Senioren Journaal van dinsdag 7 maart

Levenslessen van 100-jarigen

‘Het is uitzonderlijk zo oud te worden en het is indrukwekkend te zien hoe vitaal en actief iemand op die leeftijd nog kan zijn.” Een inspirerend boek voor senioren: Levenslessen van 100-jarigen.

Nederland in 7 sociale klassen

Uit onderzoek blijkt dat er in Nederland zeven sociale klassen zijn met grote onderlinge verschillen. De groep laagopgeleide gepensioneerden is gemiddeld het oudst, de mensen uit de rentenierende bovenlaag zitten er warmpjes bij,

Gezondheidswinst behalen op latere leeftijd

Veel ouderen denken dat het geen zin meer heeft om hun leefstijl aan te passen. Maar het tegendeel is waar. Het UMCG zoekt 60- tot 80-jarigen die willen meedoen aan onderzoek.

Met dementie gewoon naar buiten

Een gesloten afdeling in een verpleeghuis is niet meer van deze tijd, vinden ze bij ouderenzorgorganisatie Envida. En dus gaan in Limburg de deuren open en krijgen ook bewoners met dementie maximale vrijheid.

Minder uren huishoudelijke hulp

Toenemende druk op de huishoudelijke hulp: in plaats van ‘een schoon huis’ is het doel nu ’het voorkomen van ernstige vervuiling’. “Mogelijk kunt u zelf hulp regelen/betalen?”

Innovatiekring Dementie stopt na 15 jaar

IDé, de Innovatiekring Dementie, rondt na vijftien jaar haar activiteiten af. ‘De belangrijkste inzichten zijn bijeengebracht. Nu komt het erop aan om ze in praktijk te brengen’, zegt Elly Duijf, die de stichting al die tijd leidde.

Superleuk of superbot

Superveel leuke dingen doen met de Rotterdampas? ‘Bergen inspiratie, toffe uitjes en heel veel plezier?  De aankondiging dat het reductietarief voor 65-plussers vervalt is ‘superbot’.’

Praktische begeleiding via Wmo

De gemeente Wijchen wil definitief verder met de Praktische Begeleiding: hulp die meer is dan huishoudelijk, maar niet zo ver gaat als intensieve thuiszorg, een beetje vergelijkbaar met de vroegere gezinsverzorging.

Thuiszorg stapt uit productiemodel

In plaats van een zorgvraag klakkeloos te beantwoorden of te weigeren, kijkt Thuiszorg West Brabant nu veel meer naar ’wat kan iemand nog zelf en met hulp van zijn omgeving’. Nu kan 98% worden geholpen.

Hogere straf voor oplichter

“Dergelijke oplichtingspraktijken kunnen niet zonder coördinatie plaatsvinden.” De rechter legde een hogere straf dan geëist op tegen de man die wordt gezien als de belangrijkste schakel bij de oplichting van Zeeuwse ouderen.

Meer oog voor kwetsbaren

Vrijwel alle deelnemers aan de Stelling van de Dag in de Telegraaf maken zich zorgen over het tekort aan plekken in de verpleeghuiszorg. “Er wonen demente mensen op zichzelf waar niet naar omgekeken wordt, want er is geen plaats. Schandalig.”

Leverancier orthopedische schoenen failliet

Nederlands grootste leverancier van orthopedische schoenen is maandag failliet verklaard. Volgens de branche laten zorgverzekeraars de vergoedingen niet meestijgen met de kosten.