Senioren Journaal van maandag 14 augustus

Senioren meer stem in besluitvorming

‘Wij willen de menselijke maat terug, we hebben veel te vroeg het stokje in de estafette van het leven aan jongeren overgedragen.’ Waarom de voorzitter van Brabantse CDA-senioren zich kandidaat stelt voor de Tweede Kamer.

In zorgcentrum voor elkaar zorgen

Zorggroep Tellus in Den Helder wil een nieuw te bouwen zorgcentrum twintig procent van de appartementen verhuren aan ouderen die geen zorg nodig hebben. “We willen een klimaat creëren waarin mensen voor elkaar zorgen.”

Zélf het leven veraangenamen

Zet het voor een 75-plusser veel zoden aan de dijk, één keer per jaar een vrijwilliger aan de deur? “We kunnen zélf een hoop doen om het leven te veraangenamen.” Alleen zijn is in veel gevallen simpel op te lossen.

Geen vergoeding alarmknop 92-jarige

Langer zelfstandig blijven wonen, maar geen persoonsalarm vergoed krijgen: een 92-jarige vrouw (hartfalen,kortademig, ernstige osteoporose, blind aan een oog, slechthorend en slecht ter been) voldoet niet aan de voorwaarden.

Hoe volledig indexeren weer kan

ROL Pensioenfondsen is een nieuw risicomodel voor pensioenfondsen met voor de fondsen ook een indexatieambitie. Hoe pensioenen weer volledig geïndexeerd kunnen worden.

Door seniorisme zeven jaar korter leven

“Senioren komen moeilijker aan een baan, maar het schokkendste is dat mensen die last hebben van seniorisme, gemiddeld zeven jaar korter leven.” Een hoogleraar over het discrimineren en stereotyperen van ouderen.

Gemeente moet mijn schoonmaakkosten betalen

Het doet er niet toe of je duizend euro per maand of een ton verdient: ‘Zolang die nieuwe wet niet is ingevoerd, moet de gemeente gewoon mijn schoonmaakkosten betalen”, zegt een ‘doodnormale man, geen villabewoner’.

Altijd maar in leven gehouden, waarom toch?

“Zij vertellen vaak dat ze er geen zin meer in hebben”, schrijft een ambulanceverpleegkundige over zijn ervaringen met oudere mensen. Het gesprek over wat zinvol en waardig is, wordt door protocollen bemoeilijkt.

Je demente moeder in huis nemen

We zijn in Europa absolute koploper met de kosten van ouderenzorg. “Als je klaagt dat de kosten van de zorg te hoog zijn, is de consequentie dat je je demente moeder in huis neemt of dat je gaat stofzuigen bij je hulpbehoevende vader.”

Steeds meer mantelzorgmakelaars

“Als mantelzorgmakelaar ben ik er om het leven van de mantelzorger makkelijker te maken.” Inmiddels zijn er bijna er bijna 300 mantelzorgmakelaars actief, ruim een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.