Gezondheidswinst behalen op latere leeftijd

Veel ouderen denken dat het geen zin meer heeft om hun leefstijl aan te passen. Maar het tegendeel is waar. Dat bewijst volgens Dagblad van het Noorden  internationaal onderzoek waaraan ook het UMC Groningen meedoet.

Onderzoek uit Finland (de zogeheten FINGER studie) heeft laten zien dat de combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kan voorkomen of beperken. “De resultaten zijn heel hoopvol en ook belangrijk voor de volksgezondheid”, stelt Nynke Smidt, universitair hoofddocent epidemiologie in het UMCG.

Volksziekte nummer 1

“Door de vergrijzing wordt dementie volksziekte nummer 1. Er is geen medicijn dat dementie kan genezen, dus moet je alles wat je kan doen om de achteruitgang in het denkvermogen met beide handen aangrijpen.” Op die manier kunnen we proberen dementie te voorkomen dan wel uitstellen, zegt de Groningse wetenschapper in Dagblad van het Noorden.

Meedoen aan onderzoek

Het Finse onderzoek krijgt wereldwijd navolging, om te zien welke andere aanpassingen nog meer kunnen bijdragen aan gezondere hersenen op latere leeftijd. Het UMCG is een van de deelnemende ziekenhuizen. Hier worden nog enkele tientallen ouderen van 60 tot en 80 jaar gezocht bij wie verbetering in de leefstijl te halen valt en die mee willen doen aan het onderzoek.

Wat is precies gezonde leefstijl

“Wat een gezonde leefstijl precies is, is bij veel mensen niet bekend”, zegt Smidt in Dagblad van het Noorden. “Van roken weten de meeste mensen het wel, maar hoe het precies zit met bewegen, eten en alcoholconsumptie? Dat weten veel mensen niet.”