Steeds meer mantelzorgmakelaars

Vijf  miljoen Nederlanders zijn mantelzorger. Inmiddels zijn er bijna 300 mantelzorgmakelaars actief in Nederland, blijkt volgens EenVandaag uit cijfers van de Beroepsvereniging mantelzorgmakelaars (BMZM). Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden, toen waren er 131 actief.

De meeste mantelzorgmakelaars werken als zelfstandige, maar zijn wel aangesloten bij de beroepsvereniging. “Anders mogen je diensten niet vergoed worden via de verzekering”, aldus secretaris Truus van den Broek-Godlieb in EenVandaag.

Steeds vaker vergoed

“Soms moeten mantelzorgers de kosten voor een makelaar uit eigen zak betalen, maar steeds vaker worden we vergoed vanuit aanvullende zorgverzekeringen. En een enkele keer springt de gemeente bij. Het kan ook dat een werkgever merkt dat een werknemer door het mantelzorgen overbelast raakt. Het komt weleens voor dat de werkgever dan ook bereid is om de mantelzorgmakelaar te vergoeden.”

Makkelijker maken

“Als mantelzorgmakelaar ben ik er om het leven van de mantelzorger makkelijker te maken”, vertelt Truus van den Broek-Godlieb in EenVandaag . “Ik ben er dus niet per se voor degene die zorg nodig heeft, maar voor degene die zorg geeft en regelt. Dat is nodig. Want als die persoon wegvalt, wat dan?”

De weg wijzen

Ergens is het krom dat mantelzorgmakelaars nodig zijn, vindt ook Truus van den Broek-Godlieb. “Het zorgsysteem is blijkbaar zo ingewikkeld geworden dat er mensen nodig zijn om het begrijpelijk te maken. Dus het is fijn dat wij de weg kunnen wijzen, maar daarmee lossen we het systeem zelf niet op. Wat dat betreft ben ik de eerste die zijn jas aan de kapstok hangt als mantelzorgmakelaars niet meer nodig zijn.”