Het nieuwe werken voor senioren

Rodney Brouwer (53) uit Hilversum is gestart met een platform voor vitale, leergierige senioren die aan het werk willen én bedrijven die de meerwaarde zien van de oudere arbeidskracht: hetnieuwewerken.nl. Hij vertelt erover in de Gooi- en Eemlander.

“Ik heb nu bij de opstart van mijn bedrijf gekozen voor twee specifieke branches: de horeca en de hoveniers in de omgeving van Hilversum. Later zal ik dat uitbreiden met andere sectoren zoals retail en wellicht ook onderwijs en zorg, waar natuurlijk gigantische tekorten zijn. Dat wil overigens niet zeggen dat ik mensen die zich nu aanmelden met een andere achtergrond niet help.” Zijn oudste aanmelding is 77, de jongste 46. “Maar gemiddeld ligt het rond de 62.”

Zzp’er worden

Brouwer helpt zijn senioren allereerst zzp’er te worden, vertelt hij in de Gooi- en Eemlander. “Dat klinkt spannend, maar dat stelt niks voor. Alles wat daarbij komt kijken – administratie, verzekeringen, urenvalidatie, facturering – wordt geregeld. Van solliciteren is geen sprake. Dat is voor senioren namelijk een enorme drempel, bovendien ervaren ze het meestal als behoorlijk kansloos.”

Dit is de toekomst

Het inzetten van zzp’ers is aantrekkelijk voor werkgevers omdat er dan geen risico is op doorbetaling bij ziekte, aldus Brouwer in de Gooi- en Eemlander. “Zo creëer je voor beide partijen flexibiliteit.” Brouwer werkt volgens het Markplaats-concept: een platform waar vraag en aanbod samenkomt. Er hangt ook een beoordelingssysteem aan, zoals bij Markplaats.nl of Bol.com. “Dus bedrijven én zzp’ers kunnen een review achterlaten. Heel transparant. Dat is even wennen, zeker voor senioren. Maar op vele andere plekken en landen is dit heel gewoon. Het is de toekomst van het nieuwe werken.”