Senioren Journaal van dinsdag 6 juni

Beneden 58-plussers, boven starters

Woningbouwplan voor het goedkopere segment: Op de begane grond een gelijkvloerse woning, waar veel 58-plussers naar zoeken en daarboven één of twee kleine woningen voor bijvoorbeeld starters.

Niet goed voorbereid op hittegolf

Nederland is niet goed voorbereid op een extreme hittegolf met temperaturen van rond de 40 graden. Dat kan levens kosten, waarschuwt Klimaatverbond Nederland.

Wanneer ben je officieel een ouwe zak?

Met een test kan iedereen van elke leeftijd eenvoudig bepalen “of je officieel oud bent”. Twitteraars kwamen met een overweldigend aantal suggesties.

Vervroegd pensioen moet simpeler

Vakbond FNV wil snel een akkoord met de werkgevers en het kabinet over een permanente regeling voor vervroegd pensioen. De huidige regeling is te mager en loopt in 2025 af.

Vijftien pillen per dag, allemaal nodig?

Mijn moeder (75) slikt vijftien pillen per dag. Zijn ze allemaal nodig? “Mensen met diabetes hebben bijvoorbeeld soms ook een te hoge bloeddruk, osteoporose of een vorm van reuma. Het aantal medicijnen dat wordt voorgeschreven loopt dan snel op.”

Pensionering kan hard aankomen

Als je leeft voor je werk en ervan afhankelijk bent voor je sociale contacten, kan pensionering hard aankomen. “Het staat vast dat pensionering een ingrijpende gebeurtenis is.”

Met gemeente in gesprek via fietsstraat

De gemeente Venray wil bij de opening van een fietsstraat met senioren in gesprek gaan. “Ondertussen krijgen ze gratis een fietsspiegel op hun fiets gemonteerd. Zo leren wij van hen en zorgen we ervoor dat ze nog veiliger kunnen fietsen.”

Nieuwbouw en woonzorgzones

In Boxtel moet vijftig procent van de woningen in 2032 geschikt zijn voor senioren. Het gaat niet alleen om nieuwbouw. “We moeten woonzorgzones inrichten rond ontmoetingsplekken.”

Duowoningen en mantelzorg

Zo’n 85 ideeën om de zorg in Zeeland beter te maken, worden werkelijkheid. Met onder meer bouw van kangoeroe- of duowoningen en overal dezelfde richtlijnen voor ondersteuning van mantelzorgers.

Bouwen voor 75-plussers

De gemeente Oude IJsselstreek gaat 850 huizen bouwen voor 75-plussers. Die woningen moeten bij elkaar komen te staan, om eenzaamheid te bestrijden en zodat de ouderen elkaar kunnen helpen.

Laat jongeren in of bij verpleeghuis wonen

Jongeren kunnen geen woning vinden en tegelijkertijd schreeuwt de zorg om extra handen: wat als we die jongeren nou ín een verpleeghuis laten wonen? Zonodig kunnen containerwoningen worden bijgeplaatst.