Beneden 58-plussers, boven starters

Vastgoedontwikkelaar en woningbouwer Van Wijnen heeft, deels gebaseerd op de data van Funda en samen met architectenbureaus een nieuwe reeks rijtjeshuizen ontworpen. Achterliggend idee is volgens NRC meer mensen op minder ruimte te laten wonen.

Een blok waar normaal gesproken zeven aparte rijtjeshuizen zouden komen, bestaat dan uit veertien woningen. Op de begane grond een gelijkvloerse woning, waar volgens Funda veertig procent van de 58-plussers naar zoekt. Daarboven één of twee kleine woningen voor bijvoorbeeld starters.

Goedkoper segment

Met zulke woningen mikt Van Wijnen volgens NRC op het goedkopere segment, waar het bedrijf zich de afgelopen jaren sowieso op richtte. Onder andere het verdelen van de grondprijs over meerdere woningen moet de betaalbaarheid bevorderen. De beoogde verkoopprijzen variëren: van 220.000 euro voor een appartement van 44 vierkante meter tot bijvoorbeeld 350.000 euro voor een twee-onder-één-kap van 78 vierkante meter.

Verschillende levensfases

Gevraagd wíé interesse heeft in zulke woningen voor die prijs, erkent de projectontwikkelaar in NRC dat daar de uitdaging zit. Hetzelfde geldt voor de vraag of mensen in dusdanig verschillende levensfases wel elkaars buren willen zijn. Emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw vertelt dat de levensstijlen van jonge en oude mensen kunnen botsen, bijvoorbeeld het draaien van harde muziek. Maar starters die al werken en zich “op het pad der verburgerlijking” bevinden komen qua voorkeuren al meer in de buurt van ouderen. “Ik zou zeggen: probeer het, maar temper je verwachtingen.”

Rijtjeshuis maar dan anders

Van Wijnen ziet er een markt in, schrijft Trouw: In de rijtjeshuizen die het wil ontwikkelen en bouwen past van alles. Zoals een huis met een tweede woning op de bovenverdieping. Of een huis met aan de voor- én achterkant een woning. En omdat mensen graag in een hoekhuis wonen, bedacht Van Wijnen samen met de architecten: waarom niet twee huizen aan de kop van een blok? Met al deze varianten passen er tot twee keer zoveel woningen op hetzelfde grondoppervlak, en daardoor vallen deze rijtjeshuizen een stuk goedkoper uit.