Wanneer ben je officieel een ouwe zak?

Iedereen voelt zich wel eens oud. Maar wanneer ben je het écht, en hoe erg is dat? Japke-d. Bouma ontwikkelde een test – maak ‘m en je weet het, aldus NRC bij de publicatie van deze test.

Ik denk dat iedereen zich wel eens oud vóélt, aldus Bouma. Maar je oud voelen en echt oud zíjn, zijn twee verschillende dingen. Met de test kan iedereen van elke leeftijd eenvoudig kan bepalen “of je officieel oud bent, of slechts tijdelijk even wat minder, euh, affiniteit hebt met de tijdgeest. Ik werd erbij geholpen door twitteraars die met een overweldigend aantal suggesties kwamen.”

Appen met gestrekte wijsvinger

Enkele passages uit de test in NRC:

-Je appt met gestrekte wijsvinger, je houdt je telefoon tegen je oor in plaats van als een cracker voor je gezicht, je schrijft ‘op de WhatsApp’ nog punten en hoofdletters en je zegt ‘smartphone’ of ‘mobiele telefoon’ in plaats van ‘telefoon’.

-Je hebt moeite met ‘woke’ en vraagt voortdurend wat dat is.

-Als je bij het reserveren in een restaurant om een rustig tafeltje vraagt.

-Fietstassen, middagslaapje, telefoon met klaphoesje, boodschappenbriefje op papier.

-Als je voor heel veel dingen op je scherm een jongere collega nodig hebt (letters groter, fullscreen, geluid, camera, etc.).

-Als je klaagt dat de kooktijd op verpakkingen GROOT GEDRUKT zou moeten worden in plaats van in het midden van de gebruiksaanwijzing (maar echt!).

-Als je de bladen van de ANWB, Eigen Huis, en het ABP leest.

Zendmodus uit, luistermodus aan

Wie de hoogste score haalt in de test in NRC is “officieel een ouwe zak. Je bent milder geworden, neemt jezelf niet zo serieus, je kan het leven en de wereld relativeren en bent een rots in de branding voor je jongere collega’s. Vraag weleens wat vaker aan de jongeren hoe het gaat, en wat ze doen. Dus zendmodus uit en luistermodus aan. Voor iedereen leuk!”