Senioren Journaal van woensdag 15 november

Lever geen ‘kale’ huizen op

Een van de ideeën uit de gemeenteraad van Woerden om de verhuisbereidheid van ouderen te vergroten: Lever geen ‘kale’ huizen op. “Hierdoor hoeven ouderen dan alleen hun inboedel te verhuizen.”

Telefoon met 10.000 gegevens oude mensen

Een telefoon met meer dan 10.000 geboortedata en adresgegevens van oude mensen. Een ‘nietsontziende bende’ richt zich met bankpasfraude op senioren als gemakkelijk doelwit.

Thuiszorg: niet bellen, kijkt u maar online

Een 88-jarige belt naar de thuiszorg om te vragen wie haar komt helpen, omdat ze vooraf wil weten voor wie ze deur opent. “Bellen is haar nu echter verboden, ze moet maar online kijken is de boodschap die ze kreeg”, schrijft haar zoon.

Senioren maken docu over ouder worden

Zeven Delftse senioren maakten een documentaire over het sociale leven in seniorencomplexen. Het thema ontstond vanzelf: samen actief blijven. De docu gaat op tournee langs seniorencomplexen en verschijnt ook op YouTube.

Waarom is er geen ouderenreclassering?

Nadat eerder al werd vastgesteld dat gevangenissen niet ‘seniorproof’ zijn, wordt er nu gesproken over het bij elkaar zetten van ouderen. Er is een toenemende 60+-criminaliteit en daarbij spelen ook maatschappelijke oorzaken een rol.

50-plusser, lever je stemrechten in

“Iedereen boven de 50, inclusief deze 69-jarige, moet zijn actief en passief stemrecht inleveren.” Want “het oudere electoraat gaat liever door met consumeren in plaats van de wereld te behouden voor hun kinderen en kleinkinderen.”

Overwaarde geen rijkdom

Een overwaarde van een paar ton, maar veel gepensioneerde huiseigenaren voelen zich verre van steenrijk. “Een huurwoning is nauwelijks te krijgen en voor het geld van mijn overwaarde koop ik geen seniorenwoning.”

Langer thuis, extra weerbaar

Bankpasfraude, vallen en fysieke belagers. Hoe ga je daar als senior mee om? Stichting De Welle heeft in Enter de weerbaarheidsdagen in het leven geroepen. De meeste belangstelling is er voor de bankfraudevoorlichting.

Bij huisbezoek vooral fysieke problemen

Langdurige ziekte, geen mantelzorger, sinds kort weduwe: tachtigjarige ouderen uit Oostzaan kunnen wel wat hulp gebruiken. Bij huisbezoeken gaat het vooral over fysieke problemen.

Ruzie Habion en Leeuwarden: minister aan zet

Demissionair minister Hugo de Jonge moet volgens de gemeente Leeuwarden met een bindende uitspraak komen in het geschil met Habion. De grootste aanbieder van woonruimte voor ouderen in Leeuwarden wil zich uit deze gemeente terugtrekken.