Gevangenis aparte afdeling ouderen

Niet alleen een vrouwenvleugel maar ook een ouderenafdeling, compleet met verhoogde wc-potten en deuren waar een rollator doorheen kan. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bekijkt of bejaarden een eigen plekje moeten krijgen in de bajes. Dit meldt dagblad BN De Stem.

Van de 30.320 personen die in 2022 in Nederlandse gevangenis verbleven, waren er 545 minstens 65 jaar of ouder. In 1994 waren dat er nog maar 60.

Concentreren

Minister Weerwind erkende eerder al dat gevangenissen niet ‘seniorproof’ zijn en bouwkundige aanpassingen behoeven. Maar het is voor het eerst dat nu wordt gesproken over het bij elkaar zetten van bejaarde boeven. “DJI verkent momenteel of op bepaalde plaatsen binnen het gevangeniswezen de zorg en extra voorzieningen voor ouderen geconcentreerd kunnen worden,” zegt een woordvoerster.

Verplichte dagbesteding?

Maatwerk is volgens de dienst van groot belang bij de verzorging van oudere gedetineerden. Daarbij staan de vitaliteit, kwetsbaarheid en zorgbehoefte van de gedetineerde centraal. “Een advocaat oppert in BN De Stem dat rechters er ook voor zouden kunnen kiezen ouderen bij wijze van sanctie verplichte dagbesteding op te leggen.