen bijdrage stijgt meer dan de AOW

“Dit is dus de rekening voor de ouderen die hier niets tegen kunnen doen.” Aldus de conclusie van een Telegraaf-lezer die berekent dat bij verblijf in een zorginrichting de eigen bijdrage meer stijgt dan de AOW-uitkering.

Zorgkantoor pakt de regie

De rol van het zorgkantoor gaat steeds meer naar het stimuleren, enthousiasmeren, regisseren, coördineren en faciliteren. En dus wordt er voortaan ook gesproken met bijvoorbeeld gemeenten en woningcorporaties.

VerpleegThuis beststeller

Al twee jaar leeft Teun Toebes (23) vrijwillig tussen ouderen met dementie. Zijn boek VerpleegThuis is een bestseller en wordt vertaald en verfilmd. Hij wil een buurman met aandacht zijn. ‘Er kan altijd meer dan wij denken.’

Te groot geloof in technische oplossingen

‘Technologie moet ondersteunend zijn. En innovatie moet geen doel op zich zijn’, zegt voorzitter Jet Bussemaker van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. ‘We hebben een te groot geloof in technische oplossingen.’

Orpea meer nadruk op zorg, minder op winst

De Franse zorggroep Orpea, ook actief in Nederland, kwam in zwaar weer door onthullingen over misstanden in verpleeghuizen. Na herstructurering moet de nadruk op goede zorg komen te liggen, en minder op winstgevendheid.