Petitie voor betere ouderenzorg

De behandeling van kwetsbare ouderen is net zo’n groot schandaal als de toeslagenaffaire en de omgang met Groningers die slachtoffer zijn van aardbevingsschade.

Dat zegt Tweede Kamerlid Jimmy Dijk (SP) volgens de Stentor bij een harde actie van Liesbeth Schoenman (72) uit Marknesse in het Kamergebouw dinsdagmiddag. Zij strijdt met haar actiegroep Stop Verwaarlozing Ouderen sinds oktober voor een betere behandeling van kwetsbare ouderen.

Doorgaan met acties

Dijk krijgt bijval van onder meer Fleur Agema (PVV) en Caroline van der Plas (BBB). Zij en andere Kamerleden roepen Schoenman en haar groep vooral op door te gaan met haar acties. “Het interesseert het kabinet niets wat er gebeurt met onze ouderen. Alleen met protesten en veel media-aandacht krijgen we dit schandaal hoger op de agenda”, is de overtuiging van Agema.

Indrukwekkend spandoek

“Hopelijk zeggen cijfers in dit geval meer dan woorden en dringt de boodschap eindelijk door”, verklaart Schoenman met een volgens de Stentor indrukwekkend spandoek. “Er staan 21.000 ouderen op de wachtlijst voor verpleegzorg. Tweeduizend meer dan een jaar geleden. Daarvan wachten er bijna 5000 thuis op een verpleegzorgplek en 30 procent overlijdt terwijl zij op die wachtlijst staan.”

Aan het personeel ligt het niet

Caroline van der Plas (BBB) kent de verhalen. Ze geeft allerlei voorbeelden die ze afgelopen weken heeft gehoord over ‘schandalige’ omstandigheden waarin ouderen terecht zijn gekomen. “Aan het personeel ligt het niet. Dat werkt knetterhard en doet er alles aan de zorg nog enigszins op peil te houden. Te veel verlaten de zorg omdat ze geen boekhouder willen zijn, maar mensen willen verzorgen.”