Waarom 70-plussers langer doorwerken

Op je oude dag achter de geraniums zitten? Dat is voor veel ouderen eerder een schrik- dan een droombeeld. Het aantal 70-plussers dat doorwerkt neemt zelfs al jaren toe.

EenVandaag sprak met vijf doorwerkende 70-plussers: Ze zijn niet meer fulltime aan de slag, maar werken wel nog enkele dagen per week. En daar profiteren zijzelf én de samenleving van, vertellen ze.

Kalenderleeftijd anders dan gevoel

Socioloog Paul Schnabel, voorheen directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, is een van de vijf doorwerkenden die in EenVandaag hun verhaal doen. “Ik ben nu 75 en het is prima. Ik heb dat met veel leeftijdgenoten gemeen: we zijn verbaasd dat de kalenderleeftijd niet klopt met ons gevoel. Mijn eigen grootouders waren heel anders oud dan dat wij nu zijn.”

Skispullen op Marktplaats

Alle 70-plussers met wie EenVandaag sprak, gaven aan dat ze geluk hebben met hun lijf. Ze zijn tot nog toe fit en helder gebleven. Volgens Schnabel heeft dat deels met leefstijl te maken. Aan de andere kant ziet de oud-SCP-directeur wel dat de verschillen tussen mensen groter worden op deze leeftijd. “De een is echt op als ‘ie 75 is en de ander loopt nog een marathon. Op deze leeftijd worden de skispullen natuurlijk wel zo’n beetje op Marktplaats gezet.”

Extra inkomen komt wel van pas

Financiële noodzaak is niet wat deze 70-plussers primair drijft, maar het inkomen komt wel van pas. Bovendien nemen zij ook iets mee naar de werkvloer. Ervaring, benadrukt oud-SCP-directeur Schabel. “Ik ben wel wat minder vlug op de computer dan mensen van 50 jaar jonger, maar ik weet wel hoe ik een moeilijke brief moet schrijven, dat doe ik zo.”

Hoef nergens meer rekening mee te houden

Ook heb je als oudere werknemer een zekere mate van rust, merkt hij. “Het hoeft allemaal niet meer zo. Je hoeft niks meer te winnen. En voor mezelf geldt dat ik nu wel vaak directer ben. Ik hoef nergens rekening mee te houden. Als ik iets vind dan zeg ik het gewoon.”