Senioren maken docu: Ouder worden … en dan?

Zeven Delftse senioren tussen de 71 en 84 jaar oud maakten een documentaire over het sociale leven in seniorencomplexen. Ze noemden zichzelf de Beeldschermers en leerden filmen en interviewen, aldus AD Haagsche Courant.

De zeven filmmakers kwamen sinds februari 2023 wekelijks samen in wooncentrum de Vijverhof in Buitenhof, waar vier van hen wonen. Ook bepaalden ze samen de inhoud van de film. Het proces werd begeleid door Zsuzsu Tavy en Anita Ham. Beiden werken als onderzoeker aan de Haagse Hogeschool en zijn verbonden aan de Werkplaats Sociaal Domein Den Haag en Leiden, waar het idee voor de film ontstond.

Samen actief blijven

Het thema van de film ontstond volgens AD Haagsche Courant geleidelijk doordat het onderwerp ‘samen actief blijven’ tijdens het filmen steeds terugkwam. De film Ouder worden … en dan? Ging in premiérein première in Theater de Veste. Voor een publiek van familie, senioren en mensen uit het werkveld presenteerden de Beeldschermers hun film. Daarna was er een nabespreking met een wethouder en een vertegenwoordiger van woningcorporatie Vidomes. In samenwerking met de gemeente Delft gaat de documentaire nu op tournee langs seniorencomplexen om het gesprek over het onderwerp aan te gaan. Daarnaast verschijnt de film binnenkort op YouTube.