Plan 75 akelig griezelige bijsmaak

Volkskrant-columnist Merel van Vroonhoven zag afgelopen week in de bioscoop het Japanse sciencefictiondrama Plan 75 (Bent u 75 jaar of ouder? Kies dan voor een zachte, pijnloze dood).

Zij zag de film op de avond waarop in de Eerste Kamer werd ingestemd met de nieuwe pensioenwet. De columnist constateert dat in Nederland zal aan veel meer knoppen moeten worden gedraaid om Japanse toestanden af te wenden. Ze verwijst in de Volkskrant naar de opmerking van de voorzitter van de Staatscommissie  Demografische Ontwikkelingen 2050: ‘Er is dringend een langetermijnbeleid nodig voor een vergrijzende samenleving.’

Voltooid leven

Nog niet zo lang geleden werd ons land getroffen door een pandemie, waarvoor in Den Haag niet eens een plan in een lade klaar lag, merkt Van Vroonhoven in de Volkskrant op. “Het gevolg? In mum van tijd veranderden ouderen in dor hout, dat maar gekapt moest worden, omdat ze jongeren de bloei van het leven ontnamen. Die confronterende wetenschap, in combinatie met het nieuwsbericht deze week dat volgens 60 procent van de bevolking en eenvijfde van artsen euthanasie mogelijk moet zijn bij een ‘voltooid leven’, geeft de Japanse film Plan 75 opeens toch een akelig griezelige bijsmaak.”