Sarco Pod belooft humane, snelle dood

Op het 50-jarig jubileum van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is de Sarco Pod gepresenteerd, een machine die een zachte, vredige dood zou bieden. Met een rode knop wordt het proces gestart waarbij stikstof wordt toegevoegd aan de luchtdichte capsule, aldus de Volkskrant.

De Sarco Pod is ook onderdeel van het programma en staat te glimmen in de grote hal. Het publiek – zonder uitzondering grijzend of kalend – schuifelt er gefascineerd omheen.

Reacties vallen mee

Philip Nitschke, de Australische uitvinder van de Sarco, kijkt toe hoe mensen reageren op zijn creatie. ‘Toen ik het idee opperde in Zwitserland een paar jaar geleden, zei iemand tegen me: niemand in Europa zal een apparaat gebruiken waarmee je doodgaat door gas. De associatie met de Holocaust zou te sterk zijn. Dat lijkt toch mee te vallen”, vertelt hij in de Volkskrant.

Nederland meest vooruitstrevend

Nitschke (75) emigreerde in 2015 naar Nederland, het land waar er volgens hem het meest vooruitstrevend wordt gedacht over het levenseinde. Sindsdien strijdt hij voor meer informatie over de zelfgekozen dood. Hij verkoopt een zeer populair handboek waarin methoden voor zelfdoding worden beschreven en verzamelt wereldwijd documentatie hierover.

Met 3D printer

Sinds hij de Sarco in 2017 als concept lanceerde, krijgt hij naar eigen zeggen dagelijks een verzoek van iemand in de wereld om het apparaat te mogen gebruiken. De plastic sarcofaag moet uiteindelijk door iedereen die het wil in 3D geprint kunnen worden. Nitschke in de Volkskrant: ‘We zetten de software gratis online. Er zit ook geen patent op het ontwerp. Ik heb geen enkel commercieel motief.’