Senioren Journaal van maandag 5 juni

Plan 75 akelig griezelige bijsmaak

In Nederland zal aan veel meer knoppen moeten worden gedraaid om Japanse toestanden af te wenden, aldus een columnist na het zien van het sciencefictiondrama Plan 75. De fictieve oplossing voor de enorme vergrijzing in Japan komt wel heel dichtbij het wetsvoorstel in Nederland voor voltooid leven, constateert een predikant.

Het nieuwe werken voor senioren

Zzp’er worden en dan aan de slag via een platform voor vitale, leergierige senioren. Een platform waar vraag en aanbod samenkomen via het Marktplaats-concept, met reviews en al.

Hoe verklein je het risico op vallen?

Blijven zitten in een comfortabele stoel klinkt als de veiligste manier om niet onderuit te gaan. Toch waarschuwen experts volgens dat beweging juist essentieel is om niet te vallen als oudere.

Iets vooruit in nieuwe pensioenstelsel

Voor mensen die al met pensioen zijn, verandert er met het nieuwe pensioenstelsel  naar verwachting niet al te veel. Een 75-jarige die gemiddeld 3.000 euro bruto verdiende en veertig jaar pensioen opbouwde gaat er in in alle scenario’s iets op vooruit.

Hoe ziet het goede leven als oudere eruit?

Pleidooi van Stine Jensen: “Laten we praten over in wat voor land we oud willen worden, een land waarin we ons niet verlaten weten door de technocratische overheid.”

Woningen in monumentale boerderijen

In Drenthe staan 580 monumentale boerderijen. “Wat als je zo’n grote boerderij zou gebruiken voor ouderen of juist jongeren om in een gemeenschap bij elkaar laten wonen? Dan draag je ook iets bij aan gemeenschapsvorming.”

Uitvaartbranche wil afspraken over AI

Er is een groeiende trend van technologiebedrijven die tools maken waarmee nabestaanden met een overledene kunnen praten. De uitvaartbranche wil dat er regels komen rond het gebruikt van kunstmatige intelligentie (AI).

Rollatorloop met Buurtzorg

Met een rollator, scootmobiel of alleen de benenwagen: een groepje ouderen in de Groningse stadwijk Hoornsemeer waagde zich aan de eerste Rollatorloop. Het initiatief van Buurtzorg zorgde voor blije gezichten bij de deelnemers.

Verpleeghuis vooral nog crisisopname

Pas bij acute nood worden kwetsbare ouderen nog opgenomen in het verpleeghuis. Gemiddeld komen zij acht, negen maanden na opname te overlijden. Dit blijkt uit gegevens en cijfers van zes zorgorganisaties in West-Brabant .

Jos Brink-prijs naar Roze 50+

De Jos Brink Oeuvreprijs gaat dit jaar naar Stichting Roze 50+. Deze organisatie komt op voor de belangen en het welzijn van lhbti-ouderen. Veel ‘roze ouderen’ durven zich niet altijd te uiten over hun identiteit.

Sarco Pod belooft humane, snelle dood

Op het 50-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is de Sarco Pod gepresenteerd: een machine die een zachte, vredige dood zou bieden.

Chinese ouderen verslingerd aan smartphone

Een groeiende groep Chinese ouderen is niet van hun telefoon af te slaan. Een van de redenen is het feit dat na pensionering (vrouwen 55 jaar, mannen 60 jaar) veel ouderen niet weten hoe ze hun vrije tijd moeten invullen.