Vroeger pensioen moet simpeler

Vakbond FNV wil volgens de Telegraaf snel een akkoord met de werkgevers en het kabinet over een permanente regeling voor vervroegd pensioen. De huidige regeling is te mager en loopt in 2025 af.

“Mensen met een zwaar beroep moeten niet gedwongen worden te werken tot ze er bij neervallen”, zegt FNV-bestuurder Piet Rietman. Nu de nieuwe pensioenwet door beide Kamers is aangenomen, moeten er wat hem betreft op korte termijn nieuwe afspraken komen voor alle Nederlanders met een zwaar beroep. Dat was, zegt hij, óók onderdeel van de pensioendeal die de sociale partners sloten.

Angst voor nieuwe VUT overdreven

”Bij de werkgevers en de overheid zijn ze bang dat we de VUT weer willen invoeren.” FNV vindt dat volgens de Telegraaf overdreven, maar wil wel dat een nieuwe vroegpensioenregeling rianter wordt dan de huidige. Daardoor moet het voor mensen met een zwaar beroep aantrekkelijker worden om er gebruik van te maken. Nu beginnen die er vaak niet aan, omdat ze bang zijn financieel niet meer rond te komen.

Maandbedrag moet omhoog

Met de huidige regeling krijgt iedereen die er gebruik van maakt van zijn werkgever drie jaar lang netto zo’n €1200 per maand, tot de AOW ingaat. Omdat dat niet heel royaal is, halen veel werknemers hun pensioen een paar jaar naar voren. Maar voor wie maar een karig pensioen heeft, is dat geen optie. Als het aan FNV ligt moet het bedrag van €1200 omhoog, aldus de Telegraaf.