Laat jongeren in of bij verpleeghuizen wonen

Jongeren kunnen geen woning vinden en tegelijkertijd schreeuwt de zorg om extra handen: wat als we die jongeren nou ín een verpleeghuis laten wonen?

Wat Lisalotte Minnema (42) uit Zierikzee en haar inwonergroep betreft, wordt er volgend jaar al mee geëxperimenteerd, vertelt ze in het Eindhovens Dagblad. Als in de verpleeghuizen te weinig ruimte is, kunnen containerwoningen bij de zorginstellingen worden geplaatst.

Helpen met de zorg

In ruil voor goedkope woonruimte helpen de jongeren (vrijwillig) met de zorg. Ze kunnen ouderen helpen met eten, een spelletje met ze spelen of een wandeling maken. Bovendien kunnen die jongeren meteen zien hoe het eraan toe gaat in de zorg. Ze hebben vast ideeën over hoe het anders zou kunnen.”

Externe motivatie

Die frisse blik is hard nodig in de zorg, vindt Minnema, die als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk in Oud-Beijerland werkt. “Er zijn te veel regels”, vertelt ze in het Eindhovens Dagblad. “Daardoor gaan dingen, omdat het nou eenmaal zo hoort. Mensen die in de zorg werken, hebben een groot hart, maar zijn ook een beetje braaf. Externe motivatie om dingen te veranderen, kan helpen.”