Overwaarde is hard nodig

Een overwaarde op een woning van een paar ton. Voor jongere woningzoekers een droom, voor veel ouderen de realiteit. Toch voelen veel gepensioneerde huiseigenaren zich volgens de Telegraaf verre van steenrijk.

De krant vroeg enkele senioren naar hun ervaringen:

-“Een huurwoning is nauwelijks te krijgen en voor het geld van mijn overwaarde koop ik geen seniorenwoning. Bovendien kan ik het geld niet zomaar even uit mijn huis trekken. Bij mensen leeft het idee dat ouderen rijk zijn, maar dat voelen wij totaal niet zo.”

-“De realiteit is dus dat gepensioneerden die overwaarde gewoon nodig hebben, want een seniorenwoning of plek in een verzorgingstehuis is ook hartstikke duur.”

-“Die overwaarde is relatief. Die bestaat alleen op papier, maar het levert mij op dit moment geen enkel voordeel op. Ik kan er drie keer niets mee.”

Gehecht aan hun huis

Het vermogen is er wel, maar ouderen zien dat zelf vaak niet zo, zegt de Groningse wetenschapper Raun van Ooijen in de Telegraaf.  “Het geld zit in stenen, dus daar merken ze eigenlijk pas iets van als ze dat huis verkopen.” Dat gebeurt volgens hem lang niet altijd: „Mensen zijn gehecht aan hun huis. Dat verlaten ze niet zomaar. En als ze al nadenken over een seniorenwoning, dan is het nog maar de vraag of die beschikbaar en betaalbaar is.”

Cijfers vertekend

Vereniging Eigen Huis stelt in de Telegraaf dat de cijfers wat vertekend zijn. “In Nederland zijn er ook veel ouderen met een klein pensioen. Zij hebben in het verleden een klein huis gekocht, dat inmiddels hypotheekvrij is. Hun overwaarde is bijna alles dat ze hebben. Als zij pak ’m beet twintig jaar in een verzorgingstehuis willen wonen, dan moeten ze wel gaan interen op het vermogen uit hun woning.”

Van stenen kun je niet eten

“Ouderen zouden rijk zijn vanwege de overwaarde van hun huis. Wat is dat een grote onzin”, schrijft P. Lub in de ‘brief van de dag’ in de Telegraaf. “Ten eerste hebben deze mensen hun leven lang hard gewerkt en zuinig geleefd en gingen niet vier keer per jaar op vakantie. Nu denkt men dat alles komt aanwaaien en alles moet kunnen. Van de stenen kun je niet eten. Als je het huis verkoopt moet je de overwaarde van de Belastingdienst investeren in een ander huis, of bij huren wordt de overwaarde weer belast als spaargeld.”