Bij welke spoedpatiënt is opname niet nodig?

Tientallen ziekenhuizen onderzoeken vandaag of patiënten die op de spoedeisende hulp binnenkomen met zorg op afstand meteen weer naar huis kunnen. Ze willen weten wat nodig is om een ziekenhuisopname te voorkomen, aldus het AD.

Tijdens de pandemie overspoelden coronapatiënten de ziekenhuizen. Om ruimte te creëren mocht een deel eerder met zuurstof en meetapparatuur naar huis. Het ziekenhuis hield deze groep op afstand in de gaten. Als hun gezondheid achteruitging, konden ze alsnog worden opgenomen.

Groot onderzoek

Artsen van het Maastricht UMC en Leiden UMC zien volgens het AD kansen om meer patiënten die nu op de spoedeisende hulp binnenkomen zulke zorg op afstand te bieden. Om te weten welke patiënten in aanmerking komen, loopt vandaag een groot onderzoek in meer dan 35 ziekenhuizen.

Digitale middelen

Een groot deel van de patiënten die vandaag op de spoedeisende hulp binnenkomen, krijgt een vragenlijst voorgelegd. Daarin kunnen ze aangeven of ze naar huis zouden willen met zorg op afstand én of ze daar de juiste digitale middelen, zoals een smartphone en internetverbinding, voor hebben.

Vooral ouderen opgenomen

Twee derde van de patiënten die op de spoedeisende hulp binnenkomen en door internisten worden gezien, wordt daadwerkelijk opgenomen, aldus het AD. Vooral ouderen. Bij hen speelt vooral de vraag of ze ook nog digitale middelen kunnen bedienen als ze acuut ziek zijn én of ze die überhaupt hebben.