Zélf het leven veraangenamen

Je kunt zelf een hoop doen om je leven te veraangenamen, schrijft Trouw-columnist Willem Pekelder.

Hij leest veel over eenzaamheidsbestrijding in de metropool. Zo is in zíjn stad een aantal jaren geleden een rapport van 85 pagina’s verschenen om ouderen uit hun isolement te halen. “Een vreselijk dik pak papier dat in één simpele zin is samen te vatten: elke 75-plusser die dat wil, krijgt één keer per jaar huisbezoek van een vrijwilliger.”

Eén keer per jaar vrijwilliger aan de deur

“Dank u wel overheid, prevel ik dan eerbiedig’, schrijft Pekelder in Trouw. “Tegelijkertijd denk ik: we moeten het ook zélf doen. Want laten we eerlijk zijn: zet het veel zoden aan de dijk, één keer per jaar een vrijwilliger aan de deur?”

Ga nooit in stadscentrum wonen

Pekelder is ervan overtuigd dat alleen zijn in veel gevallen ook simpel is op te lossen. Allereerst moet je nooit in een stadscentrum gaan wonen (je woont dan niet in een echte buurt). Twee: neem een flat op de eerste verdieping met een balkon, of een huis met een tuintje. Drie: wees vriendelijk en sociaal.

Bel gewoon eens aan

De Trouw-columnist hoort u al zeggen: maar ik heb geen balkon en ook geen tuin. “Geen probleem, dan bel je gewoon eens aan bij die oude, eenzame buurman of -vrouw.” En wie te verlegen is om aan te bellen, kan eerst eens ‘oefenen op iemand in het wild’. Een bedelaar bijvoorbeeld. Altijd in voor een praatje, zo weet iedereen.”