Bij huisbezoek vooral fysieke problemen

Langdurige ziekte, geen mantelzorger, sinds kort weduwe: tachtigjarige ouderen uit Oostzaan kunnen wel wat hulp gebruiken. Dat blijkt volgens het Noordhollands Dagblad uit het verslag van de huisbezoeken die vrijwilligers op initiatief van de gemeente hebben uitgevoerd.

De gemeente Oostzaan voert de huisbezoeken preventief uit, zodat inwoners het gevoel krijgen dat de gemeente naar hen omkijkt en zij bewust worden gemaakt van de beschikbare hulpverlening. Ook wil de gemeente op deze manier beter op de hoogte zijn wat er in Oostzaan leeft en bereikt zij ouderen die niet snel uit zichzelf hulp zoeken.

Graag kleiner wonen

Het gaat om 113 inwoners en 33 van hun partners waar vrijwilligers van WelzijnWonenPlus in 2022 langs zijn geweest. Het merendeel woont in een eengezinswoning. De vrijwilligers horen volgens het Noordhollands Dagblad vaak terug dat deze Oostzaners kleiner willen wonen.

Geen mantelzorger

Wat er voornamelijk wordt aangegeven tijdens de huisbezoeken, zijn fysieke problemen. Ouderen kunnen bijvoorbeeld hun benen niet meer gebruiken of hebben suikerziekte. Dertig procent van de ouderen ervaart mede daardoor problemen om naar activiteiten of zelfs alleen naar buiten te gaan. Bijna veertig procent kan niet terugvallen op een mantelzorger. Familie woont vaak te ver weg of de tachtigjarigen zijn terughoudend met hulp vragen.