69 maanden cel geëist in grote pinpasfraude

Het Openbaar Ministerie eist volgens het FD een celstraf van 69 maanden tegen een man die wordt gezien als de leider van een bende die in heel Nederland pinpasfraude pleegde bij bejaarden. De bende waar zeker vijf mensen deel van uitmaakten, heeft volgens het OM bijna honderd mensen gedupeerd en daarbij ruim negen ton gestolen.

Slachtoffers waren bejaarden, sommigen dement. Op de telefoon van de hoofdverdachte werd een bestand gevonden met meer dan 10.000 geboortedata en adresgegevens van oude mensen. Hij regelde, onder meer vanaf zijn Snapchat-account, chauffeurs en pinners. Ook werd een telefoon gekoppeld aan de bankrekening van tientallen mensen.

Nietsontziende bende

De officier van justitie spreekt volgens het FD over een ‘nietsontziende bende’ die zich expliciet richtte op senioren. ‘Die waren een gemakkelijk doelwit.’ De verdachte zelf ontkent. Het geld dat bij hem thuis werd aangetroffen, waren zijn inkomsten uit bitcoinbeleggingen. ‘Ik ben goed in crypto.’

Schaamteloze zelfverrijking

In een zaak waarover het Openbaar Ministerie bericht en die ook dinsdag diende had de officier van justitie het op zitting over “schaamteloze zelfverrijking” ten koste van kwetsbare ouderen: Het was kennelijk lopende band werk, alleen hun arrestatie door de politie kon de verdachten tegenhouden. “Kennelijk is het geweten van de verdachten op geen enkel moment ‘aan’ gegaan.” De ouderen raakten ondertussen niet alleen veel geld kwijt, maar ook hun gevoel van veiligheid en vertrouwen in de medemens. In deze zaak eiste het OM gevangenisstraffen van 42 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) en 24 maanden (waarvan 6 voorwaardelijk) .