Hoe verklein je het risico op vallen?

Blijven zitten in een comfortabele stoel klinkt als de veiligste manier om niet onderuit te gaan. Toch waarschuwen experts volgens de Volkskrant dat beweging juist essentieel is om niet te vallen als oudere.

Zo’n val overkomt een op de drie 65-plussers minimaal een keer per jaar. Meer dan honderdduizend van hen belanden op de spoedeisende hulp, vijfduizend ouderen overlijden zelfs door een val.

Volgens landelijke beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zouden ouderen 150 minuten per week matig intensief moeten bewegen. Maaike van Gameren, promovendus valpreventie aan de Vrije Universiteit, definieert dat als ‘alles waardoor je iets sneller gaat ademen, bijvoorbeeld stevig doorwandelen’.

Balans verbeteren

Haar collega Paul Voorn, docent oefentherapie aan de Hogeschool van Amsterdam en eveneens promovendus aan de VU, waarschuwt in de Volkskrant 65-plussers daarbij wel om niet te hard van stapel te lopen. ‘Bouw de hoeveelheid beweging rustig op en las regelmatig pauzes in.’ De twee Amsterdamse onderzoekers adviseren ouderen om spierversterkende oefeningen te doen om hun balans te verbeteren. Senioren die graag in een groep bewegen kunnen deelnemen aan een valpreventieprogramma, zoals de cursus In Balans.

Eiwitten en drinken

Beweging alleen is niet voldoende om spiermassa te behouden of te vergroten. Volgens hoogleraar klinische geriatrie Marielle Emmelot-Vonk (UMC Utrecht) moeten 65-plussers genoeg eiwitten eten. Drink ook genoeg: minimaal 1,5 liter en bij voorkeur zelfs 2 liter water per dag. Sommige medicijnen verhogen de kans op een valpartij omdat ze tot duizeligheid of slaperigheid leiden.

Toe aan een gehoorapparaat?

Tot slot, schrijft de Volkskrant: een ongeluk zit in een klein hoekje. Controleer het huis dus op opkrullende vloerbedekking of losliggende snoeren en verhelp deze problemen. Laat uw ogen checken zodat u loszittende stoeptegels kunt zien. En test of u misschien toe bent aan een gehoorapparaat. Want, zo legt Emmelot-Vonk uit, ‘het gehoor is belangrijk voor de oriëntatie. Wie andere mensen niet aan hoort komen, is sneller overvallen.’