Ouderen en jongeren meer keus bieden

De wooncrisis kan niet zomaar snel worden opgelost, ziet makelaar Jeroen Hofstede uit Kampen (afdelingsvoorzitter van NVM Zwolle). Maar juist daarom moeten we tempo maken en ons niet verliezen in procedures, schrijft hij in dagblad de Stentor. En vooral: jongeren niet tegen ouderen uitspelen, maar beide groepen meer keus geven.

“Het is begrijpelijk dat jongeren pleiten voor meer ruimte op de woningmarkt. Toch moeten we niet vergeten dat ouderen ook recht hebben op een fijne plek om te wonen. In plaats van generaties tegen elkaar uit te spelen, is het zaak dat we op zoek gaan naar oplossingen die voor iedereen werken.”Jong en oud hebben immers gemeenschappelijke belangen als het gaat om wonen,aldus de makelaar in de Stentor.

Groot obstakel

Een belangrijk obstakel is het gebrek aan betaalbare levensloopbestendige woningen. “Helaas zijn dergelijke woningen schaars en vaak prijzig. Hier ligt een kans voor projectontwikkelaars en de overheid om te investeren in deze woningen, zodat ouderen met een gerust hart kunnen verhuizen.” We moeten volgens Hofstede ook dringend werken aan een vergroting van het aanbod van middeldure huurwoningen, zodat ouderen en jongeren meer keuzemogelijkheden hebben bij het zoeken naar een nieuwe woning.

Woningmarkt voor alle generaties

Samenwerking is van groot belang om een betere toekomst te bereiken voor zowel jongeren als ouderen op de woningmarkt., aldus makelaar Hofstede in de Stentor. “Samenwerking tussen makelaars, projectontwikkelaars, overheid en gemeenten kan resulteren in een betere woningmarkt voor alle generaties.”